Amager Bryghus, Pride

Amager_Bryghus, Pride, Allbeer, Jesper_Egelund, El_JefeSå oprandt dagen mangen en ølgeek har ventet på med længsel. I hvert fald for de humletosser der bor i eller omkring landets hovedstad. Der har været varmet op til åbningen af Mikkeller and Friends i lang tid, og listen over udvalget på hanerne på denne åbningsdag er intet mindre end imponerende. Det er faktisk noget nær den ultimative magtdemonstration, der bør få ejerne af byens øvrige vandhuller til at spærre øjnene op.

Westvleteren: 12, Three Floyds Zombie Dust og Dark Lord fra samme bryggeri er kun tre af de 40 forskellige øl på hanerne denne lørdag. Den er god nok: Der er 40 haner på det nye vandhul i København N.

Folk stod i kø langt ned af Stefansgade på Nørrebro i bidende kulde, og en enkelt varmede sig med en Classic på dåse. Udenfor de nye lokaler stod pølsevognen fra Johns Hotdog Deli klar med overlabre hotdog med ingredienser lavet med øl fra flere forskellige bryggerier.

Her vil det være på plads med et: “Tilgiv os fader, Allbeer har syndet på denne glædens dag for øltosserne.”

Manglende tålmodighed, dovenskab, kulde og alt for mange mennesker førte nemlig til, at en eller flere af ovennævnte øl først bliver omtalt på denne blog på et andet tidspunkt. Om det bliver Westvleteren: 12 er i skrivende stund et åbent spørgsmål, da den efter sigende skummede totalt over til stor skuffelse for de mere tålmodige geeks denne råkolde lørdag.

De rigtig sjove ting blev først serveret efter udskænkningen af 1000 liter af husets øl, og så længe blev redaktionen ikke hængende denne lørdag.

I stedet og på lusket blasfemisk vis rettes smagsløg og opmærksomhed mod endnu en af øllene i Sinner Series fra Amager Bryghus. Den danske titel på denne Imperial Stout er Stolthed. På etiket og engelsk er ordet Pride. Tidligere har den fulfede dobbelt IPA ved navn Gluttony fra samme serie imponeret med et velplaceret humlelos i smagsløg og legeme, så forventningerne er høje, mens glas, flaske og oplukker findes frem.

AB er med egne ord glade for Stout, og Pride har fået lov at koge i hele seks timer. Til denne gudbespottende øl er brugt Pale Ale, Wheat, Crystal, Black og Chocolate malt. Derudover indeholder den syndige bryg ristet byg, Zeus humle og amerikansk gær.

Stolthed rammer det tocifrede land med præcis 10 procent alkohol. Netop alkohol fylder meget fra først til sidst i denne dovne øl, der knap dækkes af et brunt og ganske tyndt lag af skum.

Den virker tung og småkluntet i glasset. Der er ikke meget spræl i Pride, og ganske få bobler anes i den olieagtige væske. Ved første øjekast virker den sort, men en nærmere granskning afslører en mere kastanjebrun kulør.

Det tager en del tid, før duften åbner sig i næsen. Første indtryk er en tung aroma af lakrids og chokolade blandet med en god portion alkohol og noget jord. Undervejs i smagsseancen åbner den dog mere op med toner af kaffe, brændt sukker, brun farin og endnu mere alkohol og chokolade.

I munden er Stolthed ikke meget af en pralhals. Den virker først og fremmest fed og voldsom med et tungt hug af alkohol. Der er ikke meget smag i begyndelsen, men langsomt og helt forsigtigt åbner den sig. Mentol, alkhol, kaffe, lakrids, en fornemmelse af sherry og tør abrikos rumsterer rundt i det aller bagerste af mund og svælg. Det virker næsten som om, at smagen vil trampe gennem kraniet og ud og hive i nakkehårene.

Efter lidt mere tid anes også noget blomme. Over alle smagsnuancerne ligger fornemmelsen af alkohol som en tyk og fugtig dyne.

Eftersmagen præges også af alkohol, og Pride klistrer og udtørrer på en og samme tid bagerst i munden.

De syv dødssynder er ifølge den kristne tro ikke forebeholdt en bestemt årstid, men Pride fra Amager Bryghus hører helt sikkert til i de kolde og mørke måneder. Det er en massiv og ganske voldsom synd, der bedst begås og indtages efter mørkets frembrud. Anbefalingen herfra er i hvertfald at synde med disse 50 cl, når temperaturen ryger under frysepunktet. Stolthed er nemlig god at varme sig på.

Alkoholen ender med at fylde lidt meget, men det er stadig en ganske habil Imperial Stout. Derfor bliver et eksemplar straks lagt på lager for at synde på fæl vis i fremtiden.

Karakter (0-6): 4

Amager_Bryghus, Pride, Allbeer, Jesper_Egelund, El_Jefe

Amager_Bryghus, Pride, Allbeer, Jesper_Egelund, El_Jefe

One thought on “Amager Bryghus, Pride

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s