Port Brewing, Hop-15 Ale

Port Brewing, Hop-15, Allbeer, El Jefe, Jesper Egelund

Verden synes ny og anderledes, når sanserne pludselig er blevet tunet ind på nye oplevelser. Efter at øllets finurlige kosmos har åbenbaret sig for El Jefe, har trafikvanerne ændret sig totalt. Cykelture fra arbejde eller andre gøremål bliver nøje planlagt, så vejen nu naturligt går forbi et eller flere af Københavns velassorterede proviantsteder for øl-geeks.

Både legendariske Barley Wine og Fish & Beer bliver tit frekventeret, mens Ølbutikken ikke står så højt på listen. De to førstnævnte glimrer ved personlig og passioneret betjening, mens sidstnævnte har givet mindelser om discount-butikker, hvor personalet knap gider glo på kunderne. Både Goldbach og El Jefe har ved flere lejligheder i nyere tid besøgt Øl-mekkaet på Istedgade, hvor medarbejderen knap gad at hilse og efter et kort “sig til, hvis jeg kan hjælpe” igen fortsatte sine gøremål på internettet. Den slags får Allbeer til at søge andre græsgange med både nysgerrighed og løncheck.

Derfor er denne aftens smagning en del af udbyttet fra seneste angreb på Amagers bedste ølbutik Fish & Beer. En lille time blandt de velassorterede hylder førte til såvel dansk som udenlandsk bryg af forskellig slags, smag og styrke. Port Brewings Hop-15 hører til i den ende, hvor ord som tung, bastant, voldsom og overvældende hører hjemme.

Den er ifølge etiketten 10 procent, men ellers er tallet 15 ingen tilfældighed. 15 i Hop-15 står ifølge Port Brewing for en lang række af ting.

Den blev første gang brygget  i 2002 for at markere 15 årsdagen for Pizza Port i Solana Beach. Denne øl-rookie må straks erkende, at her er der store huller i basal humleviden. Det kræver straks research og studier. 15 står også for antallet af humlevarianter og minutterne mellem tilsætningen af dem. Endnu en gang efterlades den sagesløse smager i uvidenhedens tomrum, når det gælder detaljer om, hvad slags humle der er i. Til gengæld er PB ikke så hemmelighedsfulde om malten. Der er ikke brugt 15, men to. Two Row og English Light Crystal.

Tallet 15 rækker ikke helt til at angive længden på smagsseancen. Og så ikke et ord mere om det tal. I glasset virker øllet lidt grumset og ufiltreret. Farven nærmer sig det ravagtige eller lidt lys karamel. Lidt gærrester anes i den smukke væske. Den er tung og doven at se på. Ganske få bobler. Og de falder hurtigt til ro.

Skummet er lysegråt, fint og dækker – som set hos andre af de tunge Double eller Imperial IPA’er – knap overfladen. Der hænger et pænt og stædigt slør langs kanten af glasset under hele smagningen.

Hop-15 dufter frisk af humle, der som altid får det til at kilde bagerst i hovedet, hårsække og ned af ryggen. Frisk citrus, moden blomme og grannåle tumler rundt i næsen og slås om opmærksomheden uden en klar vinder.

Den smager ekstremt frisk. Det prikker og stikker lidt aller forrest på tungen. Et kort øjeblik virker det som om, at det var alt, men så angriber samtlige humletyper mund, svælg og sanseapparat. Lige som det skal være, når øl koster op mod 100 kroner og kalder sig Double IPA. Nådesløst, brutalt og overvældende.

Først melder en smag af lakrids sin ankomst. Lakrids af den engelske slags. På tungen – men mest tydeligt i gane og svælg – er der også nuancer af tobak, tjære, nellike og kanel. Der er en god bitterhed og snerpende fornemmelse. Der er som så mange gange før en oplevelse af, at det meste foregår bagerst i mund og gane. Som om humle- og maltaromaer er så  vilde og utæmmelige, at de fortsætter direkte gennem mundhule og kranie for at slippe ud i hele verden.

Heldigvis bliver Port Brewings bryg tæmmet uden at gøre skade på andet end smagsløg og reaktionsevne.

Alkohol og humle danner en fin alliance og balance. Flasken bliver faktisk gransket flere gange for at kontrollere, at Hop-15 virkelig har en alkoholprocent, der skal skrives med to cifre. Men virkningen af de 50 cl lyver ikke. Det er nok heller ikke et tilfælde, at et bombefly på etiketten bomber et glas med humle.

El Jefe er ikke i tvivl. Port Brewing må gerne sende Hop-15 på bombetogt i denne retning en anden gang.

Karakter (0-6): 5

Port Brewing, Hop-15, El Jefe, Jesper Egelund, Allbeer

Port Brewing, Hop-15, Allbeer, El Jefe, Jesper Egelund

2 thoughts on “Port Brewing, Hop-15 Ale

  1. Toft Vin er cirka dobbelt så god som Fish’n’Beer. Dels er de bedre og dels har de en større delmængde af det eksotiske udvalg fra Ølbutikken. Og så har de naturligvis venlig og imødekommende rådgivning..

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s