Gänstaller-Bräu, Affumicator

Ølbutikken, røgøl, Gänstaller-Bräu, Affumicator, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Formiddagens første solstråler stod denne lørdag i kø for at bryde igennem den sure dis i Oehlenschlægersgade, og det stod i skarp kontrast til begivenhederne i de legendariske men snart forhenværende små lokaler hos Ølbutikken. Her blev ikke leflet for foråret med solskinsøl, derimod var ølundergrundens mørkemænd indkaldt til brandøvelse fra tidlig formiddagsstund. Ganske sensationelt havde Ølbutikken sat hele 16 røgøl til salg, alle sammen for den rimeligt retfærdige pris af 28 kr, og så det var ellers bare om at finde skumslukkeren frem.

Men ikke nok med det. Der blev skænket gratis ud fra et 10-liters træfad hevet op af en tysk kælder, indeholdende noget så sjældent som en trippel smoked bock “Affumicator'” fra Gänstaller-Bräu. Knapt var man kommet ud af fjerene, knapt havde man smurt smagsløgene inden denne byge af bambergsk røg rev i næseborene, og mindede én om at røg i disse doser altid er relevant og særdeles særegent.

Røg og Bock er bare noget andet end røg og stout eller røg og porter. Hvor den kraftige røgs toner af aske, salt og bacon i det stoutske univers går i sync med den ristede malts nuancer af kaffe og chokolade, ja så sker der en helt anden reaktion når røgen møder bockens univers af karamel, nød, maltsødme og fraværet af humlebitterheden. Forventningerne er derfor helt i top da jeg sammen med en geek eller ti trækker hen til træfadet.

Ølbutikkens pusher bag disken forsøger ikke at skjule sine tømmermænd, men er yderst opmærksom, hjælpsom, snakkesalig, og der går ikke mange sekunder før røgen trækkes ud af tønden og lander i det obligatoriske plastickrus. Skummet er minimalt og hvidt, kroppen slank, uklar og kastaniebrun med et lyst rødligt skær. Aromaen er nærmest eksplosiv fed bambergsk røg, og i et kort øjeblik genkalder jeg mig selv i færd med at rengøre pejsen i sommerhuset efter en kold dag for fuld blæs. Virkelig stor og intens aroma af røget malt, brændt træ, aske, lejrbål, alkohol, tørret frugt, krydret chorizo og et let strejf af råd og mug. Mundfylden er overraskende frisk selvom carboneringen er blød. Smagen knapt så agressiv som aromaen. Til gengæld er den ganske kompleks. Røgen dominerer naturligvis, men der er også alkohol, citrus, frugt, krydderier, malt og karamel. Finalen er lang, tør, røget og en bestemt bitterhed sætter overraskende ind og fuldender et sjældent solidt balanceret udtryk.

Det kan godt være at lokalerne  i Ølbutikken er blevet for små, men oplevelserne har alle dage været store.

Karakter (0-6): 4

Ølbutikken, røgøl, Gänstaller-Bräu, Affumicator, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

2 thoughts on “Gänstaller-Bräu, Affumicator

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s