Mountain Goat Beer, India Pale Ale

Mountain_Goat, India_Pale_Ale, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Forbandelsen og vel egentlig også det smukke ved at være geek i humleland er den konstante higen og søgen efter den ultimative øl. Den må findes derude et sted. Måske er det en pilsner? Hvad med en spontangæret, en baltisk porter, russisk stout, ipa, dipa, noget belgisk, røg eller steambeer? Overgæret eller undergæret, eller er den monstro at finde på fad eller flaske?

Jagten og den uslukkelige tørst fører os i nærkontakt med et utal af øl, spørgsmål, tvivl og ikke mindst de gode diskussioner og øjeblikke, hvor ord ikke slår til. De helt unikke stunder, hvor det hele bare går op i en højere enhed, og lige præcis denne øl er svaret på alle spørgsmålene og hele umagen værd.

Det er disse oplevelser, der får os fra Allbeer til at glemme familier, arbejde og venner, når et af byens vandhuller kan byde på lige præcis det øl, vi har hørt så meget om og nu bare må smage. Straks er det op på cyklen bevæbnet med kreditkort, utrættelige smagsløg og forventninger helt oppe i det røde felt.

Det er også nysgerrigheden og de mindeværdige øjeblikke, der uden tøven får os til at betale langt over 1.000 kroner for et par dages ølfestival som Copenhagen Beer Celebration. Det kan jo være, at det er lige præcis her, at den bedste, mest ekstreme, sære eller bitreste øl dukker op og forfører både smagsløg og sanser. Noget der er værd at huske med gåsehud og klump i halsen som miraklet i Istanbul i 2005.

Blandt de cirka 30 bryggerier på CBC i maj i år var de australske Mountain Goat Beer. Det var ikke bjerggedernes humle, der ryddede humleforsiderne eller skrev historie. Der var så meget andet og spændende, at det i skrivende stund ikke er helt klart, om Allbeer overhovedet sendte smagsløgene down under til andre bryggerier end 8 Wired fra New Zealand.

Derfor kræver det ikke meget betænksningstid, når en øl med gedebukkehorn som logo pludselig står i en af de mange velassorterede flaskebutikker i København. Nu skal smagsløgene en tur til Australien og stanges og sparkes af bjerggederne.

Bryggeriet har eksisteret siden slutningen af 1990erne og er storleverandør til mere end 80 barer i og omkring Melbourne. Navnet skyldes ifølge de to bagmænd, at en bjergged er en behåret fætter, der aldrig skvatter omkuld. Den slags erkendelse ville nok ikke finde vej til etiketter fra skandinaviske mikrobryggerier. Her er øl som bekendt en nydelse, og der bliver ikke talt meget om promiller og dertil hørende pinligheder og problemer.

Mountain Goat Beer bruger ifølge eget udsagn en del krudt på at brygge med mindst mulig belastning for miljø og omgivelser. På taget af bryggeriet er således installeret solcelleanlæg. En tank med plads til 11.000 liter regnvand leverer efter filtrering drikkevand til medarbejderne og vand til toiletter. En del af inventaret er genbrug og hentet fra nær og fjern.

Om etikketten er lavet af genbrugspapir er uvist, men af den fremgår det, at Mountain Goats India Pale Ale holder 6,2 procent alkohol. På papiret er det altså ikke en øl, der slår benene væk under garvede geeks.

Øllet er pænt livligt under og efter opskænkningen. Det har en brun nærmest kastanjeagtig farve og står helt klart i glasset. Mange bittesmå bobler afslører, at bjerggeden på 33 cl vil springe kækt rundt på tungen om et kort øjeblik.

Skummet er tyk og cremet. Det minder om barberskum med en hvid eller måske snarere gråhvid farve. Fede gardiner hænger tungt langs glassets sider og nægter at give slip.

I næsen er der en markant syrlig og frisk duft af citron, grape, vådt hø og karamel. Sammmenlignet med andre øl i familien kaldet ipa er den mere tung i duften.

Den hopper ligeså frejdigt rundt på tungen, som boblerne antydede. Det prikker og stikker og bedøver en lille smule med en fornemmelse af mentol. Den smag bliver dog straks afløst af en meget markant maltfornemmelse. Brugen af malttyper som Ale, Hvede og Crystal kan virkelig smages her i form af nød, ristet brød og bitter karamel.

Det er smagen ude langs gummerne, for midt på tungen og bagerst i munden holder Citra og Galaxy humlerne deres egen ganske bitre fest. Her dukker smag af citrusfrugter, abrikos og sveske også op.

Malte og humle giver til sammen en velkendt klistrende fornemmelse eller coating i munden. Eftersmagen er mest af alt bitter med bitter på. Tankerne går undervejs mod de mere bastante dobbelte eller ligefrem imperial ipa’er. Mountain Goat Beers India Pale Ale har den samme lidt hengemte og potente duft af kogte grøntsager som selleri og tonstunge humlesmag over sig.

Det bliver alt for meget for disse smagsløg, selv om den utvivlsomt vil begejstre mange humlegeeks på jagt efter den gode øloplevelse.

Karakter (0-6): 2

Mountain_Goat, India_Pale_Ale, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Mountain_Goat, India_Pale_Ale, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s