Pivovar Matuška, Matuška Černá Raketa (Black Rocket)

MARTIN MATUŠKA, Pivovar Matuska, Mikkeller Bar, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Vejen til selve øllets indre går for denne signaturs vedkommende mindst én gang årligt til Tjekkiet. Men på denne råkolde og tarvelige torsdag aften var det muligt at skyde en ufattelig og historisk genvej til Mikkeller Bar. Her flød fire tjekkiske mikrobryg af den fineste kvalitet fra hanen og på afsenderen stod det højt ratede bryggeri Pivovar Matuška, så bliver det ikke mere Tjekket.

Efter den lidt fortættede men velhumlede, supersprøde og læskende ufiltrerede pilsner Matuška Světly 13 Plato fortsætter vi med et historisk og sensationelt indslag. De notorisk tørstige Tjekker bryder sig ikke om skæve kategorier og alt for høje procenter, og derfor skal du lede længe efter en tjekkisk IPA, og en sort en af slagsen har vi aldrig nogen sinde set før i Tjekkiet. Begge dele var inden for øltossens rækkevidde da Pivovar Matuška både havde medbragt Matuška Super Dry Raptor IPA og Matuška Černá Raketa, Black Rocket.

Men ikke nok med det. Martin Matuška har også kastet sig ud i et helt vildt humleksperiment da den sorte rakets affyringsrampe bestod af en krudtblanding hellig Saaz med Cascade, Amarillo og Premier i en skrå af tjekkisk malt og engelsk gær. Helt uhørt for en tjekkisk brygger, men fantastisk og vigtigt at den form for intelligent innovation finder vej fra tjekkisk hånd, da ingen andre med særligt stort held har lykkedes med saaz-eksperimenter eller sågar har kunnet præstere en perfekt Czech style pilsner.

Men Black Rocket var nok den øl der høstede flest anerkendende nik og rosende ord denne aften på Mikkeller Bar. Et helt enestående vellykket eksperiment hvor den internationale humlesymfoni er iklædt den superslanke og klassiske cerny krop. Og netop den detalje adskiller den markant fra alle andre tjekkiske øl men også fra andre sorte ipa’er vi har lagt drøbel til. Den sidste i den række var formidable Black Nitro fra Amager Bryghus, der dog er noget tungere og mere stoutlike i konturen. Black Rocket har måske en anelse mere tilfælles med Iniquitey fra Southern Tier, Köstritzer Schwarzbier eller Flying Dogs Swartz.

Raketten er dog alligevel helt sin egen, svævende let og slank, kraftig carboneret, fyrrig frisk med en stædig, spids og bidende bitterhed samt stor i aroma hvor noter af malt, nød, karamel, gran og humle nibber i næseborene. Under det luftige hvide skum gemmer sig en mørk og dyb brunsort farve med et rødt skær. Klassisk cerny. Smagsløgene sætter forsinket ind da figurens lethed overrasker, men roligt bider de forskellige humler sig fast og bygger fin bro mellem IPA’en univers af citrus, grape og gran til Cerny’ens toner af malt, nød, karamel og krydderier.

Vi lukker aftenen af med en snak med Dr. Shøn fra Mikkeller (se video herunder) og varmer os med en formiddabel Batch 2 af Beer Geek Bacon, der endelig har fået det røg den skulle have. Na Zdravi.

Karakter (0-6): 5

4 thoughts on “Pivovar Matuška, Matuška Černá Raketa (Black Rocket)

  1. Det var virkelig en skøn, skøn øl. Med potentiale til at blive en klassiker blandt Tjekkiet-farere. Lad os håbe nogen hiver den hjem til os så vi ikke skal lægge en flybillet til prisen hver gang.
    Du mener i øvrigt nok Köstritzer Schwarzbier http://www.koestritzer.de/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s