Thisted Bryghus, Black Ale

Thisted Bryghus, Black Ale, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Man får hvad man betaler for – eller gør man? Tvivlen overmander tankestrømmen hver gang man fylder glasset med øl fra Thisted Bryghus. Her er der bang for the buck hver gang, og med et prisskilt på en flad tikrone er Black Ale absolut ingen undtagelse. Enten sælger Thisted deres øl alt for billigt, eller også bliver mangen en beer geek flået hver gang vi uden at blinke betaler det femdobbelte for dyre dråber fra de små “store” mikroer. Sandheden ligger nok et sted midt imellem.

Kraftig og karismatisk siger etiketten, ja det skal jeg da lige love for. Med sine 8,2% ligger den både i udseende, styrke, drøjte, bid og bitterhed ikke langt fra Limfjordsporten, faktisk ret tæt på. Og forklaringen ligger lige rundt hjørnet. Black Ale er nemlig Thisted Bryghus nye brygmesters bud på en Ronkedor, som netop var en variant af Limfjordsporteren og gæstebrygget af Christian Skovdahl Andersen. Således er det noget mærkværdigt at kategorisere øllet som en Black Ale, det er nærmere en imperial porter.

Men nu skal vi jo ikke hænge os i ligegyldige detaljer så som kategorisering af øltypen. Black Ale er enestående ølhåndværk – og af mine to flasker blev den ene brugt til at marinere en fersk lammekølle og den anden nydt til selvsamme. Det skabte salige blikke bordet rundt skal jeg hilse og sige.

Øllet står stolt, dybt sort og indesluttet af et potent, langvarigt og bundbrændt sort skum på toppen. Duften hviler oven glasset og har finurlige og inciterende noter af sødme, blomster, lakrids, chokolade, kaffe og brændt malt, igen meget lig Limfjordsporteren. Den særlige duft forklares af Thisted Bryghus med en oldtidsbrygteknik via opvarmede lavasten, som vi også oplevede med den særegne “Stenøl”. Stenene sænkes simpelthen ned i urt, og et karamellag dannes omkring stenene, der så anbringes i lagertanken. Karamellen frigøres til øllet under en lang kold eftergæring, og sammen med en masse humlenuancer oplever man denne helt særlige og halvtunge aromatiske karakteristika.

Smagen er – fristes man til at sige – klassisk Thisted. Og det er positivt ment. Modsat så mange af de nye unge mikroer har Thisted Bryghus gennem mange års erfaring, raffinering af opskrifter og teknikker samt dogmeagtige regler om økologi skabt sin helt egen sikre smagssignatur. Familiær og genkendelig. Deres mørke bryg skiller sig sikkert ud fra mængden om man kan lide det eller ej. Et råt, uroligt og koldt koncentrat af gennembrændt malt, humle, røg og tørret frugt og engelsk lakrids sætter sig fast i svælget med et bundtræk der ikke skal kimses af. Alkoholen er måske en smule påtrængende men den komplimenterer egentlig den kraftige smagsstruktur udmærket. Finishen opleves varmende, tør, moderat bitter og let røget. Enhver velassorteret ølhylde bør rumme mindst et par eksemplarer af Black Ale og Limfjordsporter, trofaste følgesvende til en bidende kold dag alene eller et kraftigt krydret stykke kød i godt selskab.

Spørg selv Wolle Kirk:

Karakter (0-6); 4

One thought on “Thisted Bryghus, Black Ale

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s