Hornbeer, Julegris(k)

Hornbeer, JuleGrisk, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Jørgen Fogh Rasmussen holder hvad han lover. Selvom de onde banditter i habitter har gjort livet mere end blot besværligt for Hornbeer og menig mand, giver han ikke op.

Desværre er Hornbeer’s finanskristiske budskab stadig mere end blot relevant i de gloomy doomy novemberdage, hvor det i en dokumentar blev afsløret, at überskurkene Danske Bank og Nordea’s lille buttede blondine på Borgen i sidste øjeblik strøg upsidemodellen fra Bankpakke 2 tilbage i 2008. Samme år hvor direktørerne fra samme banker scorede 11 mio i årslønninger, og sikrede sig en pension på 3 mio årligt livet ud. Upsidemodellen skulle ellers sikre staten en potentiel kursgevinst, hvis bankernes aktier skulle begynde at stige igen. Det gjorde de som bekendt, og 24 mia strøg  i lommerne på dem, der netop havde begået danmarkshistoriens suverænt største bankrøveri.

Det er sådan noget korrupte politikere gør, når deres sponsor beder dem om det. Efter sigende skulle Danske Banks hæveautomater være ganske tæt på tomme og konkursen lige om hjørnet. Man kan ikke lade være at tænke på, om det virkelig var det der skulle til, før folk vågnede op. Krak. Måske havde det været sundere, selvom det havde gjort ondt på den korte bane.

Systemkritikken er i hvert fald ikke til at få øje på, og bankerne har blot fået en mild moralsk opsang. Det svarer ikke til andet end at bede en haj om at opføre sig som en dresseret delfin, som udtrykt af Preben Vilhjelm. Det kommer aldrig til at ske, selvom Danske Banks seneste kvalmefremkaldende kampagne prediker “a new normal” og  forsøger at bilde dig ind, at alt nu igen er idyllisk som en Morten Korch film.

Julegris(k)’s etikette illustrerer alt dette på fornemste vis via humor og den sikre signaturstreg fra Foghs bedre halvdel. Spar Nar er genfødt i form af en grisk grisk, der raver til sig på skatteydernes og kundernes bekostning. Som med Grisk synes vi Jørgen Fogh Rasmussen fortjener at få sit stædige og insisterende budskab delt i sin fulde ordlyd;

“Juleøl brygget til ære for den finansielle sektor der slår nye rekorder ! Igen i år har den finansielle sektor, med bankerne klart i spidsen, vist nye veje i en krisetid. Hvordan man kan køre banker i sænk, og direktionen alligevel hæver millionstore ”gyldne håndtryk”. Hvordan man kan modtage ”bankpakker” og beholde indholdet, uden at sætte gang i erhvervslivet. Hvordan man kan blæse på afgørelser i pengeinstitutankenævnet, og fortsat kalde sig seriøs. Hvordan direktøren kan sidde i finansrådet, og i sin egen bank tage r…. på ordentlige mennesker.

Hvordan man kan tilbyde NUL % i rente på indlån og tage 13-14% på udlån. Hvordan man kan kalde sig ”Rådgiver”, og alligevel bare mele sin egen kage. Hvordan man…..nej, jeg orker ikke de sidste 100 eksempler…det er jo snart jul, og så skal alle være glade. Og i Hornbeer er vi glade for at vores øl ”Grisk” ikke blev forbudt, selvom Spar Nord forsøgte at få den forbudt. Grisk beskrev jo bare hvordan tingene virkelig forgår i banken – og så skulle den forbydes ? Julegris(k) er en del af Hornbeers bankpakke.

Kunne det ikke være dejligt, hvis bankernes ledelse alle har dette nytårsfortsæt: ”Fremover vil vi opføre os anstændigt. Vi vil drive bankerne seriøst, og næsten udelukkende beskæftige os med indlån og udlån, og hele tiden tage udgangspunkt i hvad der gavner vore kunder. Vi vil ikke længere tildele hinanden skyhøje lønninger, optioner og gyldne håndtryk. Vi vil ikke længere udnytte, at politikerne ser gennem fingrene med alle vore rævestreger” 

Hornbeers bankpakke2 har måske ikke helt så høje humlerenter som bankpakke1. Men alligvel er denne undergærede lifligt krydrede doppelbock en øl, der passer noget nær perfekt til alt. der bare lugter lidt af jul. Og det kommer fra en ølfortæller, der primært associerer bock-øl med de gustne guldbajere man skyllede i svælget til teenageårenes fortabte fester i forstaden. En fedladen doven type for tykke tyske mænd i cykelshorts. Af referencer skal dog nævnes det gamle Gourmetbryggeriet’s vellykkede Bock2 og Mikkellers sublime og heftigt humlede trippelbock, Frelser.

Men med et svedigt svin i oven, lidt brune kartofter, fed sovs, krydret rødkål og lidt surt, sker der noget med Bock generelt og i særdeleshed med Julegris(k). Den nænsomt julekrydrede bouqet, de 7% alc og de friske fyrrige noter af maltet sødme, karamel,frugt, nød, ristet brød og sprød humle er et helt perfekt akkompagnement til den fede føde og ja, såmænd også tasty til risalamanden. Den meget subtile røg kunne i min bog godt have fået lidt ekstra krudt, som med fx den røgede trippel Bock fra Gänstaller Brau.  Men det her er klassisk tysk doppelbock, dog med strammere og mere livlig carbonering og med en dejlig spicy mundfølelse og en lang eftersmag. Indpakningen er også perfekt, og øllet står stramt og kastanjbrunt med stort stædigt skum, der fuldender julebordet.

Man må beundre Jørgen Fogh Rasmussens fortsatte kamp mod bankerne, men deres moral er fortsat under nul, helt som den altid har været. Så måske skulle Hornbeer og menig mand opgive at kræve bedre moral af vores bank og i stedet kræve strukturelle forandringer af vores politikere – og hvis ikke de kan levere dem, så vælge nogle andre og skifte banken ud med en andelskasse.

Karakter (0-6): 4

foto-1
Barley Wine – byens fineste ølbutik støttede Hornbeer aktivt hele vejen til retten, hvor Hornbeer som bekendt vandt.
Grisk
Grisk – en fin finanskritisk IPA med herligt høje humlerenter. Billedet her fra første batch med den originale etikette.

4 thoughts on “Hornbeer, Julegris(k)

  1. Jeg følger nok verken dansk politikk eller dansk ølblogging så tett som jeg burde, men det er rart at jeg ikke kan finne noen som har pekt på det paradoksale i at dette ølet er laget av en nær slektning av han som var statsminister i Danmark før og under finanskrisen, og som dermed ikke var uten et visst ansvar for det som skjedde. Til tross for partinavnet er så vidt jeg vet ikke Venstre et spesielt antikapitalistisk parti heller. Det kan selvfølgelig være at Jørgen Fogh Rasmussens politiske synspunkter er helt ulike brorens.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s