Sierra Nevada, Torpedo Extra IPA

Torpedo Extra IPA, Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Sierra Nevada

Legenderne Sierra Nevada er ophavsmænd til en af verdens mest legendariske og udødelige pale ales, Sierra Nevada Pale Ale. Måske er det den bedste gamle klassiker, måske er Alpha King fra Three Floyds den bedste ny-klassiker. Det er i hvertfald ligegyldigt, hvornår man beslutter sig for nyde dette historiske og ærkeamerikanske stykke brygkunst. Den skuffer aldrig og opleves altid relevant, frisk og tidsløs.

Det er således oplagt, at forventningerne til Torpedo Ekstra IPA er tilsvarende tårnhøje. Vi har hevet den ned fra hylden på Barley Wine, og vi har nydt den håndtrukket frisk fra fadet på Bischop Arms. Selvom jeg har lidt svært at kapere det kunstigt opstyltede retrolook og den svensktalende betjening, må man altså modvilligt medgive at Bischop Arms har et eksklusivt udvalg på hanerne. Dette hvis humlestoltheden altså kan abstrahere fra de to haner yderst til højre med lidt dansk industribryg fra Pest og Kolera. Vi lader som om de ikke er der. En anden og ikke uvæsentlig fordel er, at de kan bespise deres gæster med solid ølføde af fin kvalitet til overkommelig pris. Bagefter kan man fede den i læderet i det mørke bibliotek, hvor intet lys trænger ind uanset solskin og cyklamfarvet mainstream- og cafekultur udenfor på Ny Østergade. Tilmed kan man glæde sig over, at de ansatte har en overenskomst med 3F og ikke de gule eller helt uden.

Det er den helt perfekte setting for indtagelse af Torpedo IPA – en øl der kræver ro, fordybelse og tid til eftertænksomhed. Sierra Nevada skulle i årevis have arbejdet på en helt unik metode til dry-hopping for maksimal humle i både aroma og smag, og Torpedo er navnet på den ny-designede ståltank, hvor humleherlighederne fra Magnum, Crystal og Citra hygger sig inden det færdige produkt peaker på 65 IBU. Det særlige ved denne tank er, at øllet langsomt cirkulerer rundt om hele humlekogler der ligger i toppen af tanken. Teknikken er at eksponere øllet maksimalt for overfladen på humlekoglerne og hive alle olierne ud uden noget tab. En beundringsværdig mission.

Den står relativt mørkt for typen, orange og gyldent i glasset med tætte humletåger, grums og gær. Teksturen er lige lovlig oily i min optik og savner en strammere krop samt en livligere carbonering. Stor, smooth og fed mundfølelse. Pregnant, stort og særdeles stædigt skum med fuldfede gardiner, der hænger ved efter vi er nået bunden af glasset. Et særlig og sjælden syn.

Aroma først lidt fortættet men tiltagende livlig og meget floral. Humle, gran, grape, brød og karamel. Nipper en smule i næseborene som de 7,2% alc trænger igennem de inciterende noter. Smagen er helstøbt, afbalanceret og direkte drikbar. Den fede mundfølelse og tørt huggende bitterhed sender tankerne i retning af Flying Dog’s bidske køter Double Dog, der dog havde 10,5% alc på samvittigheden. Den herkuliske humleprofil er intens, men måske en smule monoton og svær at stille skarpt på. Meget pebret, krydret, grapy, bready  og det tager lidt tid før humle og maltens karamelnoter finder balancen bagerst på tungen. Humlen hugger først for alvor til i den lange og tørre finale, som redder Torpedo Extra IPA fra middelmådigheden.

Af en IIPA med en sådan speciel brygteknisk historie på bagen, havde jeg forventet et mere bistert humlebid og en mere særpræget og original oplevelse. Torpedo Extra IPA ender som lillebror til legenden og den 30 år ældre Pale Ale, en smule skuffende. Det gjorde dog ikke det store, da vi hurtigt fik transporteret en 8Wired Fresh HopWired ind i biblioteket til at skylle efter med. Endnu en øl i verdensklasse fra en dansk brygger, som vi skal holde godt øje med fremover.

Pale Ale er og bliver Sierra Nevadas højdepunkt, og fadudgaven er iøvrigt fast inventar på Bischop Arms skænket i det originale glas.

Karakter (0-6): 3

Torpedo Extra IPA, Sierra Nevada, Allbeer, Martin Goldbach Olsen
Stateside er dåsevarianten den mest udbredte. Sierra Nevada er meget obs! på dåsens mange grønne fordele, en bølge Evil Twin også surfer med på.

Sierra Nevada, Torpedo Extra IPA, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

2 thoughts on “Sierra Nevada, Torpedo Extra IPA

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s