Mikkeller, Beer Hop Breakfast

Mikkeller, Beer Hop Breakfast, Martin Goldbach Olsen, Allbeer

Kan et remix være bedre end originalen? Nej vel? Slet ikke når originalen er legenden, nyklassikeren og Mikkellers klokkeklare internationale gennembrud Beer Geek Breakfast. Brygget der overnight lærte selv det mest tungnemme amerikanske hophead at stave til Danmark og katapulterede Mikkeller direkte op i ølstratosfæren.

Men Mikkel har her tabt posen med Humulus Lupulus ned i kobberkedlen og Beer Hop Breakfast er så ekstravagant humlet at alle hårde ølhunde både vil savle og logre med halen. En blomst mere og øllet var knækket over i to, en Stout kan ganske enkelt ikke klare mere humle end der er brugt her. Det er lidt lidt som at gå fra mono til stereo for første gang, og jeg genkalder præcist samme oplevelse med den uforskammet oversete trippel Bock, Frelser, hvor humlen hamrede igennem den ellers røvsyge drik for blegfede germanere.

Mine forventinger var ellers en smule skæmmet af oplevelsen med Beer Geek Bacon a.k.a “Svinet” som jeg ad to stædige omgange fik skænket nærmest frostkold på Mikkeller Bar. Genkalder mig debatten som jeg efterhånden har haft med mangen en beer geek og Mikkeller freak. Er Mikkeller nu lige lovlig hurtig ved havelågen med alle disse vilde varianter af især de mørke klassikere? Er det måske en lidt letkøbt måde gang på gang at slå rekorden og i 2010 release vanvitttige 76 øl? Jeg forstår godt tanken, men lige med undtagelse af det iskolde “Svin”, som godt nok var røget men efterlod mig en anelse uforløst og aldeles afkølet (UPDATE: Batch 2 af Bacon er arriveret og røget på bambergsk niveau, kan kraftigt anbefales!!), så er mit svar en rungende NEJ! Og når man har ramt bunden af glasset med Beer Hop Breakfast er der i øjeblikket absolut intet der kan ændre på min holdning. Kvantitet og kvalitet kan i Mikkellers sjældne tilfælde sagtens følges ad, eneste problem er at det kan være mere end almindelig stressende, dyrt og vanedannende at følge med. Det er måske også forklaringen på, at jeg er omtrent et år forsinket med Beer Hop Breakfast, til gengæld er den nok kun blevet bedre af det lange ophold i den mørke kælder.

Eftermiddagsstunden hvor halsen knækkes på denne humlehammer går i hvert fald ikke i glemmebogen lige foreløbigt. Allerede ved ophældning vælter den inciterende aroma op ad glasset. Humlen i absolut centrum flankeret af mere afdæmpede noter af mørk cacao, kaffe, karamel, grape og malt. Øllet er dybt mørkebrunt og den relativt kraftige carbonering gør øllet meget friskt, livligt og let. Skummet stort og stædigt. Smagen giver associationer til en stor frodig IIPA med et skud ristet malt i bagdelen og Amagers sorte IPA “Black Nitro” pipper også frem på nethinden. Helt forrygende og ekstrem bitter. Mundfølelsen coatende og den kraftige humle sætter sig stædigt fast i hele mundhulen. De ristede toner går måske lidt tabt i smagen, men hvad gør det når humlebiddet er så bistert, bidende og overvældende. Der fornemmes også bitter chokolade, ekspresso, frugt, gran, malt og et hint orange. De 7,5% alc. er ikke at spore i smagen.

Mange vil måske mene at humledominansen tager noget fra den uendelige dybde og kompleksitet originalen har. Det er der måske også noget om. Men det her er bare en helt anden og ganske fantastisk oplevelse, som i mit tilfælde går sikkert i sync med lidt chilimandler og stærk ost, der får den superbitre finale fra Beer Hop Breakfast til at vare bare lidt længere. Men er den så bedre end originalen? Måske ikke, men den er i hvert fald lige så god. Blev jeg spurgt om hvilken jeg helst ville have med på en øde ø, ville jeg bede vedkommende om at æde sine urimelige ord og tage dem begge to under armen.

Karakter (0-6): 6

Mikkeller, Beer Hop Breakfast, Martin Goldbach Olsen, Allbeer

Mikkeller, Beer Hop Breakfast, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

2 thoughts on “Mikkeller, Beer Hop Breakfast

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s