Mikkeller/3Floyds, Ruggoop

Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Three Floyds, Ruggoop

I øllets svar på Clash Of The Titans leverer Mikkeller og Three Floyds med Ruggoop en Barley Wine i den absolutte verdensklasse. En øl der ganske enkelt overgår de tårnhøje forventninger ganen naturligvis har, når så kvintessentielle brygkonger krydser klinger. Det er bare én af de øl du aldrig glemmer, en øl der får dig til at værdsætte livet og fortrænge de dagligdagsdæmoner du har spændt for stridshesten.

Som vi allerede har indrømmet andets steds på vor ydmyg blog, så går vi ellers lidt stille med dørene hvad Barley Wine angår. De fleste udmærker sig ved kvalmende sødme, og det tonstunge alkoholiske angreb af sprittede toner smadrer smagsløg på stribe. Men vi vil så gerne bestå denne “øllets manddomsprøve”, som også har en lang, stolt og ret interesant historie bag sig.

Under Napoleonskrigene undgik de distingverede britiske gentlemen bevidst vin for ikke at blive forvekslet med de foragtelige, falske og forlorne franskmænd. Overlegent, og allerede her kunne historien stoppe. Men altså, som substitut skabte de denne særegne og vinøse øltype på en skrå af pale-ale malt, der var en britisk nyskabelse. Urtens vægtfylde skabte det røde look og heftig humling på op til 75 IBU holdte sødmen i skak. Vi skal også gentage, at den ultimative reference O´Hanlons Brewing Company’s “Thomas Hardy Ale”, fra 1968 var en hyldest til forfatteren Thomas Hardy, hvis romanklasssiker “The Tromphet Major” (1880) netop udspiller sig under Napoleonskrigene. Romanen har som en ikke uvæsentlig bivinkel de engelske ales overlegenhed over de franske vine. Man må bøje sig i støvet for sådan en sand mandfolkehistorie.

Mikkeller har før tørret os godt og grundigt med Big Worst Barley Wine. Tapiren tog ordet “kunstværk” i sin mund år tilbage på hedengangne Plan B, det skete meget sjældent skal jeg hilse og sige. Og det var ikke den über cool etikkette, hvor Mikkel poser i taxa-shades, der blev hentydet til. Men hvordan Mikkel kunne skjule så vanvittig en alkoholprocent på 17,6% i den udsøgte smag – det var også ren magi. Selvom alkoholprocenten i Ruggoop kun er lidt over det halve, 9,2%, bliver vi endnu engang mindet om, at Barley Wine i hænderne på alkymister som Mikkeller og Three Floyds, der bare nægter at spille det sikre kort, kan være en helt fortryllende oplevelse.

Allerede ved ophældning er ingenting som det plejer. Barley Wine agerer normalt fedladen og doven med minmalt skum og en fortættet aroma. Ruggoop ved skænkning er derimod helt sit eget kunstværk for nu at gentage Tapirens ord. Stor Aroma. Meget stor, meget frisk og meget humlet. Noter af tropisk frugt, gran, brød, nyslået humle, krydderi, rug, sødme og afbalanceret alkohol svæver over glasset. Man fornemmer at ens forsvarsmekanismer langsomt sætter ud af funktion. Vi nærmer os det eventyrlige som skummet finder sin form. Stort, superstædigt, luftigt og knitrende med de mest perfekte slør, ja nærmest guirlander, der sidder synkront og snorrelige på glasset fra top til bund. Måske det smukkeste skum nogensinde, ja nærmest erotisk mener Allbeer’s skumekspert Lars Sewerin. Jeg genkalder et tilsvarende magisk minde fra Mikkellers Imperial Pilsner, Draft Bear, der havde en ligeså surrealistisk skumudvikling.

Smagen er sjældent syndig, svulstig og dekadent, dog uden at blive vulgær. Der er bare mere af det hele, dog minus malt. Fantastisk med tropisk frugt og et bistert bittert bid af humleherligheder fra en anden verden. Karamelsødme, krydderier, æble, citrus, grape følger over ganen. Malten er for typen tilbagetrukket i forhold til humlen, men det skal vi absolut ikke brokke os over, da den originale smagspallette er i helt sin egen vægtklasse. Eksotisk, forfriskende, kompleks og endeløst dyb american barley (rye) wine. Finish er lang, bitter og varmende.

Dette eksemplar af Ruggoop har ligget i en mørk kold kælder, siden den ramte de altid velassorterede hylder i KIHOSKH for omkring to år siden, og der har den utvivlsomt hygget sig og ventet på det rette øjeblik til at forkæle en kræsen gane. På KIHOSKH’s hjemmeside kan man se et gammelt billede af en langhåret Thomas Schön, der også har sneget sig ind på Ruggoops bagside-etikketes kombinerede Mikkeller og Three Floyds logo med sit obligatoriske slikhår og seje sideburns. Vi ved ikke rigtig hvad det betyder, men lur os om han ikke har rørt lidt i gryden da dette magiske bryg blev til hos Three Floyds, Munster Indiana.

Indpakningen er i øvrigt et kunstværk i sig selv med dødninghoveder, Christianiaprikker, vikingehjelm, vinger og candy cap – totalt blæret og oplagt t-shirt materiale. Den bedste i goop-serien, no doubt !!

Karakter (0-6): 6

Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Three Floyds, Mikkeller, Ruggoop

Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Three Floyds, Mikkeller, Ruggoop

One thought on “Mikkeller/3Floyds, Ruggoop

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s