8 Wired, The Big Smoke

8_Wired, The_Big_Smoke, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Allbeers lille redaktion er store tilhængere af skørlevned og generel ulydighed. Og det er set fra vores lille del af verden mere og mere nødvendigt med lidt modstand og oprør.

De efterhånden ulideligt utallige sundhedsapostle og alle deres fanatiske frelste følgere med tonsvis af kost- og motionsråd er overalt. Det gode liv anno 2013 består åbenbart af en frisk løbetur fra den tidlige morgenstund efterfulgt af lidt vinterbadning, hjemmebagt speltbrød, grøn the, stenalderkost og en frisk gang crossfit efter arbejde. I løbet af aftenen er det så tid til syltning, bagning og yoga. Alt sammen bakket op af en god portion “tag kontrol over dit eget liv”-ævl, der efterlader de fleste med kronisk angst for at have det bare en anelse sjovt, begå fejl, være vred eller trist og alt det, der vel egentlig hører med til at leve.

Der bliver set skævt til de tykke, rygere og alle andre, der ikke efterlever de af god- og sundhedsindustrien udstukne dogmer for accepteret behandling af sjæl, legeme og omgivelser.

I kampen for at kaste dette moderne slaveri og vanvids kvælende bånd af skuldrene er Allbeer begyndt at ryge. Vi opfordrer andre til tilsvarende former for civil ulydelighed.

Vores røg kommer på flaske og i dagens anledning fra den anden side af jordkloden.

Normalt har tyskerne og ikke mindst det fænomenale og sagnomspundne bryggeri i Bamberg med øllet Aecht Schlenkarla Rauchbier nærmest patent på at levere røgøl i verdensklasse, så det er med en del skepsis, at der nu skal lægges smagsløg til en røget porter fra Marlborough i New Zealand.

Danske Søren Eriksen har i en del år brygget mange fantastiske og løjerlige øl under navnet 8 Wired Brewing Co. Hopwired, Fresh Hopwired, Super Conductor og iStout er  fremragende øl, enhver humletosse bør prøve mindst en gang.

Nu vil 8 Wired så give sit bud på en røgøl, og det skal være en røget porter brygget op til en alholstyrke på 6,2 procent. Etiketten er endnu en variant over den samme underspillede skabelon. Bryggeriets logo øverst til venstre og navnet på øllen i midten på en baggrundsfarve, der varierer. The Big Smokes etiket er gråbrun.

The Big Smoke er godt nok brygget i New Zealand, men den sædvanlige Kiwi can-do tilgang har hentet hjælp hos røgøllets godfather. Søren har nemlig fået fingre i den samme malt, som kendes fra de notoriske røgbomber fra Bamberg i Tyskland.

Røg er ifølge etiketten ikke en kuriositet, når det gælder øl. For et par hundrede år siden kom meget øl med en bastant snert af røg, men moderne brygteknik og leflen for massernes dengsede smagsløg har skubbet meget industribryg i retning af noget mere anonymt og vandet. Det prøver mange mikro- og håndbryggere heldigvis at lave om på.

Malten går under det gode tyske navn rauchmalz, og den er ikke til at tage fejl af. Fra glasset vælter en storfed aroma af spegepølse, sod, bacon og bål. Det er slet ikke nødvendigt at stikke snuden tæt på, men det velvoksne dufteorgan vender igen og igen nysgerrigt tilbage for at indhalere og dissekere duften fra syndens helt egen hule.

For der gemmer sig andre nuancer i denne røgede porter. Bag røgsløret åbenbares efterhånden også chokolade af den meget mørke slags. Ud af røgtågerne toner noter af kaffe, sveske og brød, der næsten er brændt på, op. Det tegner bestemt godt, inden glasset med den mørke væske bliver løftet mod munden.

Udover malten Røget Bamberg er der tilsat Gladfield Pale, Crystal, Carafa Special og Black Patent. Southern Cross og Willamette udgør de to humler, mens gæren er Wyeast 1272 – All American Ale. Det hele er brygget op til en bitterhed, der rammer de 40 på den internationale bitterhedsskala IBU.

I glasset ser The Big Smoke sort ud. Nærmest kulsort, men en lidt nærmere inspektion afslører, at dråberne snarere er kastanjefarvede eller dybrøde. Der er ikke meget synligt liv i øllet. Få bobler maser sig dovent mod overfladen og danner et fint stædigt skum, der ligger i små øer under hele smagningen.

Skummet er lysebrunt over mod noget cafe latte-agtigt, og det klamrer sig til glassets sider og hænger som nogle smukke gardiner fra først til sidst.

I munden nærmest brøler The Big Smoke en hilsen til de tyske røgfædre. Alle, der har prøvet en velskænket Aecht fra Bamberg, vil kunne nikke genkendende til den uimiskendelige smag af spegepølse, bacon og røg med røg på. Det bliver dog på ingen måde for meget. Sammen med en spøjs og liflig perlende fornemmelse på tungen holder The Big Smoke sig på den gode side af det bizarre. Kombinationen af de mange små prikkende bobler og den storpotente røgprofil virker helt efter planen. De to elementer skaber en sjov kontrast og skaber et fint helhedsindtryk.

En række tilfredse brumme- og smaskelyde vidner om, at det som sædvanlig var en fejl kun at købe et eksemplar. Efter den første røgsmag har lagt sig, melder noter af chokolade, kaffe og en diskret bitterhed også deres ankomst.

Med sine 6,2 procent er The Big Smoke på papiret en forholdsvis let øl, men den både smager mere og fylder en del, og den efterlader en ganske let klistrende fornemmelse i munden som mere tunge øl. Det er dog ikke noget, der trækker ned eller forstyrrer helhedsindtrykket.

8 Wireds bud på en aften i røg og damp hører bestemt til i den bedre ende. Allbeer kan derfor kun opfordre til generelt oprør mod sundhedsfanatikerne. The Big Smoke er et godt bud på lidt civil ulydighed, og den vil måske gå fint med en Islay whisky.

Karakter (0-6): 5

8_Wired, The_Big_Smoke, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund8_Wired, The_Big_Smoke, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s