Brasserie dOrval, Orval

Munke der brygger øl og tilmed tilsætter et snert af brettanomyces – Det er noget Kaptajn K kan lide. Og så laver munkene også ost… Kaptajn K er fan af kombinationen øl og ost og har tidligere haft glæde af den i Prag, hvor røget ost gør sig godt til tjekkisk øl. Måske skulle man henlægge efterårsferien til det belgiske – i så fald skal Cantillon helt sikkert også besøges. Er der nogen, der vil med?

Flaskerne med Orval er tilmed skaffet af en venlig sjæl med et godt (øl)hjerte og det gør den jo på ingen måde til en ringere oplevelse – også selvom den til første testsmagningen bliver nydt i eget selskab. For at optimere smagningens betingelser har Kaptajn K på et lagersalg erhvervet et vaskeægte Orval-ølglas – man går vel grundigt tilværks. Anden testsmagning var som flytteøl og under mindre optimale betingelser, men oplevelserne fra første smagning bekræftes.

Øllen skummer beskedent (lidt skuffende faktisk), men skummet er til gengæld varigt. Duften er frugtagtig og har et snert af bitterhed og syrlighed, måske lidt grape? Øllet er let og mundfylden beskeden. Det spores et let perlende fornemmelse. Der er noget lidt vandet over øllet, selvom det samtidig smager af noget.

Kendere vil vide, at brettanomyces er et væsentlig element i spontangæret øl, som jo står denne signaturs hjerte nær. I min research faldt jeg over at brettanomyces udover det traditionelle hestedækken også kan beskrives som smagende af bacon – bacon, gentager jeg lige. Det er godt nok nyt for undertegnede, der af principielle årsager ikke har indtaget gris eller andet med fire ben de sidste mange år. Måske nogen med et mere up-to-date baconbekendtskab kan be- eller afkræfte?

Kaptajn K opdager i hvert fald ikke noget bacon i den ravfarvede øl. Derimod er der den velkendte syrlighed og der spores også lidt røg og tjære i eftersmagen.

Flere og flere forsøger sig med brettanomyces i øl – og det med større og mindre held. Orval har dog benyttet gærtypen i mange år – og med større held efter min mening. Der er unægtelig tale om en speciel øloplevelse og hvis man er i gang med trappistøllene, så skal man bestemt unde sig selv denne unikke oplevelse. Der findes 7 trappistbryggerier i verden og Orval er værd at skifte bekendtskab med, selvom Kaptajn K nu altid foretrækker sin brettanomyces i en vaskeægte spontangæret øl fra hjertet af Belgien. Vi lander på et solidt tretal.

Karakter (0-6): 3

2 thoughts on “Brasserie dOrval, Orval

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s