Pivovar Platan, Platan 11°

Pivovar Platan, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at vi her på Allbeer har et meget blødt punkt for den tjekkiske brygkunst. Faktisk så blødt at vi bader i øllet, så blødt at vi en regnvåd forårsaften ignorerede Ølbarens premiere på hele to nye øl fra nestoren Christian Skovdahl Andersen og Mikkeller Bar’s inciterende aftenprogram med øl fra Zeppelin og et glas af den sagnomspunde Utopia.

I stedet svingede vi ned ad Gothersgade til det der må være Københavns mest oversete og hemmelige vandhul, Gold Prag. Her flyder det vidunderlige øl fra Bernard friskt fra fadet til helt menneskelige priser, men denne aftens feature var en lys lager fra Pivovar Platan. Og akkompagneret af en himmelsk og krydret ungarsk gullasch var der ikke et øje tørt rundt bordet. Til gengæld var der helt stille.

Det var naturligvis Mesteren der durkdrevent dirigerede sit dedikerede entourage til byens tjekkiske åndehul, og han blev selvklart straks genkendt af tender Heidi, der resolut fjernede reservationskortet fra det bedste bord og satte os ned. Med Platan 11°  måtte mesteren dvæle længere end sædvanligt, og vi studerende fælder naturligvis ikke nogen dom før mesterens mimik afslører om øllet er godkendt eller ej. Det ville ikke være klogt. Men Mesterens koncentrerede og klare blik blev hurtigt forvandlet til blanke øjne og salighed. Et anerkendende nik til tenderen, og vi andre er ydmygt på banen med uforbeholden ros til denne uragtige og uprætentiøse tjekkiske øl, der på så effektiv vis vådtede de tørre pletter i halsregionen.

Vi er enige om, at den klart er bedre end Bernard, men at der alligevel er et stykke op til ypperlige Chyne eller Kout na Sumave, hvis signaturer i duft og smag bare står så superskarpt. Platan 11° udmærker sig dog ved en særdeles bredrykket nærmest smøragtig maltprofil og en fantastisk friskhed. I næsen opleves kraftige noter af malt, smør, græs, honning, saaz, gær og let frugt. Gyldent, diset, middelfyldigt, medio carboneret og tæt på det vandige men alligevel ganske sprødt. Skummet er finmasket, kridhvidt og knitrende, lette blonder sætter sig langs glassets kant. Smagen er knapt så stor som aromaen. Starten er fed, maltet og sød. Toner af honning og karamel. Friskhed. Blomster. Frugt. Til slut saaz i en afstemt og sprød humlebitterhed, der måske lige mangler det sidste for at spille synkront op mod malten.

Vi snupper en mere til det andet ben. Slutter derefter af med den obligatoriske og mageløse mørke 13° fra Bernard og dvæler lidt ved, at det nogen gange bare er rart at gå back to basics, selvom byens førende vandhuller denne aften forsøger at overgå hinanden med den ene mere sensationelle og sjældne øl efter den anden.

Karakter (0-6): 4
Mere tjekkisk øl på Allbeer
Mesteren i Ølbad

Gold Prag, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

One thought on “Pivovar Platan, Platan 11°

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s