To Øl, Black Ball

Black Ball, To øl, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Det er jo snart evigheder siden, at de to mest utilpassede tosser fra undergrunden breakede Black Ball, og alligevel er det lykkedes os at gå uden om fadversionen gang på gang. Så var fustagen pludselig tom eller også kom den først senere på ugen. Damn!! Selvom de gæve gutter Tobias Emil Jensen og Tore Gynther netop har hentet bling bling hjem fra Stockholm Beer & Whiskey Festival for den svært handye “Reperationsbajer”, selvom de tog røven på os med det helt uimodståelige sure sprøjt i “Sjø Tæhm Speciel Fejø Limited Don’t You Be Messing With The Mikkeller Bar Tender Crew Or They Will Fuck You Up! Dobbelt Vintage Ekstra Extra Barrel Aged Edition Cassis x 2″, ja så er Black Ball bare bad ass og ubetinget To Øl’s bedste øl til dato. Porteren der sætter ny næring til den ligegyldige genredebat om, hvor grænsen går mellem Porter, Stout og Black IPA.

Bishop Arms i indre by var nok det sidste sted jeg forventede at falde over Black Ball på fad. Baren hvor alle snakker svensk. Baren der med påtaget retrodecour forsøger at bilde dig ind, at den har ligget der i mindst 100 år. Baren hvor de første to fustager er med Pest og Kolera. Baren jeg bakkede forskrækket ud af på selve åbningsdagen, hvor en foxy men spejlblank blondine forsøgte forklare mig at Mikkeller var Sveriges nye håb. WTF?

Nuvel, Bishop Arms ligger en spytklat fra slaveanstalten, og jeg er sgu faldet til patten et par gange. Udvalget er ganske omfattende, varieret og med rariteter både fra fad og flaske. Man sidder uforskammet mageligt i bibliotekets læderstole og intet lys når derind. Lidt ligesom det herreværelse du drømmer om og har krav på, men som dit fruentimmer og afkom har sat sig på i din diminutive københavnske papkasse. Sidst men ikke mindst har Bishop Arms den alt for sjældne kvalitet, at de forstår at skænke øllet med den helt rigtige temperatur. En detalje der absolut ikke bliver mindre væsentlig, når man skal til at nyde en Porter og særligt en porter af Black Balls kaliber.

Den undercarbonerede men stramme sprøde silkebløde sorte og forførende krop, den lette runde mundfylde samt helt tæt, fint og superstædigt skum på toppen er klassisk porter. De krasbørstige 8% bringer den sikkert op i stoutligaen, og det massive amerikanske humleangreb fra tretrinsrakketten Simcoe, Centennial, Cascade vækker minder om Black IPA.

En hverken- eller øl? Et vildfarent fortænkt brygteknisk eksperiment fra laboratoriet som fx Stone- og BrewDogs bizarre Bashah?. Nej, for detaljerne står superskarpt kontrasteret i Black Ball, der oser af urkraft, humlekærlighed og passion i sit ærlige og originale udtryk. Håndtrukket og beluftet fra fadet nibber noterne af ristet malt, let røg, humle, chokolade og masser af frugt behageligt i næsen. Inciterende og overraskende stor aroma. Smagen frisk, fyrrig og bitter. Humlerne er i sikkert synkront parløb med den bredrøvede maltprofils sødme. Over ganen følger chokolade, karamel, let røg, masser af frugt, vanilie og brød. Finalen er lang og rig på ristede toner assisteret af bidende bitterhed. Et formidabelt første forførende fodaftryk i øllets sorten muld fra To Øl, og mon ikke Black Ball er at finde på Mikkeller Bar til Black Sensation? Vi krydser fingre, for dér hører den hjemme.

To Øl fejrer 1 års jubilæum i disse timer, og der er god grund til at ønske tillykke samt takke for endnu engang at tage vores slidte smagsløg på tur i øllets grænseland. Lige på trapperne er “Sleep Over Coffe IIPA”, og vi kan slet ikke vente.

Karakter (O-6): 5
To Øl’s hjemmeside
To Øl på Facebook


One thought on “To Øl, Black Ball

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s