To Øl/Mikkeller, Betelgeuze


Betelgeuze_Mikkeller_ToOl_2

Mikkel Borg Bjergsø tordner afsted til rytmen af sine egne trommer, og selvom det kan både ses og høres på hele den internationale ølscene, så kan ingen følge med. Tempoet er absurd højt, og mens beer geeks og konkurrenter ser efter om stikkerne mon tabes i farten, så slår han igen. Hårdere, hurtigere og højere med blastbeats og dundrende dobbeltpedal.

Ikke engang i ugen op til eller ugen efter Copenhagen Beer Celebration, er der tid til hvile for den virtouse vildskab. Vi når kun at se røgen af et ølfantom, der sætter kronen på sit mesterværk 3.-4. maj i Sparta Hallen. Dagen efter er alle inviteret til at pleje tømmermændene sammen med ludere og lommetyve til vejfest i Victoriagade, hvor Mikkeller Bar fylder tre år

Men i ugen inden skal vi heller ikke kede os. Sur Weekend i Victoriagade back in the day varslede, at de vilde basiller, var kommet for at blive. Denne tirsdag 30. april gik spontansoldater så strækmarch til Mikkeller & Friends, der var invaderet af gal gær fra Pajottenland. Hele 20 haner var under angreb – inficeret med sur øl i den absolutte verdensklasse. Bla. 5 fra legenderne Cantillon og hele 7 fra Mikkeller selv, men også overraskende deltagelse af gode gamle Herslev med BA Stjernebryg Brett 2010.

Sådan en krig kan ikke vindes uden mavesår, tarmslyng og beskyldninger om brug af botox. Med to nylige og akutte brokoperationer i bæltet strak vi våben og ofrede de friske smagsløg på To Øl/Mikkeller collaborationen, “Betelgeuze”. Som navnet antyder er dette højst sandsynligt en blended lambic.

De sure højdepunkter fra de tre venner bag Mikkeller & Friends har i vores bog været “Rabarberlambic”, “Sour Bitch”, “Spontanedoubleblueberry Lambic” og øllen med den mundrette titel “Sjø Tæhm Speciel Fejø Limited Don’t You Be Messing With The Mikkeller Bar Tender Crew Or They Will Fuck You Up! Dobbelt Vintage Ekstra Extra Barrel Aged Edition Cassis x 2″, en fadlagret frugt lambic brygget på Fejø med 1 kg solbær pr. 2 liter lambic og udelukkende tilgængelig til Mikkeller Bars fødselsdag. Alle tre øl der skilte sig ud ved at være ekstremt koncentrerede og helt særegne.

Betelgeuze bryder dog også helt ud af det sædvanlige sure smagsspektrum, i noget der bedst kan betegnes som en India Geuze. Ja så bliver modsætningen næppe større. I “Sour Bitch” tildelte vi den forvirrende og svært overraskende bitterhed til lycheefrugten, men denne gang er der så ingen tvivl. Ikke alene er der tørhumlet, der er tørhumlet med 12 forskellige humler: Citra, Centennial, Amarillo, Nelson Sauvin, Galaxy, Columbus, Tomahawk, Tettnang, Belma, Mandarin, Bavaria, Calypso & Bravo. Dernæst er dråberne lagret på egetræsfade ved De Proef. På alle måder en vild og unik øl, der sætter sig spor langs en ny ubetrådt genresti sammen med kollegerne fra Revelation Cat, der i dag også var på tavlen med 2 tørhumlede lambics.

De fantastisk fyrrige og friske dråber skinner om kap med solstrålerne i Stefansgade. Flot gylden, klar med en insisterende og prikkende perle. Spinkelt snehvidt og stædigt skum. Betelgeuze er en anelse kold og aromaen til at begynde med en smule fortættet. Langsomt åbner duften sig op med blide og sært sammensatte noter af stald, tis, sure sokker, hestedækken, frugt, træ og humle. Afdæmpet og uden nibben i næseborene.

Smagen holder mere, end hvad duften lover. Skarp og stikkende, sur og syrlig, kynisk og knastør, bretty og bitter. Alle nuancer er overraskende skarpt kontrasteret i en arrogant og insisterende smag af brett, humle, malt, læder, citrus, frugt, lemon, der fortoner sig i en knastør bitter finish. Mundfølelsen var til at begynde med lidt hård, men gik til crisp og forfriskende som temperaturen i øllet steg.

Betelgueuze har karakter og råhed som Rabarberlambic, mens minderne fra Sour Bitch springer frem på nethinden, hvad smagen angår. En fantastisk forfriskende øl og fortryllende med denne udfordrende nytænkning i det sure univers.

Som seancen går på hæld og vi i dekadent deroute arbejder os igennem listen fra Cantillon, træder en mindre hær fra Politiken ind ad døren anført af en komisk Indiana Jones-lookalike. Han fægtede med en linse på størrelse med en feltkanon, og studerede os som var vi dyr i Zoo. Holdet begynder at stille dumsmarte spørgsmål med karakter af middelsvær mental retardering, og vi antager at de er praktikanter eller kommende studieværter. Det kræver en indsats at forstå vildtgæret øl, Allbeer prøver stadig. Men det kræver flid, ydmyghed, åbenhed, nysgerrighed og tid. Alle dyder der er forsvundet fra pølsefrabrikken i Århus, og Politikens udsendte bliver da også helt trætte og modløse af tenderens topnørde introduktion.

Til sidst vender Indiana Jones sig om og spørger os, hvorfor vi fotograferer vores øl. Vi svarer lettere paf: “Hvorfor gør du?”

Speltsegmentet får sikkert en udførlig forklaring hen over weekenden, når CBC løber af staben med et elitært og eksklusivt program, der får Ølfestivalen til at ligne et halbal. Heldigvis er det også et lille surt show, hvor fx Amager Bryghus har gæret amok med brettanomyces og andre giftstoffer fra lorteøen. De øl kan du med garanti ikke læse om i Politiken, men vi kan jo skåle i dem sammen.

Karakter (0-6): 5

Allbeer, Mikkeller, To Øl, Betelgeuze, Martin Goldbach Olsen

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s