Det Lille Bryggeri, Kaffe og Chili Porter

Det Lille Bryggeri, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Det er Draculadag igen. Noget at varme sig på i kold tid med et blodrødt chilbid, og hvem bedre end Det Lille Bryggeri. De skuffer sjældent og minderne fra sidste års fremragende Juleporter, Humlemord og de mørke 10 års jubilæumsbryg ticker ind på nethinden. Vi har glemt den alt for lette Røgøl, der ikke rigtig slog gnister og lod skorstensfejeren arbejdsløs.

Hvad man til gengæld ikke skal glemme og altid værdsætte er, at Det Lille Bryggeri helt uden undtagelse altid lader øllet tale for sig selv. Det er en befrielse i disse realitytider, hvor det åbenbart er vigtigere at skilte med sin succes end bare at have succes på sine helt egne præmisser. I 10 år har Det Lille Bryggeri brygget den ene fremragende øl efter den anden i det vestsjællandske Bringstrup helt uden behov for skamløs og selvfed promovering på de sociale medier, i konkurrencer og i dagspressen generelt.

Til gengæld er alt deres øl håndbrygget og kælet for af bryggerne selv, hvilket langtfra er nogen selvfølge, da megamikroerne efterhånden alle sender deres øl til brygning hos De Proef i Belgien eller andet steds. Dette faktum og den høje kvalitet gør stadig Det Lille Bryggeri til et af landets mindste men mest interessante bryggerier.

Det er slet ikke første gang at Det Lille Bryggeri chiller ud med den røde sag, der slår så meget hårdere end sin egen vægtklasse. De fine Smoked Chili og Double Chili Lakrids Ale har allerede gjort indtryk, men er stort set umulige at finde på de velassorterede ølhylder hos fx Barley Wine, der altid har det seneste fra Det Lille Bryggeri på lager. Denne kaffe- og chiliporter udmærker sig heller ikke ligefrem ved størrelsen, de dimminuitive 33 cl lever helt op til bryggeriets navn. Til gengæld er kaffen, den Indonesiske Sumatra Lintong bønne, og chilien tilsat både i brygningen og i tapningen – og der er ikke sparet på noget skal vi hilse og sige.

Resultatet er brændende blodigt, lige som det skal være og en ganske eksklusiv og delikat øloplevelse, der ikke går i glemmebogen foreløbigt. Der skal modspil til for at favne et dødskys som dette, så krydret chorizo og lidt stærk sennep fra Johns Hotdog Deli gør et fint opvarmningsjob. Stor aroma svæver oven glasset, der rammes af et sjældent vintersolskær og gengiver det store stædig skum, den veldrejede, slim, sorte og middelcarbonerede porterkrop på forbilledlig vis. Masser kaffe, chokolade og ristede maltede noter. Chilien nipper lidt i næseborene.

Smagen er domineret af chili, og jeg bliver aldrig træt af den første forskrækkelse der langsomt går over i rendyrket nydelse, som chilien sætter sig sikkert bagerst på tungen og tænder op for den varmende følelse i hele mundhulen. Først når sanseapparatet falder til ro blødgøres oplevelsen af de rige toner af kaffe, chokolade, malt, humle, lakrids og mørke bær. Den ellers veldrejede krop havde ikke taget skade af et par ekstra kilo på sidebenene, måske lige lovlig spinkel i forhold til den potente palette.

Synes du at chili kun hører til i gastronomiens verden, så må vi blot gentage, at chili er ganske godt for din potens, dit kolesteroltal og dit blodtryk. Som betaling for flammehelvedet får du dertil en sand vitaminbombe – stoppet med antioxidanter, herunder C-vitamin, beta-karotin og Capsaicin, der modarbejder forkølelse, øger stofskitet og sænker appetitten. Vi bliver ikke yngre, så once in a while er det en ganske god idé at spice tilværelsen lidt op på ølfronten, om ikke andet så for fruens og samvittighedens skyld.

For denne ølfortæller er det helt umuligt at drikke en chiliporter, uden at tænke på referencerne Mikkellers Texas Ranger og Miss Håndbrygs Miss Dracuella. De sendte på hver sin måde vores skamredne smagsløg på stroppetur i overhalingsbanen, hvor den sunde fornuft forduftede i røg, flammer og bister bitterhed. Denne Kaffe og Chili Porter har måske ikke helt den samme chokeffekt og holder kun 5,5% alc, men et ekstra eksemplar er nu alligevel parkeret bagerst i skabet til en anden kold vinterdag.

Karakter (0-6): 4

Det Lille Bryggeri, Martin Goldbach Olsen, Allbeer


One thought on “Det Lille Bryggeri, Kaffe og Chili Porter

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s