Mikkeller, Black Barrel Aged Tequila/Speyside Edition

Mikkeller, Black Tequila Speside Edition, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Bartenderen på Bischop Arms sagde: “Jeg håber ikke du skal lave andet i dag”. El Jefe sagde: “Det her er jo ikke øl”. Det vækker minder fra en guldalderstund i 2007 med legendariske Niels og Tapiren på ligeså legendariske Plan B. Her bed vi første gang skeer med Mikkellers monstrøse mesterværk, Black. “Det er godt regnen står ned i stolper, i kommer ikke herfra lige foreløbig drenge. Det er en gal øl fra en gal brygger”, sagde Niels koldt og kynisk, da han skænkede fra den kulsorte flaske med det mytiske kinesiske tegn.

Den eftermiddag stod tiden bare stille, og for en sjælden gangs skyld var ord og indforståede blikke mellem Tapiren og jeg helt unødvendige. Vi forstod ganske enkelt ikke, hvad der lige var overgået os. Vi var trådt ind i et nyt ølparadigme, hvor vores viden og begrebsapparat ikke længere gav nogen mening.

BeerHere og Bischop Arms’ egen hæderlige brown ale “Holy Moose” akkompagneret af byens bedste og stærkt vanedannende burger agerede et fremragende flufferjob inden mødet med denne forrygende men forrykte tour de force i rabiat ølekstremisme. Det er op ad bakke mens man tager mod til sig, mens man ser nabobordet returnere øllen med rædsel malet i ansigtet, mens man stirrer på det kulsorte glas toppet af et minimalt men sprængfarligt skum, mens man tænker på om disse vanvittige 18.8% mere har karakter af en teknisk stiløvelse end en stor sort stout, eller mens man tænker på, at man en lille time senere skal trække i den bare semi-seriøse mine hos Magistrenes A-kasse for at indkassere sin indbetalte efterløn i en alder af 42.

Læs også: Mikkkeller, Black
Læs også: Mikkeller, Black Peated Gold Wax

Men forløsningen venter på toppen af bakken – da disse diabolske  dråber eksploderer over ganen i noget, der ikke blot er en brygteknisk kraftpræstation, men også transcenderer Mikkellers egen stolte sorte sfære. En seriøs stroppetur for smagsløgene – tæt på det absurde dog uden at miste jordforbindelsen helt. Alle nuancer fra både det mørke univers og alkoholens bidende, stikkende og varmende nuancer står knivskarpt i denne forbløffende fusion af stout, tequila og whiskey.

Masser af søde vinøse toner, vanilie, mørk frugt  og lidt portvin på den helt korte bane. Dernæst et brændende bagholdsangreb af primært whiskeyen, soya, lakrids, krydderier, røg og en knastør bister bittehed. Det river i næseborene med endeløst dybe brændte og ristede noter af røg, whiskey, kaffe og mørk chokolade. Tiden står stille og sanserne kan ikke stille skarpt på andet, end det der må være én af Mikkellers stærkeste øl til dato sammen med Big Worst Barley Wine.

Læs også: Mikkeller, Black Hole
Læs også: Mikkkeller, Black Hole Barrel Aged Edition

Prøv at lukke kæften på Allbeers El Jefe, jeg kan ikke. Men Black efterlod staklen blå i ægget med udspilede øjne, og det der mindede om et indestængt primalskrig kæmpede sig ud gennem det udpinte svælg. Velkommen i folden gamle dreng. Her på redaktionen hverken kan eller vil vi lægge skjul på, at vi har mindst et par skruer løs samt et ganske særligt forhold til denne øl i alle dens ondsindede mutationer. De er fx udover en håndfuld barrel aged versioner også sennep, chili sauce og den luksuriøse Mikkeller Spirits.

Faktisk forstår vi ikke, at den ikke har fået sin egen t-shirt endnu. Vi har det med Black som med Black Sabbath. Først, størst, tidsløs og ganske genre- og grænseoverskridende. I et land hvor vi er genetisk disponeret til et liv i småborgerlig kedsommelighed, hvor janteloven spærrer udsynet til den kulturelle horisont, er Black Barrel Aged Tequila/Speyside som tandsmør på tilværelsens tørre skorper. Ikke som BrewDogs megalomaniske marketingtrick “End of History”, men et reelt bud på en ekstrem øl, hvor mørkemanden Mikkel endnu engang beviser, at når det gælder farven sort, er han skarp som en skærebrænder.

Læs også; Mikkeller, George
Læs også; Mikkeller, George Barrel Aged Bourbon Edition

Karakter (0-6): 6

Mikkeller, Black Tequila Speside Edition, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Mikkeller, Black Tequila Speside Edition, Allbeer, Martin Goldbach Olsen
Don’t try this at home peoples…

2 thoughts on “Mikkeller, Black Barrel Aged Tequila/Speyside Edition

  1. En brutal og nådesløs øl.
    Jeg har nu prøvet den to gange og forstår den stadig ikke. Måske kan den ikke forstås.
    Mindes at tequillaen var meget markant.

  2. Det er netop det dybt interessante ved Black serien. Er øl håndværk eller kunst? Med denne øl bliver jeg i tvivl – og jeg får nye oplevelser hver gang jeg både smager originalen Black eller varianterne. Lidt som med et maleri, hvor man får øje på noget nyt hver gang man kigger på det.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s