Beer Here, Vinter Ale (Randalized version)

Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Mikkeller, 1000 IBU

Allbeer gik på det skamligste glip af legendariske Ølbarens 10 års fødselsdag, hvor den ene sjove øl efter den anden brygget til lejligheden blev hældt i halsen på mangen en beer geek og helt sikkert også den trofaste stamgæst Erik. Til gengæld sad vi på Bischop Arms og bitchede over det sjældent ringe udvalg på hanerne. Don’t ask, men det kan man da kalde at sove i timen eller bare ganske almindelige julegavestress.

Flagene fra festen var dog ikke pillet ned 27. december, hvor man fik sig et tiltrængt break fra julens søde skørlevned med en releasefest på Beer Heres Vinter Ale. Dårligt havde man lukket døren til Elmegade, før man lagde mærke til et naturligvis altid velassorteret menukort men også et par nye ansigter bag baren. En geek gjorde mig hurtigt opmærksom på den lidt gamle nyhed om, at Ølbaren ikke længere er til salg. Det var dog den bedste forsinkede julegave man overhovedet kunne tænke sig. Det havde da næsten været for ondt om både Plan B og Ølbaren skulle lide samme skæbne. Men der er blot rokeret lidt om på ejerstrukturen, og verdens smukkeste skilt fortsætter altså med at skinne på os og Elmegade.

Således var stemningen i top og Beer Here’s Vinter Ale blev skænket i to versioner, der begge glimrede ved Christian Skovdal Andersens emminente sans for detaljen. En almindelig version og en randalized variant specielt til aftenens releasefest, hvor øllet var løbet gennem et filter med hele humlekogler for ekstra aroma og smag –  og det lige inden det ramte glasset. Vi har hørt om en lignende teknik i en lidt større skala fra Hoppin’ Frogs sublime humlehammer Hop Dam, hvor bryggerne havde lavet en helt speciel tank til samme formål.

Tapiren var Allbeers Beer Here specialist og en stor fan af Christian Skovdal Andersen. Derfor er det altid lidt vemodigt for denne ølfortæller at nyde Beer Here’s øl, særligt denne aften, da man havde forvildet sig ud i mørket alene. Tapiren kaldte altid Christian Skovdahl Andersen for kongen af undercarboneret øl, og Vinter Ale var et uforligneligt godt eksempel på dette. Blød som fløjl i dunkle veldrejede former, virkelig smooth men samtidig stram og sprød fra start til slut. Aromaen føles først fortættet i næsen men langsomt åbnes der op for intense noter af ristet mørk malt, kaffe, brød, citral grapey humle, karamel, tørret frugt barley wine style.

Man fornemmer at man om et øjeblik vil føle varmen i kroppen, og Vinter Ale, der falder i kategorien American Strong Ale, svigter slet ikke på den konto. Meget kompleks og raffineret, indbydende og hemmelighedsfuld. Ifølge Beer Here også med en dokumenteret effekt på vinterdepression og anden form for dårligdom. Endeløst dyb smag. Lag på lag med et veritabelt væld af detaljer, som en behersket barley wine. Masser af sødme, sur – og bitterhed. Kandis, frugt, lakrids, chokolade, gær, kaffe og så den lange bistert bidende bitterhed fra humlerne Northern Brewer, Cascade, Centennial  Galena og Chinook. Fantastisk flot finale og bitterheden bliver hængende som smagen fortoner sig i en varmende mundfølelse.

Vinter Ale og Christian Skovdal Andersen, som vanen tro selv var til stede, fik muntre tilråb fra en tydelig indforstået gruppe af geeks, der mente at man slog sig på smagen, som var det sure sokker, og at randalized version var alt for bitter. Sådan et tankesæt kan skræmme enhver humletosse fra vid og sans, men der var dog rigeligt med kærlighed mellem linjerne hos de glade gæster. Men Ølbaren var delt i to – dem der foretrak originalen eller randalized version. Selvom Allbeer som regel holder snablen fra American Strong Ale og deres tunge toner af unuanceret alkohol, går man aldrig galt i byen med Christian Skovdal Andersen. Heller ikke når han hamrer humlesømmet helt i bund, som drabelige doser af Centennial og Chinook også beviste i en anden af Beer Here’s American Strong Ale’s, Hoptilicus.

Læs også: Beer Here, Hoptilicus
Læs også: Hoppin’ Frog, Hop Dam IIIPA

Selvom om både navn og brygger så indbydende ud på Rogue’s Yellow Snow IPA, mente Ølbarens kompetente tender dog, at den ikke ville være i stand til at følge op på Vinter Ale. 1000 IBU synes at være et bedre bud, så vi fulgte den ølfagligt set kloge men ikke specielt fornuftige anbefaling. Det nedfrossede julelegeme blev nu tøet helt op, og kunne nærmeste af sig selv spadsere ud i vinterkulden uden overtøj efter endnu én mindeværdig aften på Ølbaren. Men vi vendte tilbage igen efter nytår til en ekstra omgang af den originale version, mens den stadig hældes frisk fra hanen. Bitterheden er naturligvis mere behersket her, omvendt står smagsnuancerne krystalskarpt kontrasteret. Endnu et fantastisk og klassisk bryg fra Beer Here.

Karakter (0-6): 5

Ølbaren

 Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Beer Here, Vinter Ale

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s