8 Wired, Tall Poppy

8_Wired, Tall_Poppy, Allbeer, Jesper_Egelund, El_Jefe

Nedtællingen fortsætter.

Der er under en uge til det store brag på den danske ølhimmel i 2013. Vel egentlig det største nogensinde.

I månedsvis er rygter gradvist blevet afløst af benhårde fakta om, hvem, hvad og hvor der skal ske noget på de 3 sessioner under Copenhagen Beer Celebration. Detaljerne om hvornår er i skrivende stund ikke på plads. I hvert fald ikke for de tørstende og nysgerrige geeks.

Sikkert er det dog, at denne begivenhed på forventningsskalen når samme højder som Roskilde Festival gjorde for godt to årtier siden. Det var før, der gik adgangsbegrænsning, hiphop, stilleområder, skaterramper, og chefers deltagelse i festivitasen på Roskilde Dyrskueplads.

Sagt på en anden måde: Allbeers redaktion har i den seneste tid glædet sig så meget og har derfor været mere fraværende og ukoncentrerede end forårskåde teenagere, og det har mildest talt været et ynkværdigt syn.

Derfor skal tiden og tålmodigheden denne aften tøjles med lige dele forberedelse og opvarmning. Frem af skabets mørke er fisket en øl fra det New Zealandske bryggeri 8 Wired med danske Søren Eriksen som bagmand og brygger.

8 Wired dukker også op på CBC, og der er allerede sat kryds ud for bryggeriets double IPA Super Conductor, som aldrig har ramt Allbeers ganer. Den foreløbige liste over bryg og bryggerier afslører, at 8 Wired ikke har medbragt denne aftens smagsobjekt ved navn Tall Poppy.

Det er en India Red Ale, der ifølge bryggeriet rager godt op i landskabet med slet skjult reference til Tall Poppy Syndrome. Et udtryk der betyder noget i retning af en person, der overgår andre uden at få Janteloven i nakken.

I ølverdenen er en India Red Ale en øl med markant maltprofil som kendt fra Red Ale tilføjet et ordentligt skud humle.

På papiret ser det også sådan ud. Til Tall Poppy er brugt Warrior, Columbus, Simcoe og Amarillo humle. Gæren er amerikansk, mens der blandt andet er brugt Munich, Pale og Crystal malt.

Denne blanding har resulteret i 50 cl rødlig øl. Den holder 7 procent i alkholstyrke og har et smukt, luftigt, stædigt og cafe aut lait farvet skum.

Skumudviklingen er imponerende under opskænkningen. Det nærmest syder og bobler, selv om glas og flaske holdes i de af eksperter foreskrevne vinkler. Skummet falder dog hurtigt til ro og dækker undervejs i smagningen øllet i et lag på en god centimeter. Fine små bobler smyger sig side om side med større luftlommer over øllet. Skumgardinerne hænger stædigt i små luftige klynger langs glassets sider fra først til sidst.

Det er en livlig øl, der dufter friskt i næsen. Trods brugen af de velkendte og normalt så markante humler, er det maltprofilen, der fornemmes tydeligst i næsen. Toner af karamel, ristet brød, brun farin og karamel blander sig på fin vis i Tall Poppys aroma. Der anes også lidt græs og grape fra humlen. Og lidt superdiskrete florale noter blander sig også i aromaen.

Smagen står også primært i maltens tegn. En kort prikken på tungen afløses af klare nuancer af karamel, brændt sukker, brun farin og ganske fine stænk af rosin og sveske. Sidstnævnte anes først, som øllet kommer op på tocifrede varmegrader langt inde i smagsseancen. Normalt hører rosin og sveske-tonerne mest til i de tungere og mørke fadlagrede øl, men her anes de lige akkurat,

En diskret men dog mærkbar klistrende eller coatende fornemmelse dækker det bagerste af munden efter de første slurke. Her stempler humlerne også ind i smagsbilledet med en bitter og frisk finish. Igen anes noget blomsteragtigt i smagen.

Der er en god balance i Tall Poppy med både noget sødt og bittert, og den ville absolut være på listen over uundgåelige, hvis den stod på 8 Wireds liste til CBC. Det er en forfriskende og anderledes øl, som fortjener endnu mere opmærksomhed.

Til slut en tilståelse: Tall Poppy har fået lov at stå lidt længe i skabet, og det har nok fjernet noget af friskheden og dermed stjålet chancen for en lidt bedre karakter, der denne gang ender med et stort tretal.

Karakter (0-6): 3

8_Wired, Tall_Poppy, Allbeer, Jesper_Egelund, El_Jefe

8_Wired, Tall_Poppy, Allbeer, Jesper_Egelund, El_Jefe

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s