Xbeeriment, Madraz IPA

Xbeeriment, Madraz_IPA, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Jagten fortsætter.

Her mener Allbeer hverken jagten forstået som den nye danske film, der handler om det største tabu i øjeblikket. Ej heller har den lille redaktion investeret i våben til at tage livet af og fortære fjerklædte eller firbenede indbyggere i naturen.

Du læser en blog om øl, så derfor handler jagten om den uendelige søgen og hungren efter at tilfredsstille og udfordre smagsløg og legeme med humle i alle afskygninger. Som de godt forberedte jægere må vi af og til også klæde os varmt på og tilpasse os naturens luner for at opsnuse og indfange ofre for oplukker, glas og gane.

Denne januardag er der brug for både hue, vanter og tyk jakke, for de sædvanlige jagtmarker er blevet udviddet med et besøg hos Toft Vin på Islands Brygge. Butikken handler som navnet antyder med vin. El Jefe har tidligere også hjembragt noget formidabel whisky derfra, og det var ved netop denne lejlighed at det veludviklede lugteorgan også opsnusede et imponerende udbud af øl i butikken.

Et timelangt angreb på hylderne og flittig brug af betalingskortet har givet det ønskede resultat, hvad den liflige klirren fra rygsækken også afslører på vejen hjem.

Ofret for denne aftens smagsseance er af dansk oprindelse. De to bryggere Anders Østergaard og Thomas Hoelgaard er ikke rookies, når det kommer til ølbrygning. Tilbage i 2005 og 2006 vandt de begge flere medaljer ved DM i håndbryg.

De står også bag nomadebryggeriet Xbeeriment, der bliver brygget på Herslev Bryghus. Denne aftens øl blev dog brygget på Amager Bryghus fra 2010-2012. Det er foreløbig blevet til 15 forskellige øl fra Xbeeriment, der ifølge bagmændene ikke behøver ramme bredt men godt må puffe lidt til grænserne for, hvad ølfolket forventer.

Madraz er så deres forsøg på at skubbe IPA-grænserne. Med det grotesk store udvalg i netop denne genre må det siges at være ambitiøst, men Xbeeriment går frisk til opgaven.

Frisk er også det første indtryk, der vælter op af glasset under opskænkningen. En laber aroma af citrusfrugter, blomster og græs spreder sig i næse og langt op i kraniet. Lidt senere dukker også en fornemmelse af vådt halm og rugbrød op i duftbilledet.

De 50 cl består ifølge etiketten af en base af Marris Otter Malt, og den er tørhumlet med såvel amerikanske som new zealandske humler. Chinook og Nelson Sauvin er valgt til at gøre det bitre og aromamæssige arbejde.

Madrassen er ikke så livlig i glasset, men lidt sker der da. Den er smuk. Orange, uklar og skvulpende fed at se på. Et fint, forsigtigt og nærmest skrøbeligt lag af skum dækker væsken. Undervejs i smagningen anes et diskret slør langs glassets sider.

Det er en tør øl. Friskheden i aromaen deltager slet ikke i smagsfesten. Madraz IPA er knastør på tungen. Den stikker, prikker og bedøver det forreste af tungen, der efterlades smålammet med en mentolagtig fornemmelse. Smagen hopper derpå ind i det bagerste af munden, hvor den rumler rundt, efterlader en klistrende fornemmelse og åbner for de bitre haner med blandt andet grape og sur citron.

Madraz er en tør og bitter sag på 6,9 procent. Den er lidt svær at blive klog på og er stadig lidt anonym og en snert for vandet, selv om den får lov at nærme sig stuetemperatur i løbet af den timelange smagning. Det er sådan en øl, El Jefe bliver nødt til at smage igen, for denne aften har Xbeeriment ikke flyttet grænser i IPA-riget som lovet.

Da Allbeer ikke giver halve karakterer er det en hårfin balance mellem en ordentlig drønnert af et tretal eller en en lille firer. Det afgørende bliver, at Madraz undervejs kommer til at virke en anelse for diskret. Der er dog ingen tvivl om, at Allbeer også fremover vil rette det smagsmæssige sigtekorn mod flere af Xbeeriments væsener.

Karakter (0-6): 3

Xbeeriment, Madraz_IPA, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Xbeeriment, Madraz_IPA, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

One thought on “Xbeeriment, Madraz IPA

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s