Three Floyds, Dark Lord Russian Imperial Stout

Three Floyds, Dark Lord, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Oooh my Dark Lord. Mikkeller svarede kort og kontant igen på kritikken af mørkets fyrstes kortvarige ophold på Copenhagen Beer Celebration. Der løb den tør og uopdragne humlehoveder blev set hamstre Dark Lord via usmagelig ophældning på egne flasker. Netop som DØE’s halbal skydes i gang med Hof, Tuborg og sidste nyt fra provinsen, var Dark Lord nr. 10 på Mikkeller Bars ølkort, der i dagens anledning også havde taptakeover af Cycle og Peg’s Cantina. Hos lillebror i Stefansgade var de helt store kanoner også kørt i stilling med Three Floyds fremragende IIPA Arctic Panzer Wolf og engelske rariteter. Kontrasterne bliver næppe større.

Selvom vi gjorde vores pligt meget tidligt, var de nye udendørs langborde i Victoriagades notoriske skyggeside allerede fyldt med raters, der alle sad med båthornet dybt begravet i de små glas til 100 kr. De indforståede og tågede studendikositeter var højlydte i noget der mindede om en kollektiv gruppeorgasme. Vi nåede aldrig samme klimaks.

En flod af fryd flyder normalt gennem fingrene på denne ydmyg redaktion i mødet med Three Floyds’ Dark Lord. Men den indledende opstemthed og forspil var denne gang det bedste. Blot at se Dark Lord på tavlen er nok til, at det så småt rumsterer i raketten. Den høflige tender Anders, måtte have min lettere nervøse og lavt fremstammede ordre gentaget: “Dark Lord, selvfølgelig”. Respekt, ja nærmest frygt,  som var vi på vej ind i sexklubbens torturkammer.

Men dette batch af Dark Lord var markant mildere end de andre to Mikkeller på sensationel vis har fået fra fadet i København. Ikke total magtdemonstration, som har skabt myten, t-shirt’en og årlige international fejring af denne sagnomspunde stout. Det skyldes én og kun én ting. Sødme. En ganske overvældende og voldsomt dominerende sødme, som var vaniliestængerne simpelthen tabt ned i kedlen. Det lange frie fald gennem endeløse og spektakulære smagsindtryk blev afløst af en enerverende ensidig affære, hvor mørkets fyrste var forvandlet til svigermors sukkerfe.

Indpakningen fejler dog ikke noget. Med porterens perfekte og kælne kurver, den kulsorte krop og den karakteristiske undercarbonerede men alligevel friske og stramme perle byder mørkets fyrste sig så syndigt til, at man blot må overgive sig. Minimalt, bundbrændt og luftig skum, der ikke kan holde på de livlige og søde noter af vanilje, sukker, malt, træ, karamel, honning, farin og alkohol, som svæver oven glasset.

Mundfylden er lige så fed og småklistret som vi husker. Når nu resten af affæren er mere end blot et touch too much af sødme, bliver det til en klæg oplevelse, som er svær at abstrahere fra. Især fordi den tunge sødme sætter ind som det første, når den tykke sirup dovent flyder ned over drøblen. Bitterheden er sat skak helt ovre i skammekrogen, og fraværet er fornærmende. Først når den ristede bitre malt og alkoholen giver sig til kende i en lang finale fornemmer vi humlen nippe i gummerne. Her slipper sødmen taget en smule, og de djævelske detaljer rejser endelig sine to horn i et gammelt glimse of greatness..

De dyre dråber rinder ud, og den sorte svenske stålhingst styrer sig selv til solsiden i Stefansgade og en snak med den kompetente svenske hardcore tender med de tre bowlerhatte på overarmen. Han var af den overbevisning, at Dark Lord mistede lidt af magien for flere batches siden. Så stort overblik har vi ikke. Men efter et befriende humlefix fra Arctic Panzer Wolf IIPA bliver vi enige om, at mørkets fyrste ikke bør være sød som en kattekilling men ond som satan selv.

Men vi bliver også enige om, at det er et luksusproblem, mens Three Floyds Dreadnaught tilføjes hane nr. 19.

Karakter (0-6): 4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s