Hoppin’ Frog, Gangster Frog I.P.A.

Hoppin'_Frog, Gangster_Frog_I.P.A., Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Selvfølgelig skulle denne IPA drikkes på en uge, hvor tv for hundredeogsyttende gang viser de legendariske Godfather-film.

Hoppin’ Frog har bakset en india pale ale sammen ved navn Gangster Frog I.P.A. Det bør næsten blive en god oplevelse, da dette bryggeri i Allbeers optik er intet mindre end genialt. Faktisk ihukommer vi i skrivende stund ikke et eneste fejlskud fra de hoppende frøer.

Forventningens glæde bliver ikke mindre af, at folkene bag bryggeriet fra Ohio i USA nærmest er antitesen på mange bryggere anno 2013: Rolige, nede på jorden og en smule generte over al virakken. De virker mest af alt glade for, at folk kan lide deres øl. Fokus er på øllet, mens det ikke rigtig er vigtigt, hvem der står bag, og om navnet er tatoveret på x antal fans.

Det har i hvert fald været indtrykket, når de har været forbi Danmark. Senest var til Copenhagen Beer Celebration, hvor de havde en del af klassikerne med fra bagkataloget. Ikke mindst Boris The Crusher. En stout så lifligt afbalanceret, potent og smagfuld, at den også burde have sin helt egen dag eller måske bare en gade opkaldt efter sig. Det mest passende ville måske bare være at sige tak for en fremragende øloplevelse.

Nu har Hoppin’ Frog så begået endnu endnu en ale i IPA-familen, hvor de i forvejen har flexet humlemusklerne med Hoppin’ to Heaven, Hop Dam og Mean Manalishi. Tre liflige øl med henholdsvis IPA-, dobbelt IPA- og imperial IPA-styrke, som enhver nysgerrig humletosse bør gå i infight med. Her får hungrende smagsløg mere end rigeligt at arbejde med. Især hvis øllet købes på flaske, for med hele 65 cl som standardstørrelse er der noget at kaste sig over.

Etiketten på Gangsterfrøen tager udgangspunkt i den klassiske skabelon for alle bryggeriets øl. En glad og ganske grøn frø på gul baggrund. Øverst på etikketten står Hoppin’ Frog, hvor de to “o”-er er skummende ølgals. Frøen står som altid på bagbenene med en tilfreds attitide og er denne gang i sort hat, sort jakkesæt med slips og hvid skjorte. I venstre – lad os kalde det hånd – trækker frøen i trådene på ordet “frog”, der altså er marionetdukke.

Referencerne til Mario Puzos “Mafia”, der på film blev til Godfather, står i den grad i kø. Gangster Frog er dog ikke brygget i Corleone eller andre steder på Sicilien, men i Ohio i USA.

Øllen blev præsenteret i foråret og indeholder ifølge Hoppin’ Frog en særlig udgave af Citra humle. Derudover er der brugt rigelige mængder Amarillo og Centennial for at gøre gangsterdråberne sprøde.

Nok om indpakningen. Nu er det med Marlon Brandos ord til en hulkende Johnny Fontaine på tide at “Act like a man”. Ikke mere snik-snak. Kapslen bliver flået af, så gangsteren kan komme frem i lyset og blive gransket af øjne, snude, smagsløg og gane.

En kæk brusen lyder fra glasset under ophældningen. Gangsteren virker livlig i begyndelsen, men de små bobler bliver hurtigt færre og ender i et ganske tyndt og porøst skum, der knap dækker øllen. Den gråhvide farve bliver liggende og hænger også i lang tid langs glasset sider under smagningen.

Denne gangster i væskeform er klar og næsten til at kigge igennem. Farven er et sted mellem rødgylden og orange i retning af det rødlige.

Fra glasset emmer en bredrøvet duft i form af harpiks, citron og vådt halm. Undervejs åbner frøen sig mere og afslører noter af koriander, honning og frisk smør. Den virker næsten parfumeret i både næse og mund.

Hoppin’ Frog formår næsten altid at snyde en smule, når deres bryg rammer tungen. Det gælder især den labre Silk Porter. En blid småerotisk porter, der er overraskende delikat, blød og rar at drikke, men som nærmest dufter hengemt og totalt anonymt.

Lidt af den samme overraskelse byder mafioso frøen på. Efter at have haft det velvoksne horn nede og surfe hen over overfladen er denne humletosse sikker på, at gangsteren er frisk, sprød og let. En læskende ipa, som vil gå godt til sommer og sol. Men den viser sig faktisk at have væsentlig større smagsmuskler end ventet.

Et bittert hug rammer straks det forreste af tungen. Smask! Noter af salt lakrids, koriander og noget parfumeret danser rundt på tungespidsen og breder sig til gummer og det bagerste af munden. Den virker parfumeret og tankerne går mod sæbe eller sulfo. Det er på ingen måde citra humlen, der styrer dansen.

En klistrende fornemmelse breder sig undervejs i svælg og gane. Det er ikke ubehageligt eller generende, men mest af alt overraskende, for øllet holder kun 7,5 procent. Alligevel virker den væsentlig mere tung og fyldig i eftersmagen og minder på den måde mere om Mean Manalishi uden dog at ramme samme høje niveau.

Gangster Frog I.P.A. bliver dog aldrig en rigtig kluntet bølle, selv om det er en korpulent øl. Tung, fyldig og med en både stram og insisterende bitterhed i eftersmagen, der bliver ved i lang tid efter sidste tår.

Som øllet når de tocifrede grader afsløres flere toner fra humle og malt. Der kommer blandt andet en markant smag af smør og mandler, og bitterheden bliver endnu mere markant. Der er ingen tvivl om, at det vil skræmme nogle væk, men dedikerede øltosser vil finde stor nydelse i de 65 cl, der herfra får en klar anbefaling.

Enhver humlefanatiker bør i det hele taget altid have mindst to af de hoppende frøers værker i gemmerne lige ved siden af førstehjælpskassen.

Når det så er sagt, er Gangster Frog I:P.A. ikke et humletilbud, som det er umuligt at sige nej til. Det er en ganske delikat fætter, men den rammer – som nævnt – ikke samme høje niveau som Hoppin’ To Heaven og Mean Manalishi.

Karakter (0-6): 4

Hoppin'_Frog, Gangster_Frog_I.P.A., Allbeer, El_Jefe, Jesper_EgelundHoppin'_Frog, Gangster_Frog_I.P.A., Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s