Flying Couch, Phister Du Noel

Allbeer, Phister Du Noel, Flying Couch, Martin Goldbach Olsen

Vi har andetsteds på Allbeer betegnet Flying Couch som newcomers. Men det er naturligvis mere navnet end urkraften vi hentyder til. Den flyvende sofas bagmænd er begge to durkdrevne drenge, ja deciderede oldtimers på mikrobrygscenen – den ene Peter Sonne, manden bag humleherligheder på Halsnæs, Herslev og Nørrebro Bryghus, der med Flying Couch vil banke humlehammeren helt i bund. Af tidligere højdepunkter fra Sonne skal nævnes Vådbinder, Røde Ran, Dude, Paint It Black og bidraget til den gamle og legendariske flerbryggeriøl, Seven Imperial Stout. Allbeer synes Sonnes åbenlyse talent har været for pænt pakket ind i koncepter fra ovenstående bryggerier, men til gengæld får vi så tilbagebetaling ved kasse 1 når friheden flyver i Flying Couch.

Den anden – er Jannik Salholdt, der med egne ord har fået sig endnu et sidekick. Du kender Jannik fra både hedengangne Plan B, Mikkeller Bar og som fast inventar i prøvelaboratoriet hos Johns Hot Dog Deli. Allbeer skylder Jannik alt respekt i verden, da det var hans deleriumdrømme der resulterede i Beer Geek Brunch på Mikkeller Bar. En vidunderlig dag med Mikkellers monstrøse sorte stouts i surrealistisk fusion med gøgl og gourmet fra Meilicke og Hurtigkarl. Vi glemmer det aldrig.

Derfor er det vel også på sin plads, at vi introducerer Flying Couch på Allbeer som tilbagebetaling- og blik på en tumultarisk tur i tretrinsraketten med stouten Phister Du Noel. Du ved den med hunden på etiketten, der minder lidt om de gamle klassikere fra WinterCoat.

Slaveanstaltens ølignorante fodsoldater skal prise sig lykkelig over Mesteren, der med stor  rutine og eminent overblik sørgede for drikkevarer til julefrokosten. Halsnæs Røde Ran Red Ale med sidevogn akkompagnerede sildemadderne, og derefter stod der ellers Phister Du Noel på programmet. Mandagen efter afholdte Mesteren obligatorisk manuduktion i kælderen med trætte akademimedlemmer, og ja, fra selvsamme fad fik vi såmænd også lige sagt god jul fjorten dage senere. Der var køteren godt nok blevet lidt småtræt, men der var såmænd stadig rigeligt med saft og kraft i kødbenet til at tilfredsstille selv den hårdeste ølhund, selvom tonerne af vanilie og sød chokolade måske stod lige lovlig markant.

Frisk, håndtrukket og beluftet fra fadet var der dog tale om en helt anden historie. Ikke klassisk mørk juleøl og heldigvis for det, men mere klassisk stout med et twist af jul. Phisteren er vist nok lablet som imperial stout, men dertil er køterens bid ikke bistert nok. Alkoholen rammer lige 8,5% og hænger i haserne nogen tid, men sødmen, chokoladen, vanilien og øllets lethed er mere stout med jul på – men hvilken én af slagsen.

Det kulsorte gadekryds er mørkt som en decemberklar nattehimmel, mediokarboneret med et fuldstændig vildt og voldsomt skum, ja man fristes næsten til at sige at phisteren er i løbetid. Hvis du synes vi overdriver en smule her, så tjek billedet ovenfor. Det er længe siden man har oplevet en så ustyrlig skumudvikling, og den krøllede harddisk finder hurtig videoen til “Miss You” med Rolling Stones frem fra et hemmeligt hjørne i hukommelsen. Ølagenten Poul karakteriserede det ret rammende som en særlig “omvendt skumudvikling”, altså en behersket start der blot udvikler et større og større skum for til sidst at starte en regulær fest. Måske var der bare funk i fustagen, måske var der en julenisse på spil, vi ved det ikke. Men underholdende og lærerige skumstudier er altid en ekstra dimension på opleveren.

Stor Aroma. Meget stor og svævende oven glasset. Inciterende. Indbydende. Masser af friskkværnet kaffebønne, chokolade og vanilie. In your face, and what you see and smell is what you get. På den korte bane kaffe, chokolade, vanilie, karamel, lakrids og over ganen følger en knastør og bidende bitter finish. Meget markant og intens smag omend man savner lidt kompleksitet og dybde. Ikke den store udikling i smagen bagerst på tungen, og jeg foretrækker min stout en tand mere hemmelighedsfuld med et lidt mere behersket touch af chokolade og kaffe. Men så igen – med en finish så tør, så bitter og så behagelig trænger jeg hurtigt den lille preference i baggrunden og glædes blot over, at endnu en player på scenen træder i karakter med den kompromisløshed mangen en geek sætter så stor pris på.

Hvad man måske må sætte endnu mere pris på i disse dage, hvor skamløs selvpromovering og et manisk mantra om bevidstløs vækst og ekspansion tager overhånd for flere megamikroer, er at Flying Couch ingen andre ambitioner har end at fange os med paraderne nede og sætte sig nogle solide spor i vores ølbevidsthed. Det er de allerede mere end lykkedes med, og Allbeer skal nu på jagt efter Phister Du Noel Sennep, som vi mener findes hos Johns Hot Dog Deli.

Karakter (0-6): 5

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s