Hornbeer, The Fundamental Blackhorn

Hornbeer, The Fundamental Blackhorn, Allbeer, Jesper Egelund, El JefeSå skete det.

Dagen oprandt, hvor El Jefe lagde smagsløg og krop til en øl, der smagte så godt, at det faktisk er umuligt at stave til det. I snart 10 år har jeg fået løn for at sætte ord på alle mulige og umulige ting, men denne oplevelse bliver mere end svær at beskrive ordentlig.

Forventningerne var på forhånd skruet godt i vejret, for rygterne om The Fundamental Blackhorn fra Hornbeers fortræffeligheder havde nået meget længere ud end lorteøen. Tidligere på året blev det til en sølvmedalje ved World Beer Cup i Californien i kategorien American-Style Imperial Stout. Ved Stockholm Beer And Whisky Festival 2011 blev det til guld, Danske Ølentusiaster kaldte den årets nyhed sidste år, og den blev også kåret som bedste øl til Valhal Ølfestival i Frederiksund.

De mange hædersbeviser og rosende ord skal dog ikke afholde Allbeer fra at gå i clinch med Blackhorn. Så vi kaster os uden tøven ud på det dybe humleocean.

Bagdelen er placeret solidt i sofaen. Glas, oplukker, kamera og notesblok er fundet frem, og kapslen bliver fjernet til det, der skal blive El Jefes til dato tætteste nærkontakt med ølguderne.

Flaske og etiket syner ikke af meget. Der er 50 cl i flasken, og etiketten  er prydet af en enkelt tegning af, hvad der ligner en muldvarp iført solbriller i måneskin. Månen er gul, men ellers er etiketten mest sort.

Og netop det mørke går igen den næste time.

Blackhorn er sort. Helt og aldeles sort som nattehimlen udenfor og coverne på det meste af vinylsamlingen med metal fra Norge. Et kort øjeblik undrer jeg mig over, at en væske formår at være så bælhamrende mørk og kulsort. Skummet er lysebrunt og tungt. Det dækker øllet i et tykt, sprødt og knitrende lag. Der er ikke mange bobler, og de falder hurtigt til ro. Et flot, fedt og stædigt slør klamrer sig insisterende til glassets sider under hele den timelange smagsseance.

Det velvoksne dufteorgan er næsten ikke til at få væk fra glasset. For fanden, hvor dufter den godt. Først melder en lille snert af gær sig. Et ganske kort øjeblik. Så myldrer aromaer af chokolade, kaffe, honning og noget brændt op fra glasset. En bitter humlefornemmelse sniger sig med til aller sidst i halen på de andre dufte.

Fornemmelsen af humle er ikke helt tilfældig. På etiket og hjemmeside lader Hornbeer os forstå, at der er humlet igennem i denne imperial stout. Bitterheden er skruet op på 120 IBU, og alkoholprocenten er langt inde i riget beboet af de tocifrede indbyggere. 11 procent for at være helt præcis. Der er blandt andet brugt coffemalt, choclatemalt, black malt og honning for at opnå, hvad der uden tøven kan kaldes en øl i perfekt balance.

Både humle og alkohol angriber da også tungen fra første forsigtige tår. Hornbeer bedøver tungen et splitsekund. Og så bliver der ellers åbnet for sluserne med smag og aromaer. Chokolade, honning, havre, kakao, sveske, noget nød, brændt karamel, toner af abrikos, lidt lakrids, søreme også noget røget og et bittert dybt hug fra humlen går besærk og kaster sig ubarmhjertigt over tunge og svælg.

Smagen stopper ikke efter først overfald. Der anes lidt mynte både forrest og bagerst i munden til sidst. Men det giver ikke rigtig mening at bruge vendingen “til sidst” om The Fundamental. Den slutter aldrig helt, men bliver ved med at rumle rundt.

Den klistrer en smule i munden. Humlen bliver ved og giver et langt los i smagsløgene. Tankerne går lidt mod de mørke britiske portere og stout, da en vinøs og sherryagtig fornemmelse også melder sin ankomst.

Det er en tung og voldsom øl. Fik jeg skrevet, at den bare bliver ved og ved? Smage og dufte bliver endnu mere markante og mangfoldige, som øllet nærmer sig stuetemperatur. Med risiko for at rage uklar med mange en øl-geek må jeg erkende, at den mørke side af ølverdenen gemmer på nogle oplevelser, som IPA- og amber-typerne har svært ved at hamle eller humle op med.

Hornbeer anbefaler The Fundamental Blackhorn til mørk chokolade, stærk ost eller skimmelost. Det bliver en anden gang. Og lige her er El Jefe på ingen måde i tvivl. Der bliver både en anden og tredje gang med denne øl. Planen er helt klart at købe til køleskabet og en ekstra, der bliver gemt bagerst i skabet et par år eller fem.

Karakter (0-6): 6

Hornbeer, The Fundamental Blackhorn, Allbeer, Jesper Egelund, El Jefe

Hornbeer, The Fundamental Blackhorn, Allbeer, El Jefe, Jesper Egelund

Hornbeer, The Fundamental Blackhorn, Allbeer, El Jefe, Jesper Egelund

One thought on “Hornbeer, The Fundamental Blackhorn

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s