Against The Grain, Golden Sower

Against_The_Grain, Golden_Sower, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund, CBC

Ølørkenen Østerbro har efterhånden fået sig et par oaser, der begge synes som fata morgana. Men den er god nok, og vi er ikke plaget Kaptajn Haddocks’ hallucinationer. Vi kan nu i ro og mag lægge til land ved suveræne “Søernes Ølbar”, der serverer mørkt øl til nøje afmålt og korrekt temperatur. Én gang årligt kaster vi så anker til den eksorbitante. elitære og nærmest dekadente Copenhagen Beer Celebration.

I ugen op til det spektakulære show i Sparta Hallen var der dømt solskinssour hours på Mikkeller & Friends, der havde 20 sure øl på hanerne i den rene og skære verdensklasse. Allbeer er yderst tilfreds med- og taknemmelig for denne invasion af gal gær fra Payottenland, for det var flere klasser over, hvad der blev serveret i denne subkulturelle og halvhemmelige genre på Copenhagen Beer Celebration. Og er den egentlig overhovedet så sær og hemmelig længere?

Der er som om at “brettanomyces” er det nye “barrel aged”. Alle bryggerier havde et eller andet surt med, det var bare ikke rigtig surt. Det var sure elementer blandet sammen med arketyperne, og det kom der sjældent noget godt ud af. Så var der frugtøl på det jævne, minus den ekstravagante og knaldkoncentrerede Spontanedoubleblueberry Lambic fra Mikkeller, der også var på hanen sidste år. Amager Bryghus floppede fælt med tre forfærdelige vildtgærede frugt lambics (Blackberry, Raspberry og Red Currant), der var kemisk renset for autentiske smagsindtryk og direkte udrikkelige.

I den lidt stressede jagt på et par sure højdepunkter hev jeg fat i en tilfældig spontansoldat i ført max nørdet t-shirt fra de belgiske geuze- og kriekspecialister 3 Fonteinen. Dertil halsklud og en studentikos forskerbrille. Men selv han kunne ikke hjælpe mig videre i trafikken. Dommen var hård men retfærdig: “Der er ikke noget surt her, jeg ikke selv har brygget bedre derhjemme”. Denne tapre kriger havde gang i en mindre hær af vilde gærstammer i sin lille ejerlejlighed, og med hans visitkort i lommen venter der måske alligevel en “vild” oplevelse fra Copenhagen Beer Celebration i horisonten.

Against The Grain gjorde ellers et flot forsøg med den 100% brettgærede “Golden Sower”, der uden konkurrence tager prisen for den sjoveste, men også helt præcise titel på øllet. Som de siger i hjemstavnen Louiseville, Ohio, hvor Against The Grain huserer i eget bryghus og røgeri: “We don’t just do dick and fart jokes – we do pee jokes too!”

Allbeer var denne stund akkompagneret af kvindelig selskab, og da båthornet kom op ad glasset og de første dråber driblede ned ad drøblen udbrud hun: “Det er jo som at slikke måtten………….på Hovedbanegården”. Kort efter fulgte eders El Jefe; “Det er jo tis”. Alle tre pointer, eller præcise sanseindtryk om man vil, sad lige i skabet. Against The Grain’s Adam Wattson supplerede; “It’s pee allright, can you feel the erotic twist?”.

Golden Sower var nærmest uden perle, lavt carboneret og decideret doven. Skummet yderst behersket men smukt. Hvidt. Tæt. Stædigt. Det efterlod små fine blonder hele vejen ned langs glassets kant. Den strågule og uklare farve understøttede glimrende de spontante sanseindtryk fra foroven. Duften nibber ikke i næseborene, og vi fornemmer allerede her at Golden Sower mangler lidt af den der stikkende sure arrogance, vi kender fra fx Cantillon. Men det har kærlighedseliksir  jo heller ikke ligefrem, hvis vi nu skal være tro mod Adam Wattson’s kække kommentar.

Aromaen er brett, funk, hestedækken, stald, træ, maltsødme, surhed, hvede, gær. Meget subtil og fin duft, der lægger op til en tilsvarende tur for smagsløgene.

Ingen chokeffekt eller noget der ligner. Golden Sower falder hurtigt på plads- og til ro i mundhulen. Oplagt som sur hus- eller terasseøl til sommersolen, men helt harmløs. Tørre og støvede noter af læder, træ, brett, malt, gær og grape følges op af en let finish af eddike, frugt og et lille hint af hengemt bitterhed.

En interessant øl og bemærkelsesværdig brug af brettanomyces. Måske ikke helt loyal mod genren, omvendt udmærket utroskab. Dog langt fra det hårde håndværk vi var kommet efter, men heldigvis fik så rigeligt af på Mikkeller & Friends tirsdagen forinden.

Karakter (0-6): 3

Against_The_Grain, Golden_Sower, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund, CBC

One thought on “Against The Grain, Golden Sower

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s