Amager Bryghus, Batch 500

Amager_Bryghus, Batch_500, Allbeer, El_Jefe

Nu nærmer sig tiden.

I disse minutter er der cirka fem måneder til Copenhagen Beer Celebration. Det har vi på Allbeer ved flere lejligheder luftet vores uforbeholdne, ubeskrivelige og utæmmede forventninger til. Der er i den grad dømt et overflødighedshorn af liflig humle i væskeform. Det bliver voldsomt, vanvittigt og vådt.

Indtil da har vi som nævnt før lovet at smage os gennem nogle af de annoncerede bryggeriers bagkataloger. Det kan være noget af en opgave i en tid, hvor weekender og ugedage er proppet med diværste julearrangementer.

Men opgaven bliver skam taget seriøst. Derfor cyklede El Jefe forbi en af byens efterhånden mange velassorterede specialbutikker for nylig. Det virkede nærmest oplagt at gå på humlejagt efter at have deltaget i et arrangement om tilstanden i det meste af Europa. Beretninger fra både danske og udenlandske oplægsholdere nærmede sig den anden side af det deprimerende. Vi er vist på røven, mener folk med indsigt. Amatøragtige ledere og en tro på storkapitalen, der får religiøse fundamentalister til at ligne glade ateister, har åbenbart ført os alle i den helt forkerte retning.

Det krævede virkelighedsflugt, så en tur forbi Toft Vin på Islands Brygge var den helt rigtige kur.

Hylderne bugnede af fristende dråber, der endte med en monetær åreladning af undertegnedes dankort med tilhørende konto.

Fangsten bestod blandt meget andet i en slags jubilæumsbryg fra Amager Bryghus. Bryggeriet fra min helt egen ø har i mange år været leveringsdygtige i fremragende øl. Nu har de så for 500. gang siden 2007 kastet sig over kedler, humle og flasker. Det er endt med en East Coast IPA, der ifølge sande geeks (Jan Filipe fra Barleywine) skal være lidt mere florale og lette i det end de tungere fætre fra vestkysten.

Jeg kan i hvert fald godt lide resultatet.

Med vanlig underspillet charme bekendtgør bryggerne på etiketten, at de med Batch 500 har begået øllen, der gør dem styrtende rige. En cashcow der får de multinationale til i ekspresfart at købe Bryghuset på Lorteøen. Den slags er efter Allbeers mening den helt rigtige opvarmning for humør og smagsløg. Vi har længe og intenst diskuteret mikroølverdenens stadig mere maniske parringsleg med storkapitalen og slipsedrengene, der ej kan åbne munden uden at begå overgreb på tilhørerne med engelske buzzwords. Vi bryder os ikke om, hvad vi ser og hører.

Derfor er det som juleaften at se Amager Bryghus tilgang og jargon. Begge ben placeret solidt på den Amarkanske asfalt.

Udover at være den sikre vej til millioner udmærker denne øl sig ifølge etiketten ved også at kunne serveres for kvindfolk. Der er nemlig brugt en mere nænsom humledosering, lader bryggerne os vide.

I væsken indgår i vilkårlig rækkefølge Pale Ale malt, Hvede malt og Melanoidin malt. Humlen er nogle efterhånden velkendte navne på Allbeer. Chinook, Simcoe, Cascade, Centennial, Ahtanum og Tomahawk. Gæren er engelsk.

I glasset er det en livlig sag. Små fine bobler plasker mod overfladen. Skummet er hvidt. Faktisk kridhvidt og det dækker øllet i et centimetertykt lag. Fra første til allersidste tår hænger et stædigt slør som en ganske lokal juleudsmykning langs glassets sider.

Det er sgu en flot øl. Gylden over mod det ravfarvede. Ufiltreret med alt hvad der dertil hører af smågrums og rester i væsken.

De 50 cl Batch 500 dufter godt. Citrusfrugt og toner som fra en blomsterbutik blafrer rundt i næsebor. Der anes også både bitterhed og toner af karamel fra malten.

Den smager af noget. Ikke så let og skrøbelig som forventet ud fra beskrivelse og duft. Der kommer straks en markant og ganske frisk smag af lakrids, harpiks og bær. Måske noget solbær?

Det perler på spidsen af tungen, men det bitre slag fra humlen kommer overraskende hurtigt. Og det virker fint. Batch 500 giver en kølende og ganske tør fornemmelse i mund og svælg.

Som øllet nærmer sig stuetemperatur, lister en smag af noget træagtigt sig også ind, og bitterheden bliver mere afbalanceret i forhold til de andre indtryk. Med en alholprocent på 6,9 procent er det en øl midt i IPA-landskabet. En tilpas fedme i smagsindtrykket afslører, at der både er krop og kraft i denne øl. Lige som det skal være.

Til slut må El Jefe tilstå, at Batch 500 slet ikke blev testet på et fruentimmer, som Amager Bryghus ellers opfordrede til.

Derfor er der al mulig grund til at købe endnu en.

AB har dog netop oplyst, at de nu rører endnu en omgang B500 sammen. Den er nemlig allerede udsolgt. Allbeer har bestemt tænkt sig at prøve næste omgang og anbefaler andre at gøre det samme.

Karakter (0-6): 4

Amager_Bryghus, Batch_500, Allbeer, El_Jefe

Amager_Bryghus, Batch_500, Allbeer, El_Jefe

One thought on “Amager Bryghus, Batch 500

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s