Hoppin Frog, Hop Dam IIIPA

Hoppin Frog, Hop Dam IIIPA, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Til dato den hårdeste hammer of hops stateside. Her humler Hoppin Frog så heftigt at bitterheden lander et eller andet sted midt imellem nådesløst og himmelsk. Hårdt huggende. Brutal og bister. Men samtidigt så afbalanceret, koncentreret, kompleks, skarp og sprællevende, at den undgår det indelukkede, fortættede og monotone og bare er hoppylicious, ja nærmest forfriskende.

Hoppin Frogs humletosse Fred Karm måtte installere en ekstra kedel – deraf navnet hop dam – i tanken, så han kunne humle af tre omgange og anvende hele 50% mere humle end i mesterværket Mean Manalishi, der uden sammenligning er den bedste IIPA jeg nogensinde har smagt. I centrum står ikke overraskende hushumlen Amarillo flankeret af Cascade, Columbus og den håndplukkede dværghumle Summit. Selvom man har lagt drøbel til disse humler utallige gange er smagen og bitterheden på en eller anden genial måde bare ny, original og fresh.

De 66 cl er på ingen måde i overkanten, selvom 10% alc. sæføli sætter sine spor. Hver en dråbe er både en prøvelse og en ren nyedelse. Gane og gummer lammes øjeblikkeligt men kortvarrigt, og dernæst åbner smagen op for klassisk amerikansk IPA med fuld blus under alle kedler. Citrus, grape, gran, orange, træ, karamel, malt og massiv bitterhed der aldrig bliver harsk, som man kan opleve i mange trivielle IIPA’s og IIIPA’s. Til gengæld varer den bogstaveligt talt for evigt og stikker dybt i ganen i en ultratør finish. Den bredrøvede maltprofil blødgør indledningsvis bitterheden en smule.

Fred Karm udtaler, at det er det tætteste du kommer på at kysse humle. Jeg er tilbøjelig til at give ham ret. I mange timer efter kan man som en anden sommerforelsket smage hop dam i den prikkende mundhule, og for en stund har man glemt alle andre IPA’er fra ens promiskuøse humlehistorie. Måske lige undtaget Mikkellers 1000 IBU, men her var jo også tale om regulær voldtægt.

Jeg er en lille time om at gør arbejdet færdigt, og undervejs nydes en stor inciterende nyslået blomstret og frugtrig aroma, og en sprød krop takket være en livlig carbonering. Det sidste var en mangelvare for lillebror Hopping to Heaven. Selv den sidste tår står frisk og sprød i glasset.

Mean Manalishi IIPA, Hopping Frog’s ultimative refrencebryg, er broen mellem Hopping 2 Heaven og Hop Dam IIIPA. Blev man tvunget til at brænde den bro, ville jeg så afgjort helst undvære at hoppe til himlen og hellere dvæle ved de udbombede humleruiner i Hopping Frog’s IIPA og IIIPA. Det findes næppe bedre, og en eller anden importør bør snart sørge for, at Mean Manalishi bliver fast inventar på ølhylden. Det er over et år siden jeg sidst så den i Ølbutikken.

Karakter (0-6): 6
Læs også Hoppin Frog, Hoppin to heaven

Hoppin Frog, Hop Dam IIIPA, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

One thought on “Hoppin Frog, Hop Dam IIIPA

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s