Pretty Things, Meadowlark IPA

Pretty_Things, Meadowlark_IPA, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Det er gode tider for glade ølgeeks.

I hvert fald hvis de hungrende smagsløg hører til i eller omkring København. Finans-, tillids- eller forbrugerkrise er ikke rigtig begreber i det storkøbenhavnske øllandskab anno 2013.

På ganske kort tid har nyhederne om hele tre nye barer i tre forskellige postnumre i hovedstaden fået humøret hos Allbeers redaktion til at nærme sig en blanding af forårskuller og pubertær hormonforstyrret overgearethed.

Humøret bliver ikke mindre af, at alle tre steder lover på den anden side af 10 haner med den lifligste humle.

Ørsted åbner en filial ved søerne i speltfacismens højborg 2100, hvor man(d) snart kan søge tilflugt en time eller to, og dybt i humletågerne mindes dengang gulvhøjtalerne endnu ikke var erstattet af et stilrent, tids- og potensløst anlæg, der nu kun spiller muzak, ingen for alvor kan slå sig på.

Et par flaskekast fra det nye Ørsted har Mikkeller om kort tid tænkt sig at åbne en massiv drønnert af både bar og butik. Det bliver uden tvivl spetakulært.

Endelig har Lorteøen for en god uge siden fået en ølbar, der for en sjælden gang skyld ikke leder tankerne hen på askebægre, rygmærker, springskaller og shots til en 10’er. Den holder godt nok til midt på Islands Brygge, hvor de færreste bryder sig om at blive sat i bås med de øvrige indbyggere i 2300.

Bryggens Ølbar har ikke egen butik som Mikkellers nye sted. Til gengæld skal besøgende kun en tur rundt om blokken for at finde den velassorterede Toft Vin, hvor denne aftens smagsobjekt er fundet. Vin- og ølbutikken har et fint udvalg af øl, og der dukker af og til for Allbeer ukendte flasker op. Et eksempel er humle fra Pretty Things fra Massachusetts I USA.

Pretty Things Beer & Ale Project er ikke et bryggeri. De er nomader, låner sig til tanke og anlæg og kan dermed med deres helt egne ord starte og droppe projekter med et snuptag. En ikke helt ukendt disicplin blandt danske bryggere.

Det amerikansk-engelske ægtepar Dann og Martha Paquette står bag projektet, der indtil nu har har fundet på mere end 12 forskellige øl. Den ene hedder Meadowlark IPA og skal nu smages og vejes her på bloggen.

Den placerer sig midt i IPA-land med 7 procent alkohol og står med en flot lysorange farve i glasset. Meadowlark er helt klar uden de mindste rester af gær eller andet fra brygningen. De små bobler svæver roligt mod overfladen og det gråhvide skum en rum tid efter opskænkningen.  Skummet dækker knap øllet, men det forsvinder aldrig helt under smagsseancen. Fine og ganske stædige gardiner eller slør klamrer sig til glassets sider længe efter sidste tår.

I næsen breder en frisk duft af frugt, blomster, græs og gran sig. Der anes også lidt bitterhed.

Meadowlark er både frisk og læskende. Den prikker og stikker på tungen med toner af lakrids, anis og en lille bitte smule peber. Først virker den tæt og kompakt, men så åbnes der i den grad for sluserne med labre nuancer af solbær, citron og solbær.

Den klistrer og køler en anelse bagerst i munden og efterlader en lang og knitrende sprød eftersmag af humle blandet med solbær, lidt lakrids og gran. Det er en øl, der er rigtig godt afbalanceret og som bliver bedre og bedre, selv om det tager tid at komme gennem de mere end 50 cl i flasken. Den formår at holde sig på den rette side af det bitre, det vandede og den nogle gange tunge fornemmelse af alkohol.

Dann og Martha har fundet på denne IPA, mens de krydsede USA i bil. De ville brygge en rigtig amerikansk IPA mættet med indtryk fra de mange kilometer på vejen. Til det er der blandt andet brugt Citra, Bravo og Galaxy humle, mens malttyperne er Crystal, Munich og Roasted Barley.

I modsætning til så mange andre er opfordringen på etiketten klar: Don’t be silly and save this for a rainy day. Ikke noget med at gemme denne IPA i skabet og lade den modne eller ældes. Opfordringen er blevet fulgt, og Allbeer kvitterer med fem af de gode og vender med sikkerhed tilbage til eksperimenterne fra Pretty Things. Måske er de en dag at finde på hanerne i de nye ølhuler?

Karakter (0-6): 5

Pretty_Things, Meadowlark_IPA, Allbeer, El_Jefe, Jesper_EgelundPretty_Things, Meadowlark_IPA, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

One thought on “Pretty Things, Meadowlark IPA

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s