Mikkeller, Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA

Mikkeller, Koppi, Tomahawk, Guji Coffee, Martin Goldbach Olsen, Allbeer

Det måtte jo ske på et eller andet tidspunkt, selv for en Beer Geek og Mikeller Freak. Efter hundredevis af drabelige omgange med kombinationer af vand, humle, malt og gær fra Mikkel Borg Bjergsøs hårdslående handske, har jeg fundet en Mikkeller Øl jeg har slået mig lidt på. Koppi Tomahawk x Odoo Shakiso Coffee IPA er navnet på Mikkellers heftigt hypede Kaffe IPA. Troede jeg. For en geek der var lidt vaksere ved havelågen lod log mig lære, at Odoo Shakiso Coffee IPA var second batch, og at originalen var lige en tand bedre. Opskriften er vel den samme, så det må åbenbart være kaffen der gør forskellen, eller? Odoo Shakiso Coffee giver i hvert fald en småskæv smag i min optik. Nåh, men tilbage til dealeren efter originalen, så vi kan få gjort arbejdet færdigt.

Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA er så navnet på den originale Kaffe IPA, hvor Mikkeller for første gang i ølhistorien sætter kaffe på IPA-bordet. Og ikke en helt tilfældig én naturligvis. Men friskbrygget etiopisk og let ristet Guji Natural kaffe, fra de svenske kaffenørder Koppi. Så fornemt og fint at min bedre halvdel finder det musselmalede stel frem fra Royal Copenhagen. Sådan har jeg sgu aldrig fået den før. Her sidder man så og føler sig lavkulturel og dum med sin plettede t-shirt og originale Mikkeller glas, mens man stresser lidt over at det bliver svært at vurdere farve og skum gennem en porcelænskop.

Mens disse dråber lægger sig blødt bagerst på tungen sidder indtrykket fra batch to stadig på smagsløgene. Jeg kan ikke slippe tanken om, at det måske ikke er helt tilfældigt at denne umulige kombination ikke er forsøgt før. Måske giver en Kaffe IPA slet ikke nogen mening? Men allright – hvis nogen kan må det være Mikkeller. Ingen andre har drevet vores smagsløg så langt ud på overdrevet af ekstraordinært vanvittige og genrenedbrydende smagsoplevelser. Nærmest ceremoniel opvisning men altid yderst relevant.

Med Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA går det noget bedre med mine smagsløg end second batch, selvom jeg stadig er lidt puzzled. Det er en ganske unik smagsoplevelse, og mødet med humlen giver et twist til bitterheden som er sådan lidt off. Om kaffen komplementerer eller forstyrrer bitterheden står stadig i det uvisse for mit vedkommende.

Humlen er som navnet antyder, Tomahawk, et andet slang for Columbus. En arketypisk og ærkeamerikansk bitterhumle med masser af florale indtryk og en relativ kraftig bitterhed. Den kan smages helt rent i Mikkellers sublime single hop serie. I Koppi er kaffen tilsat med mild hånd og nedtonet i smagen, og i duften så subtil at det tangerer det fraværende blandt toner af appelsin, ananas, karamel og nyslået blomstret humle. Øllet står stramt, sprødt og i smagen udspiller sig en lille battle mellem kaffen og humlen som er lang tid om at finde sin afgørelse. Men efterhånden sænker sig en sær men skæg bitter smag af ristet kaffe, floral humle, citrus og malt, der fortoner sig i en langvarig ren bitterhed og en udtørrende mundfølelse. Normalt er en god IPA velegnet til det krydrede cuisine, men jeg har vitterlig svært ved at forestille mig, hvad man skulle servere til denne øl.

Bedst som man overbeviser sig selv om, at dette var Mikkellers mest radikale genreopgør og mest pudseløjerlige øl, kan man arbejde på at kaste konventionerne totalt over bord, når alle tiders legenderiske stout “Black Hole” nu står foran mødet med tequila og hvidvin i “Black Hole Barrel Aged Tequila” og “Black Hole Barrel Aged White Wine”. Denne signaturs forhold til tequila og hvidvin er mildest talt anstrengt, og man får jo nærmest nervøse ticks og trækninger ved tanken om, hvad disse forfærdelige fremmedlegemer kan lave af ullykker i mødet med Mikellers sorte stolte stouts. Man må prøve at undgå dem, men det vil med garanti mislykkes.

Karakter (0-6): 3
Mikkeller Tomhawh Single Hop IPA 
Mere Mikkeller på Allbeer

Koppi videoen:

Koppi interview fra release på Mikkeller Bar:

Thomas Schøn om Koppi:

One thought on “Mikkeller, Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s