Gundestrup Mejeri og Bryghus, Mejeristens Humlebock

Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Gundestrup Mejeri og Bryghus.

Kontrasterne i det danske øllandskab fås vel næppe større. Når vi den ene dag står i en uendelig lang kø i hipsterhelvedet foran Mikkeller & Friends en lørdag aften for at smage seneste batch af Beer Geek Breakfast, og den næste dag er i Gundestrup på Fyn ved det lille mejeri og bryghus. Mikkeller & Friends er ikke blevet tør bag ørerne endnu. Gundestrup Mejeri har hele 125 år på bagen.

I Stefansgade gav vi simpelthen op i utålmodighed og irritation over designerskæg, seler og franske alpehuer. I Gundestrup er vi sammen med de øvrige besøgende i mejeriets åbningstider med til at fordoble befolkningstallet, i det som Danmarks Statistik ikke kan godkende som landsby, da der simpelthen bor for få. Helt præcist 30 mennesker i 14 huse. Vi har altså at gøre med en vaskeægte flække, og her kommer godtfolk til for at få deres daglige ration af habile håndbajere og magnifikke mejeriprodukter i skøn forening.

Men Mikkeller og Gundestrup Mejeri og Bryghus har dog alligevel en ting eller to til fælles. Det særegne og unikke er én af dem. Mikkeller med sine studentikose humlealkymistiske forskningsprojekter verden ikke har set lige, og Gundestrup Mejeri og Bryghus med et koncept, der skriver sit helt eget kapitel i ølhistorien. I 2007 blev mejeriet også bryghus, og vallen fra osteproduktionen er fast inventar i opskrifterne. Det ikke bare lyder, men er vanvittigt. Vallevæsken indeholder laktose og sukkerstoffer, som bidrager til det et helt igennem eksklusive og unikke produkt, der bare oser af urkraft, terroir, kvalitet og gennemført solidt håndværk.

Ødsel omgang med humle er en anden ting brygmestrene har til fælles. Tag nu den gabende gudsjammerlige genre “Bock”. Sød øl uden bitterhed til tykke tyskere i for små cykelshorts. Hvad skal vi med det? Tilsæt en masse humle naturligvis. Som Mikkeller gjorde det i den virtuose og voldsomt undervurderede “Frelser”.

Mejeristens Humlebock er en opfølger til Dobbeltbock, der ikke klarede sig mere end hæderligt. Det retter Humlebock desværre ikke op på til trods for den ekstra humle og er i vores bog et sjældent fejlskud fra Gundestrup Mejeri og Bryghus’ ellers fantastisk flotte niveau og kvalitet.

Den meget ujævne oplevelse starter allerede ved ophældningen, der kickstarter en tilsyneladende kraftig karbonering og et stort solidt skum. Oven glasset svæver fine og friske noter af malt, humle, nød, karamel og krydderi. Men desværre fordufter skummet stort set med det samme i et sært syn, der mest af alt minder om at hælde en cola op. De to fingre skum holder i 30 sekunder og øllet er derefter helt uden hinde. Totalt flad. Meget ærgerligt, især når Gundestrup Mejeri og Bryghus nu bryster sig med altid at teste skummets holdbarhed.

Typisk har Gundestrup Mejeri og Bryghus haft en forkærlighed for de britiske og krydrede humler som East Kent og Fuggle. Men i dette bryg er Cascade brugt som bitterhumle og den noble, elegante og sarte Saaz som aromahumle. Bitterheden er da også present, men de to humler kan slet ikke hamle op med den kraftige, krydrede og særdeles bredrøvede maltprofil, der består af en blanding af den traditionelle tyske Münchnermalt og den engelske Maris Ottermalt.

Maltsmagen er overdøvende med stor sødme, og humlen bider kun tandløst fra sig i eftersmagen. Måske en mere dedikeret bitterhumle ville bide mere bistert fra sig, eller måske en større dosis Cascade. Det samlede billede fremstår rodet, ujævnt og ubalanceret. Vi fornemmer nød, karamel, koriander, stjerneanis og tunge krydderier.

Bitterhedens forsøg på at kontrastere sødmen ender i en mystisk, sær og småsur smag, som snurrer rundt om sig selv og havner i ingenmandsland. Kroppen mangler stramhed og det hele fordufter i en fornærmende vandet mundfølelse. Kun den afsluttende beskedne bitterhed fra Cascade redder øllet fra at floppe totalt.

Fyn er fin, faktisk fantastisk. Men i år skuffede Gundestrup Mejeri og Bryghus for en sjælden gangs skyldt fælt.

Karakter (0-6): 2

Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Gundestrup Mejeri og Bryghus.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s