Miss Håndbryg, Miss Saison

Baggårdkatten Bransmark og Miss Håndbryg regerer stadig den århusianske ølmafia med hård hånd. Der er fuld blus under kedlerne i køkkenet på De Meza Vej, de gakkede eksperimenter kender efterhånden ingen grænser og den lyssky bootlegging af små grønne flasker fortsætter i stor stil.

Her på redaktionen har vi mere end svært ved at forstå, hvordan så avancerede øl kan brygges i så højt tempo under så minimalistiske forhold. Senest er det fx blevet til European Fusion med Saaz, ESB, Bierre De Garde, Ingefærd India Pale Ale, Østtysk hvedøl, Skotsk Ale med Nelson Sauvin, Baltisk Porter med masser af røg, Cascade American Pale Ale med lokal vibe og terroir ved Christianbjerg humleri og en Dobbelt Bock. Vi håber et fruentimmer ved hans side også kommer til komfuret i brygpauserne, så denne durkdrevne håndbrygger får lidt ernæring fra andet end vand, gær, malt og humle.

Som solen skinner fra en skyfri himmel denne søndag føler vi os velsignet i selskabet af endnu et nyt skud på stammen, Miss Saison, der er den sjette øl i Miss Håndbrygs Europaserie 2012. Egentlig har vi velfærdsfede geeks slet ikke gjort os fortjent til det, da denne noble og højtagtede belgiske genre var tiltænkt de ydmyg høstarbejdere efter sliddet med høsten på gårdene i Vallonien way back then. Det var i de tider afgørende for gårdejerne, at de i vintermånederne kunne brygge en ordentlig saison på 2-3,5% alc for at sikre kvalificeret arbejdskraft.

Navnet “Saison” udspringer fra tiden før køleteknikken hjalp brygprocessen på vej. I de sidste vintermåneder blev det lette, lyse, og diskret krydrede tørstslukkende øl brygget, så det var lagret færdig til høstsæsonen startede.

Vi har det lidt svært ved genren, der normalt i dag er omkring 6% alc, og den lidt kraftigere storebror Biere De Garde. Nyligt er vi blevet lidt skuffet af ujævn smag og tunge toner af alkohol mere end blot et par gange. 8Wired’s Saison kunne vi fx ikke få smagsløgene rundt om. Fortolkningsrummet er stort og Amager Bryghus’ lille genistreg med Amarillo og Citra i den fine Showdown in Tourpes, er nok noget af det eneste der rigtig er faldet i vores smag.

Miss Saison undgår dog både at blive ujævn og tung. Selvom alkoholvolumen har fået et hak op på de 8% danser den friskt prikkende perle rundt i mundhulen. De stramme og sprøde dråber er tæt på sparkling, dog uden at være vulgære. Forførende og forfriskende. En født terrasseøl. Den disede strågule farve og det kridhvide, luftige og utålmodige skum akkompagneres af en indbydende lille kinky miss, der vrider sig på en moden appelsin. Jo tak., Anne Degns stensikre signatur sidder som altid lige i skabet, og Miss Saison byder sig i den grad til som en vaskeægte tørstslukker.

Aromaens møde med næsen afslører, hvor det nye hipsterfænomen “Farmhouse Ale” stammer fra. Masser af funky men også nyslåede noter. Som en Sour Ale der mødes med en American Pale Ale. Oplevelsen af Flying Dogs uimodståelige “Farmhouse Ale” i weekenden på Bischop Arms springer frem på nethinden.

Miss Saison er modsat traditionen brygget en skoldhed sommerdag for åbne vinduer og gæret meget varmt. Det giver en “århusiansk funk”, der spiller bedre end alt musik, vi før har hørt fra de kanter. Perfekt ramt. Den stramme perle og det geniale valg af den noble centraleuropæiske humle Styrian Golding spiller synkront sammen med det sure, og den diskrete dosering af appelsinskal og koriander. Der er ikke en node for meget i denne smagssymfoni, som tilfældet er for så mange Saisons, Biere De Gardes og Kellerbiers. Humlen står skarpt og bider sig fast rundt om gær, peber, stald, gran og skråen af pilsner- og viennamalt. Finalen er bitter og sur med en herligt læskende mundfølelse uden følelse af alkohol overhovedet. Ganske enkelt imponerende.

Miss Saison er måske den største overraskelse fra Miss Håndbryg til dato og blandt det renest ramte og bedste danske Saison vi har smagt. Måske var mundfølelsen på kanten af spids grundet carboneringen. Eller var den? Inden vi beslutter os fjerner alkoholen feinschmeckerens notoriske tvivl, og vi får helt lyst til at skåle sommeren ind med de gamle klassikere fra provinserne Hainaut og Namur: Saison Dupont (siden 1844!!), den biodynamiske Saison Biologique, Saison 1900, Saison d’erezee, Saison Regal og Saison Silly.

Men inden da har vi et par lumre dates med en miss eller to mere.

Karakter (0-6): 5

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s