8 Wired, iStout

8_Wired, iStout, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Her på Allbeer har vi for et stykke tid siden besluttet at bruge linjer, tid og smagsløg på nogle af de bryggerier, der i maj 2013 gæster Copenhagen Beer Celebration. Vi når med statsgaranti ikke gennem dem alle. Det er nok også meget godt. Det ville dels give fast arbejde til den lille redaktion de næste mange uger. Derudover ville det også ødelægge den liflige fornemmelse af at prøve noget helt nyt, hvis vi havde forsøgt at komme gennem de fleste af bryggeriernes bagkataloger.

Beslutningen om at deltage i CBC fortryder vi ikke.

Men. Og der har sneget sig et gigantisk men ind. De mange pip fra foretagendet og bagmændene giver ærlig talt anledning til panderynker og tvivl. Det virker som om, at nogle af de danske mikrobryggere og deres disciple pludselig har fået gevaldigt travlt med at mænge sig med kokke med michelinstjerner og køre i limousiner. Glade ølgeeks får nu nyheder fra CBC og Mikkeller om, at visse øl skal fragtes med limo eller kun kan købes på, hvad et eller andet tidsskrift har udnævnt til verdens bedste restaurant med beliggenhed på Christianshavn.

I disse talrige nyheder og tweets, står der ikke meget om, hvordan brygget smager. Til gengæld er der en masse ævl og bævl om, at det er åh så godt og nødvendigt.

Er vi på vej mod en dansk udgave af Brewdog, der efterhånden kun sender nyheder ud om, hvilken bar der nu serverer bryggeriets humle?

Da Allbeer ikke har lyst til at drikke fredagsøl iført slips og påhæng, virker det pænt sagt bizart at skulle læse og høre om øl forbeholdt gæsterne på grotesk dyre spistesteder. En tanke sniger sig ind: Er øllet virkelig bedre, hvis det bliver serveret med myresnack til 2000-4000 kroner per kuvert?

For Allbeers lille redaktion smager de mange pip om samarbejde med mester-kokke som en humlet udgave af x-factor. Her handler det som bekendt om at ligne og lugte af stjerne, og så er man det jo sikkert også. Substans og indhold lader sig kun opgøre ud fra, hvordan det virker på folk med stjernestatus. Hvis det ligner guld og bliver kaldt guld, ja så er det guld. Øl er godt, fordi det bliver serveret et sted, nogle smagsdommere siger er godt.

Som med kendisprogrammerne, kan vi heldigvis zappe videre.

Nu skal det handle om øl og smagen af dem. Tid og sted er knap så vigtig, men Allbeer vil dog gerne afsløre, at jeg sidder i min stue ved et bord, og der er hverken tjenere eller kokke til at hjælpe mig.

Øllet har jeg selv valgt efter kyndig og passioneret vejledning på ypperste niveau i Barley Wine. I den butik handler det ikke om sociale medier eller at blive set med de rigtige. Det handler om rådgivning til store og små øl-geeks, der altid får noget sjovt med hjem. Valget er denne gang faldet på et af de bryggerier, der stadig brygger uden et kæmpe kampagneapparat i ryggen.

Destinationen er igen bryggeriet 8 Wired fra New Zealand. Som nævnt i tidligere anmeldelser er det en dansk brygger, der står for humledoseringerne. Især IPA’erne Hopwired og Fresh Hopwired har givet kuldegysninger og saglige smil hos El Jefe.

Nu er tiden så kommet til at se og smage, hvordan 8 Wireds brygger Søren rører en stout sammen.

iStout er navnet på denne Imperial Stout – faktisk en Russian Imperial Stout – der holder 10 procent alkohol. En krasbørstig satan, der giver drøje og dybe hug til smagsløg og hele mit skrøbelige skrog. En ordentlig rusketur til alle sanserne.

Første advarsel kommer ved opskænkningen. Humlen virker sort som min sjæl. En nærmere inspektion ved at holde glasset på skrå mod lyset afslører en kastanjefarve over mod det dybrøde.

Den virker tung, doven og massiv i glasset. Lidt liv i form af små og insisterende bobler lader sig afsløre under opskænkningen. Skummet er så beskedent, at det ikke giver mening at skrive om det.

Mens øllet falder til ro, bliver etiket nærlæst for informationer om, hvad vi har indladt os på denne aften. Der er ingen informationer om malt- og ej heller humletyper eller mængder. Så vi er overladt til sanserne i denne smagsseance. Lige som Allbeer kan lide det.

Duftene er som væsken: Volumniøse og markante. Denne øl emmer i den grad af noget tungt. Kaffe, chokolade, karamel – nej brændt karamel -, malt, vådt træ og nøddearomer dribler rundt et sted mellem bihuler og øjenhuler. Det tegner lovende.

Den tunge duft bliver ikke rigtig fulgt til dørs af smagen. Her er indtrykket nærmest paradoksalt.  iStout virker ganske let og livlig på tungen. Den prikker og stikker ved de første par slurke. Forbavsende livlig. Det er det første indtryk.

Kort efter kommer en mere fed og fyldig smag, der bedre matcher de første sanseoplevelser.

En olieagtig og kølig fornemmelse breder sig i munden, mens smagen hopper direkte fra tungespids til gane og svælg. Som så ofte før er det svært at få styr på rækkefølgen, men der anes kaffe. Derpå i vilkårlig rækkefølge chokolade, havre, noget peber, mentol og en metallisk fornemmelse. Det hele tumler rundt foran drøbel og svælg.

Den varmer i hele kroppen og slutter af med et langt bittert drøn, hvor der både kan fornemmes sveske, lidt rosin, noget portvinsagtigt og humle. Bitterheden afslører, at der bestemt er brugt godt med humle her. De sidste nuancer bliver mere markante, i takt med temperaturen på væsken stiger.

På etikketten skriver 8 Wired, at iStout snildt kan kombineres med whisky eller noget sødt. Den kan selvfølgelig også konsumeres uden tilbehør, hvilket undertegnede kan skrive under på. Et andet råd er at købe to. En til nu og én der kan gemmes et par år. Dette råd har El Jefe fulgt og glæder sig allerede til at fiske 8 Wireds Russian Imperial Stout frem igen om nogle år.

Karakter (0-6): 4

8_Wired, iStout, Allbeer, El_Jefe, Jesper Egelund

8_Wired, iStout, Allbeer, Jesper_Egelund, El_Jefe

8_Wired, iStout, Allbeer, Jesper_Egelund, El_Jefe

One thought on “8 Wired, iStout

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s