Mikkeller, Beer Geek Vanilla Shake

Mikkeller, Allbeer, Martin Goldbach Olsen,  Beer Geek Vanilla Shake

Nu kan det godt være vi indledningsvist var ved at kløjs i den diskofile titel “Vanilla Shake”, men vi kommer hurtigt på andre tanker med en ABV på chokerende 13%. Svært overraskende for det der bedst kan betegnes som en milkshake-stout eller en likør-øl.

Normalt er overdreven sødme, som fx i Southern Tiers vitterligt vederstyggelige vulgaritet, Creme Brüle, bedst egnet til din svigermors søde tand og hendes slappe Føtex-trusse eller din østeuropæiske stripper og hendes gennemsigtige høje hæle. Bare det faktum, at der ofte er laktose i desertøl (uforgærbart mælkesukker), som mange mennesker ikke kan fordøje og får dårlig mave af, bør få alle alarmklokker til at ringe.

Men Vanilla Shake, der som resten af Beer Geek Family er brygget på Lervig, kan tilsyneladende noget mere, selvom den dog også indeholder laktose. Der kontrasteres nemlig klinisk præcist med kaffe og humle i en perfekt balanceret pallette. Det er i hvert fald, hvad nogle meget celebre ratebeerians fortalte undertegnede en lummer eftermiddag på Søernes Ølbar, og det hjælper da en smule på den store skepsis, vi går denne mildest talt overraskende fortolkning af Beer Geek Breakfast i møde med.

En anden lettere overraskende kendsgerning er, at Vanilla Shake er særdeles eftertragtet og så godt som udsolgt. Heldigvis fandt den altid venlige og servicemindede manager for Mikkeller & Friends Bottle Shop, James Andersen, en sidste håndfuld i hjørnet så hele Beer Geek Family kom med hjem i test-laboratoriet.

Vanilla Shake er en bizar, vulgær og ja undskyld, nærmest liderlig øl. Den kan ikke sammenlignes med nogle andre. Simpelthen one of a kind, og vi kender Mikkeller igen, når de kræver retten over endnu et uudforsket ølterritorie. Vi fortryder allerede nu, at vi i øldemokratiets hellige navn kun købte en enkelt flaske med hjem.

Absolut ingen reaktion i flasken ved åbning, og ophældningen er som at se nordsøolie på vej ned i dramglasset. Sort, død. fed og glinsende. Først efter 5-7 sekunder rejser sig en minimal og ultraspinkel skumhinde, som forlader glasset efter et par minutter.

Ultralavt carboneret. Kulsort og livløs pøl, men lige med den minmale perle der lander dråberne i kategorien øl og ikke likør. Gigastor og intensiv aroma i luksusklassen. Tons af vanilie, farin, ristet malt, kaffe og chokolade nipper i næseborene, og du ved nu hvorfor denne øl er betitlet “vanilla shake”.

Men smagen tager øllet helt ud over kanten, og den kliniske kontrastering af sødmen med brillant bitterhed sætter nye sorte standarder. Surrealistisk synkrondans mellem sødme og bitterhed. Det bør ikke være muligt, at øl kan være så sweet og samtidig med så lækker en bitterhed. Det er som at gå fra mono til stereo for første gang, og lidt af et kunstgreb vi også oplevede med den bedste bock ever, “Frelser”.

Smagen er latterlig lummer men også luksuriøs lækker. Kæmpestor. Kompleks og in your face så alt andet i nærheden af dig bare forsvinder. Supersød start med vanilie, laktose, farin og karamel. Dernæst ekspresso-kaffe, chokolade og de ristede maltede toner. Slutteligt et guddommeligt blivende bittert bid, der fortoner sig i en lang og formidabel finale.

Mundfølelsen er uforskammet smooth, let men fed og svævende. Slet ikke klistret som man kunne have frygtet, og som vi ikke synes klæder Beer Geek Brunch, men den dækker hele mundhulen omgående alligevel.

Vi er små mennesker og hader ikke at blive bekræftet i vores fastgroede faglige fordomme. Derfor erkender vi modvilligt, at Vanilla Shake ikke var nogen død luder men et luksusknald. Forførende verdensklasse, som hverken bør spildes på svigermor eller stripper, men blot nydes og misbruges til at leve ens indre øl-pervertioner helt ud.

Så vi sætter scenen til Allbeers første imperial stout float og sænker en solid skovlfuld vanilieis i de sidste 15 centiliter øl. Dekadencen er nu fuldendt og sorry honey, men vi har aldrig fået den sådan før. Et stort ølerotisk klimaks, der for gud ved hvilken gang sender os luks ned i det dybe og uforklarlige sorte univers.

Karakter (0-6): 6

 Beer Geek Vanilla Shake, Martin Goldbach Olsen, Mikkeller, Allbeer, Imperial Stout FloatBeer Geek Vanilla Shake, Martin Goldbach Olsen, Mikkeller, Allbeer, Imperial Stout Float

Mikkeller, Beer Geek Vanilla Shake, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Mikkeller, Beer Geek Vanilla Shake, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s