Fanø/Hoppin’ Frog, Natasha rocks Denmark

Et af de absolutte peaks på sidste års nærmest dekadente udgave af Copenhagen Beer Celebration var Hopping Frog fra Akron, Ohio. Der stod de midt i hipsteriets masterclass for fortravlede ølforskere og lignede den nye lidt kiksede dreng i klassen – nærmest en undskyldning for sig selv.

Den lille redaktion her synes dette var en meget stor befrielse, at gamle dyder som ydmyghed, imødekommenhed og snakkesaglighed stadig kan slippes løs i en branche med surrealistisk vækst og stjernenykker. Geeks der har forsøgt at fange den hoppende frø ved, at denne nærmest generte beskedenhed dækker over verdensklasse så skarp at du skærer dig på den. Heldigvis da, har Hopping Frog også meldt sig under fanerne for Copenhagen Beer Celebration, der i 2014 på ubegribelig vis tegner til at nå nye svimlende højder.

De mest magiske momenter fra Hopping Frog er vel nok Double og Trippel IPA’erne Mean Manalishi IIPA og Hop Dam IIIPA tæt efterfulgt af den uragtige bulderbasse Boris, der alle tre udøver monstermassage af mundtøjets smagssans. Men hele sortimentet holder tårnhøjt niveau. Collabs er det også blevet til en del af, blandt andet med Amager Bryghus og Fanø Bryghus, og sidstnævnte stifter vi alt for sjældent bekendtskab med på hanerne i stadens vandingshuller. Ærgerligt, for fx Fanø Rav har klassikerstatus som en af de få danske velsmagende pilsnere. Men i dag slår vi til i Stefansgade, hvor Europas største og bedste menukort ellers byder på fristelser fra snart sagt alle verdenshjørner og ølgenrer.

Vi husker os selv på, at Frog Hops from Amager var en oplevelse helt ud over det sædvanlige. Det samme viser sig heldigvis at være tilfældet med dagens studieobjekt, “Natasha Rocks Denmark”, en stout der blev til på Fanø bryghus, ikke at forveksle med navnesøsteren Natasha Rocks America, en Chokolade Rye Imperial Stout.

Natasha efterfølger en dobbelt session med Mikkellers sære men svært sublime Hop Burn Low, hvor vi egentlig ikke havde regnet med at humlebarometeret kunne bankes højere op. Men vi elsker at tage fejl, og den næste halve time står den på stout, som den blev brygget før imperial- og barrel aged bølgen skyllede den gamle diciplin helt derud i horisonten, hvor man næsten troede, den ikke længere havde hovedet oven vande. Men det har den, i hvert fald hvis du spørger Hopping Frog og Fanø, der med Natasha Rocks Denmark leverer endnu et potent pletskud, der sagtens kan sole sig i stjerneglans, selvom den kun har relativt beskedne 7,5% på samvittigheden.

Alt ved denne kulsorte sag er svævende let og elegant men samtidigt med masser af saft og kraft. Carboneringen er stram og sprød. Skummet er som porterens. Totalt tæt og finmasket, ja nærmest creamy med enkelte bobler i midten. Stort, stædigt og smukke slør klæber sig langs glassets kant.

Oven glasset svæver masser af mørke, røgede og maltede nuancer, men også overraskende nyslåede noter af humlerne Cascade, Columbus og Centennial nipper i næsen. Nærmere research viser, at Natasha Rocks Denmark er en såkaldt “American Hoppy Stout”, altså fra samme grænseland mellem porter, stout og IPA, som genren “Black IPA”, og det overordnede indtryk minder en del om Southern Tiers “Iniquity”, BeerHere’s “Dark Hops” og Amager Bryghus’ netop relancerede (for the yanks only) og med afstand bedste bryg, “Black Nitro”. Dog med en tand mere tyngde og tungere krop, men de hårdt humlede indtryk er lige så klinisk rent ramt og fuldstændigt balanceret.

Det første vi når at registrere, er den knastørre bidende bitterhed, der sætter sig sikkert i mundhulen fra første tår. Det kalder på tilbagelænet nydelse, men det kan desværre ikke lade sig gøre på Mikkeller & Friends’ rygløse og trendy træbænke designet til pygmæer og hipstere.

Smagen fortsætter i et perfekt balanceret udtryk med let sødlige noter af malt, chokolade og karamel. Over ganen følger luksuriøst lækre noter af røg, tørv, lakrids, citrus, grape, kaffe og den sprødeste friske humleprofil. Den indleder med nyslåede grassy toner men munder ud i småbeskidt, tør og blivende bitterhed, der fortoner sig langsomt i en varmende mundfølelse. Simpelthen enestående.

Karakter (0-6): 5

Martin Goldbach Olsen, Allbeer, Hoppin Frog, Fanø, Nastasha Rocks Denmark

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s