Croocked Moon, Purple Haze

Croocked Moon, Purple Haze, Allbeer, Martin Goldbach OlsenDer har været lidt stille omkring Søren Parker Wagner det seneste stykke tid, men selvom manden huserer i hipsteriets epicenter, lader han stille og roligt øllet tale for sig selv. Vi husker ham for den sorte humor bag desken på Lord Nelson og bag gryderne på Nørrebro Bryghus. Men specifikt husker vi manden for über seje Croocked Moon og det sublime mesterværk, porteren “Smokescreen”. En øl Allbeer nød fra fad på Ølbaren uden at vide, at Søren selv sad ved siden af os og morede sig over vores indforståede tågesnak. En øl vi ikke fatter ikke er fast inventar hos Croocked Moon og fine Fermentoren. I stedet har vi fået en anden porter “Rumble Porter”, som en tender på Ølbaren dårligt nok ville sælge os. Efter stædigt at have trodset tenderens mildest talt overraskende advarsel, måtte vi altså ende med at give ham helt ret. Allbeer kræver Smokescreen tilbage.

Denne eftermiddag var der dog et andet og helt specifikt formål med udflugten til den beskidte bund af Vesterbro i det absolut skarpe hjørne mellem Skelbækgade og Istedgade. Når du opkalder en øl efter Jimi Hendrix’ udødelige rock klassiker “Purple Haze” får du automatisk Allbeers udelte opmærksomhed.

Har du studeret strengelegen ved du, at intet på denne jord eller i dette univers nogensinde har skabt samme magi for sanseapperatet som Jimi Hendrix. Råt naturtalent i sin frihedshungrende, bevidsthedsudvidende og syrede søgen efter sandheden gennem de magiske hænders uendelige blå toner. Verden ville være et bedre sted, om han stadig levede, og Croocked Moon gør sit til at hjælpe med Purple Haze – i sagens natur en Black IPA – der bør ende med at blive en lille ny klassiker. Timingen er da heller ikke den værste, da Jimi Hendrix nu er dødgod igen med den posthume udgivelse People, Hell and Angels, der stadig er overmenneskelig med gnistrende genklang af rendyrkede guitargenialiteter, uden dog at nå helt samme svimlende højder som de tre legendariske studiealbum.

Genren Black IPA er ikke en af denne ydmyg redaktions favoritter. Men et par højdepunkter er Southers Tiers “Iniquity”, Beer Heres “Dark Hops” og Amager Bryghus’ måske bedste bryg til dato, “Black Nitro”, der blev til i collab med græsrodshippien og ølhimlens største stjerne lige nu, Shaun E. Hill. Alle øl der viser, at der er mere til Black IPA end blot gimmicken med den mørke farve. De britiske humler, den hårdristede malt og chokolade kunne måske lige så godt kaldes Pale Stout, Bitter Porter eller Ale Schwartz men de mere officielle varierende betegnelser er Dark Ale, India Black Ale, Cascadian Dark Ale, Dark IPA, og India Brown Ale.

Pointen er, at undlades der at tørhumles alt for heftigt igennem – ja vi ved godt det lyder nærmest naturstridigt og decideret syndigt – så sker der noget ekstraordinært med smagen når humlen og den markante ristede mørke maltflavour finder hinanden i synkront parløb. Det er netop tilfældet med Purple Haze, hvor de ristede maltede toner giver sig meget markant til kende sammen med en endnu tydeligere tone af chokolade, der er tæt på at være et touch too much i vores bog. Det er tredje gang vi nyder Purple Haze inden for et par måneder, og vi er ikke klar over om det her er samme batch. Men vi husker ikke chokoladen så present de to første gange.

Maltprofilen er mørk, ristet og toasty. Snuses hårdt ind fornemmes også friskbagt brød, masser af chokolade, frugt, citrus, karamel og humle. Øllet står slim og mørkebrunt som Jimi selv med en fin, luftig og livlig afrohat på toppen, der efterlader lange lækre lacings. Medium carboneret med en frisk prikkende perle, der holder dråberne stramme til glassets bund er nået.

Først på tungen er chokoladen lige lovlig markant. Men de mørke ristede malte finder hurtigt balancen med en supersprød, skarp og finurligt krydret humleprofil. Særegen men stor smag. Kompleks. Original. Bagerst på tungen fortoner herlighederne sig i en en tør og markant bitterhed, og der er absolut intet sport af de 8% alc.

Purple Haze er en flot og værdig hyldest til Hendrix, selvom vi lige mangler det sidste for at udbryde “Scuse me while I kiss the sky”. I stedet drysser vi med hoptimistisk mine på fire stjerner ned over Croocked Moon’s Black IPA. Den skal naturligvis nydes på Fermentoren, som med sin skævthængende rock and roll decour på væggene er en tro kopi af det bad ass drengeværelse, vi alle drømmer om at få tilbage.

Karakter (0-6): 4

Lawnmover Simcoe Single IPA
Opvarmningsjobbet gik til Croocked Moon, Lawnmover Simcoe Single IPA

2 thoughts on “Croocked Moon, Purple Haze

  1. Pudsigt. Jeg synes netop, at den markante chokolade- og også bærsmag er styrken ved denne Hendrixtribute. Ergo må den prøves igen…

  2. Det er nemlig pudsigt. Jeg har slet ikke bemærket den så markante chokolade, før jeg fik den med min homie Torsten. Måske er det et andet batch, men afgjort en øl vi vender tilbage til på et tidspunkt…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s