Three Floyds, Alpha King

At kalde en øl Alpha King er noget nær en invitation til øretæver fra humlegeeks i alle aldre, størrelser, farver og nationaliteter. Det kræver mod og boller på størrelse med kokosnødder at navngive en american pale ale på den måde. Et sådan navn placerer straks bryggernes bagdele i klaskehøjde, så enhver halvdedikeret selvudnævnt humlefanatiker kan sparke løs ved blot den mindste fejl i dråberne.

Men nogen har været kølige nok og kaldt en øl Alpha King.

Ikke alfahan, kongernes øl eller andre kække navne. Næ nej. Alpha og King er navnet på en american pale ale. Den er brygget af de legendariske, sagnomspundne, tatoverede og heavymetaldyrkende bryggere fra Munster i USA, der står bag bryggeriet Three Floyds, FFF eller 3Floyds afhængig af, om navnet står på etiketter eller hjemmesider. Bryggeriet blev grundlagt af brødrene Nick og Simon sammen med farmand Mike Floyd i 1996, og de har i den grad gjort efternavnet berømt.

Three Floyds står også bag Dark Lord, Dreadnaught, Zombie Dust og mange andre skamroste øl, som bliver omtalt med næsten religiøs ærefrygt af mangen en geek. Dark Lord har endda sin helt egen dag, hvor humletosser kommer rejsende til bryggeriet i Munster fra hele USA og det meste af verden for at få fingre i den kulsorte bryg.

Alfa King kommer altså til verden på det bryggeri, der havde for lidt øl med til alle tre sessioner ved Copenhagen Beer Celebration i maj. Alligevel slentrede bryggerne ud længe før tæppefald med en ligegyldig attitude og efterlod mange af de fremmødte med uslukket tørst og flere spørgsmål end svar.

Derfor er forventningerne skruet op på den anden side af det vanvittige, da Allbeer i to omgange kaster sig over de gyldne dråber. Den bliver først prøvet på fad i meget små glas a cirka 20 cl til den hårrejsende pris af 50 kroner på Mikkeller & Friends i hipsterhood på Nørrebro.

Det var en sublim oplevelse, selv om gæsteoptrædenen af Alpha State denne dag bestemt også printede sig dybt ind i humleannalerne.

Ved samme lejlighed havde shoppen søreme også øllen på flaske. Et par stykker blev hamstret til senere nedsvælgning, og det er de 33 cl Alpha King gemt under en kapsel, disse linjer bliver skrevet ud fra.

På flaske er Alpha King om muligt endnu mere lækker, kompleks og komplet end på fad. Det er en øl, hvor hver eneste dråbe i den mørke flaske gør sig fortjent til navnet.

Three Floyds kalder i al ubeskedenhed også Alpha King for flagskibet blandt deres mange prisvindende og berømte øl. Og det giver i den grad mening. Vi har at gøre med en APA, der er så fuldendt, at det næsten ikke giver mening at lede efter noget bedre. Næsten.

Samtidig er den naturligvis brygget til en alholprocent på 6,66 og en bitterhed (IBU) på 66. The number of The Beast. På etiketten troner et grønt skællet bæst iført med kongekrone. I hånden har Alpha Hannen et glas, hvori der bliver hældt masser af frisk humle. Så er scenen sat, og kapslen bliver nærmest flået af.

Den ser ikke specielt royal eller føreragtig ud i glasset. Farven er rødgylden over mod noget lyst kobberrødt. Næsten helt klar står den i glasset. Det første indtryk er en øl uden meget liv, men en nærmere granskning afslører en hel del liv i form af mange små fine bobler.

Et centimetertykt cremet skum med store luftige bobler dækker den kobberrøde væske. Skummets farve befinder sig et sted mellem det fløde- og smøragtige. Hverken meget hvidt eller gult.

Duften er frisk, liflig og en smule hemmelighedsfuld. Det første indtryk er en klar og potent humleprofil. Der er ikke tvivl om, at vi er i Ale-land. Meget citron kombineret med toner af frisksklået græs, fyrrenåle, noget bær, peber og anis basker rundt i næse og langt op i kraniet.

I munden lever øllet i den grad op til sit navn. Her bliver tingene sat på plads, så Sierra Nevadas gamle klassiker og alle andres forsøg i denne genre kommer til kort.

Alpha King er tæt og let, kompleks og ligetil på en og samme tid. Der går et kort øjeblik, før smagen åbner sig. Kongen hopper nærmest elegant forbi tungespids for straks at melde sin ankomst på resten af tungen og ud i kinder, gane og svælg. Første tanke er igen en knivskarp humleprofil i form af en frisk lang fornemmelse af citrusfrugt. Derpå dukker malt, karamel, lakrids, hvid peber og en snert af solbær op i hurtig rækkefølge. Hele munden får noget at arbejde med. Øllet er i den grad nærværende og insisterende.

Den klistrer en smule. Ganske lidt i det bagerste af svælget. Humlerne Centennial, Cascade og Warrior blander sig perfekt med maltene og giver en lang bitter og samtidig balanceret eftersmag. Denne øl både slukker tørsten og brøler på opmærksomhed. For hver tår åbner Alpha King sig en smule mere og understreger det perfekte indtryk. Her er så mange lag og smag, at selv dedikerede øltosser, kaffeentusiaster og vinfanatikere uden tvivl må overgive sig.

Hver tår er en behagelig udflugt for tunge og smagsløg. Let og perlende, men samtidig fyldig, fed og kompleks. Det bitre bliver aldrig for meget, og jeg tager mig selv i at komme med veltilfredse brummelyde flere gange undervejs.

Et pænt slør af skum hænger langs glassets sider undervejs i smagningen og længe efter sidste tår, hvor der stadig fornemmes en balanceret og superfrisk bitterhed. Citrus og brændt karamel-aromaerne er længe om at forsvinde.

Alpha King er både konge- og førerøllen og en soleklar topkarakter værdig.

Karakter (0-6): 6

Three_Floyds, Alpha_King, Allbeer, El_Jefe, Jesper_EgelundThree_Floyds, Alpha_King, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s