Dupont og Dupond, The Empire Strikes Coffee Stout

Dupont og Dupond, Empire Strikes Coffe Stout, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Når det kommer til kategorien kaffestout, er den ultimative reference i min bog de canadiske kultbryggere Dieu Du Ciels udødelige klassiker, Peche Mortel. Et bryg man i øvrigt sensationelt kunne smage håndtrukket og frisk fra fadet på den netop overståede Copenhagen Beer Celebration. Det blev den kun mere klassisk og udødelig af. En rygradsridslende og fabelagtig fusion af kaffe og stout, hvor friskkværnet kaffebønne bogstaveligt talt dribler rundt på drøblen, mens du automatisk skifter til mentalt bakgear af de 9,5% alc samt alt det bedste fra det mørke, ristede og røgede univers.

Hvor tarvelig er denne signatur så lige ved at holde dette gudebryg op i mod hjemmebryg begået af to af de hårdeste håndlangere fra den århusianske ølmafia? Jamen ikke så tarvelig endda, faktisk falder det én helt naturligt. Begge de herrer Lasse Ravn og Kristian Løwenstein indgår i den ulmende ølundergrunds mest interessante mutationer. Lasse Ravn og Kamikaze Biru satte flot fut i Skorstensfejer Imperial Røgstout, der med sin asketiske kynisme og heftige humleorkesterering satte nye standarder for hjemmebryg. Kristian Løwenstein brygger surt sammen med den hårdeste ølhund af dem alle, Thomas Shön fra Mikkeller, så hvorfor skulle Dupont og Dupond ikke kunne danse med de tunge drenge?

Etiketten er måske lige lovligt hjemmehæklet, omvendt går den aldrig i glemmebogen. Prøv lige at forklare en erklæret Star Wars fan på 8 år, der lige har set den nye Tintin film, hvorfor et bryggeri med navnet Dupont og Dupond laver en øl med et billede af Darth Vader under sloganet “øl med overskæg”? “Det er jo skørt far”, var den korrekte konklusion på en lang debat. Der er i det hele taget et eller andet med Dupont og Dupond og film kombineret med kulsort humor. Deres første øl hyldede fx Arnold og hans dilletantiske debutfilm Herkules. Nørdfaktoren er med andre ord helt i top, og øllets øvrige indpakning fejler bestemt heller ikke noget. Darth Vader’s håndbajer står stolt og nattersort i glasset med en middel carbonering, blid prikkende perle og dækket af en bundbrændt, storknitrende og stædig skumkrone.

Aromaen er lidt fortættet på den korte bane men nibben i næseborene varsler om en kraftig krabat og 9,7% alc. Efterhånden svæver sødlige noter oven glasset. Sukker, kaffelikør, whiskey, malt, træ og et hint af røg. Med betegnelsen “kaffestout” havde jeg nok forventet en tydeligere kaffeprofil i aromaen og i særdeleshed i smagen. Min medsmager, Mesteren, udbrød prompte at dette var øllets svar på Irish Coffee, og mere præcist kan det vist ikke formuleres. The Empire Strikes Whiskey Stout havde måske været en mere passende titel, og så ville Duponternes ven Kaptajn Haddock heller ikke gå galt i byen. Kun forrest på tungen når man at fange kaffen fra Kaffeogco i Århus, og så sætter alkohol og whiskey ind som mere end blot et modspil. Det er selvfølgelig en smagssag, hvor meget whiskey svælget kan holde til uden at man slår sig på den, men jeg synes det er et touch too much. De mere subtile spruttoner fra barrel aged versioner af øllets sorte sønner passer bedre til mit temperament, men jeg har jo heller aldrig været aktiv i nogen mafia, hvor man ikke piver når ganen bryder i brand. The Empire Strikes Coffe Stout har også en kompleks og ambitiøs maltprofil af både karamel- og røgmalt, der dog også træder noget i baggrunden på samme konto.

Det ændrer dog ikke ved, at jeg nød dette gode solide bryg dråbe for dråbe. Der er naturligvis ikke de samme finesser som i mesterværket Peche Mortel, men man fornemmer passionen, man fornemmer urkraften regere og man fornemmer, at disse gutter ikke går til grænsen for sjov, men fordi de mener det. Det kan ikke blive andet end interessant at følge deres meritter fremover. Den århusianske ølmafia slår fra sig snarest med en Scottish Ale fra Dupont og Dupond og en humlet chili ale fra Kamikaze Biru. For at slutte ringen har Lasse og Kristian også været en tur tilbage hvor det hele startede – i køkkenet på De Mezasvej hos Klaus Bransmark og Miss Håndbryg. Et collab af Orval’ske dimensioner skulle være resultatet heraf.

May the Force be with you…

Dupont og Dupond, The Empire Strikes Coffe Stout, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Karakter (0-6): 3

One thought on “Dupont og Dupond, The Empire Strikes Coffee Stout

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s