Humleland, Det gule akvarium

You Never Walk Alone, Martin Goldbach Olsen, Allbeer, Humleland, Det Gule Akvarium

Selvom humlelænderne huserer i Århus var det på feltstudier i det mørke Kolding vi faldt pladask ned i Det Gule Akvarium. Den intet mindre end ikoniske og legendariske engelske Pub, You Never Walk Alone, er byens stolthed, og det er absolut ikke uden grund at denne blærede beverding har så sejt et rygte. Hvis du er til velskænket kvalitetsøl, folkelige omgivelser og Liverpool F.C er du som ankommet til himlens porte. De åbner sig op med en oplevelse helt ud over det sædvanlige, og dagen i dag ganske ekstraordinært også med hemmelig håndbryg på hanerne.

De fleste geeks kender vandingshullet Bischop Arms i indre by, der har masser af kvaliteter men måske også en noget søgt og knapt så autentisk decour. Kendere vil vide, at der findes flere kloner af dem i Skandinavien, og i virkeligheden er indretningen et stort masseproduceret Ikea-møbel, der blev samlet på en måneds tid.

På You Never Walk Alone er der en helt anden unik, autentisk og lokal stemning så hyggelig, at du bare må overgive dig. Fodbold- og øltingeltangel pryder alle mørke kroge og dybrøde vægge, hvor de signerede fodboldtrøjer giver en hvis orden i det svært charmerende roderi. 5 “matchworn” holdsignerede hjemmebanetrøjer fra Liverpool FC, og både Jan Mølby og Phil Thomsen har afleveret personlige hilsner og sågar været på besøg på pubben.

Bartenderen spottede med det samme vores københavner-accent og bød pænt velkommen med en yderst indsigtsfuld introduktion af øllet på samtlige haner. Alle ølspørgsmål besvares prompte, og sluttes af med en fortælling om at hun selv er flyttet til København for at studere, men vender tilbage for at bartende på You Never Walk Alone så tit hun kan, fordi hun simpelthen ikke kan undvære stedet. Det forstår vi godt, for det kan vi heller ikke og fejrer i dag vores 4. besøg af mange fremtidige.

Priserne kunne de københavnske ølbarer godt lære noget af, og vi kaster os ud i 5 smagsprøver af 20 cl for sølle 60 kr. Er det så blot standardøl? Svaret er nej, for både Mikkeller men også særdeles sjældne Bøgedal og IPA’er fra Tyskland, UK og USA finder vej til glassene. En liter rariteter for tre mønter var jo næsten ikke til at tro på og helt umuligt at stå for.

Vi dvæler dog lidt ekstra ved Humleland, og bestiller en ekstra af deres i håndbryggerkredse ganske kendte “Det Gule Akvarium”, der vandt DM i håndbryg i 2012. En del af præmien var blandt andet bryg af 2000 flasker på Ørbæk, som også bidrog til opskriften med deres nok så kendte, rene økovand. Humlelænderne Lene Richter og Michael Alhof har før brygget kommercielt ved Duelund Bryglade og Odder Bryghus, og ud over denne dagsaktuelle Pale Ale har de også en havre stout “Morgenfætteren” og en belgisk ale “Den Stærke Bi” på samvittigheden.

Vi bliver til stadighed overrasket over mange håndbryggeres høje nivaeu, og Humleland er bestemt ingen undtagelse. Vi har drukket et helt hav af Pale Ale’s gennem tiderne, og det er de færreste der gør en varigt indtryk, men Det Gule Akvarium er en sjov fisk. Den herlige humleprofil udgøres af new zealandske Nelson Sauvin og australske Galaxy, og det er jo ikke hverdagskost at humleklokkerne ringer højt fra det sydøstlige verdenshjørne.

Stor, særegen, frisk og forførende aroma. Tropiske toner i næsen af appelsin, fersken, citrus, græs og hø. Vi fornemmer med det samme det originale resultat, der både bunder i habilt humlehåndværk men også et velvoksent vovemod. Vitterligt en interessant aroma, hvor især Nelson Sauvin træder i karakter med sit prægnante og vinøse udtryk, som vi mest markant har oplevet det i BeerHere’s mesterværk og Tapirens alltime favorit, Fat Cat.

You Never Walk Alone har altid stjernesej blues på anlægget, og tonerne af Jimi Hendrix udødelige klassiker “Little Wing” og Stevie Ray Vaugn’s ditto “Texas Flood” klæder i den grad helhedsindtrykket af dagens studiesession, hvor smagssansen forkæles med Det Gule Akvariums bølgende brus af bitre toner.

Der er tilmed tørhumlet med Galaxy, så smagsbagkantens bitterhed bider befriende fra sig, i det der viser sig at være en stor og sprød smag med rige florale nuancer i et flot balanceret udtryk. Masser af citrus, grape og appelsin, krydderier, karamel og med et lille bid af brett, der hviler på en bred base af Marris Otter, Hvede- og Caramalt. Bitterheden på 37 IBU synes nærmere IPA end Pale Ale, men det brokker vi os bestemt ikke over.

Mundfylden og carboneringen er måske i underkanten, men Humleland hører helt sikkert til i den tunge ende af den ulmende danske ølundergrund.

Karakter (0-6): 4

Allbeer, Det Gule Akvarium, Humleland, Martin Goldbach Olsen

You Never Walk Alone, Martin Goldbach Olsen, Allbeer, Humleland, Det Gule Akvarium

You Never Walk Alone, Martin Goldbach Olsen, Allbeer, Humleland, Det Gule Akvarium

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s