Chad Beer, 15 minutes of flame

Bischop Arms specielt og svensken generelt har forstået en ting eller to om magelighed og komfort, som flere af de nyopskudte ølbarer ikke forstår en halv humlekogle af. I jagten på det stilrent skrabede og skandinaviske design er roen, hyggen og ølnørden i weekenden erstattet af en sand kødrend af rablende landsbytosser, der er nødt til at læse i Politiken, hvad der nu er smart i København. Såkaldte hipstere der med deres kummerligt komiske “Emil fra Lønneberg”-dresscode kombineret med hornbriller og pinligt velplejet skæg, forsøger at bilde os ind, at deres dna nedkommer fra nørrebros asfalt og ikke den stinkende stald i Jylland de kom til verden i.

Set i det lys er det bare bittert at Bischop Arms i indre by lukker, og selvom øludvalget er til den brede smag, er biblioteket med de store bløde læderstole et refugium af et herreværelse, der bliver savnet. Albueplads og afslappede vibes men frem for alt fred til at føre en god og privat samtale, som naturligt hører sig til oplevelsen af at nyde et godt glas øl. I hvert fald hvis man er et gammelt røvhul.

Så i denne weekend gik turen til Malmø, hvor de lokale hard hittere fra Garage Brewing viser byens “Malmø Bryghus” og resten af stadens stolte ølkort frem for “die dumme dänen”, og til sidst lader de geekede ganer læne sig tilbage i læderet på den bedste af Malmø’s to Bischop Arms på Gustav Adolfs Torg.

Bortset fra det obligatoriske slaveøl er kortet denne aften imponerende. Rariteter fra Nøgne Ø, Sierra Nevada,  Lagunitas, Brekeriet, Mikkeller, Flying Dog, Fullers, Lervig og gode gamle Niels Oscar frister, men det bliver dog først den fremragende IPA “15 minutes of flame” fra lokale og helt nystartede Chad Beer, der render med opmærksomheden.

Stensikker på at tjeneren vrøvler spreder forvirringen sig da kvitteringen på 89 kr lander på bardesken. Godt nok svenske, men det er altså ikke kun dyrt i København. Det vitterligt omhyggeligt velskænkede glas med en frisk, fyrrig og perlende stram strågul krop samt et eventyrligt stort og stædigt, levende og luftigt skum virker dog øjeblikkeligt som lindrende balsam på lommesmerterne.

Den store aroma er liflig og indbydende men også ganske intens for en straight IPA på 5,5 % ABV. Fornemmelsen af weekendens første humlefix giver en ro i kroppen som noterne af hø, græs, smør, malt, citrus og bister humle fra den toptunede tretrinsraket Simcoe, Chinook og Amarillo lefler for lugtesansen.

Smagen er en berusende bølge af bitterhed, der hviler på en bredrøvet maltprofil og masser af floraler nuancer. Rig og fed i munden med en finurlig kølende følelse, der kan komme fra tilsætningen af mentholholdige ingredienser. Fra den første prikken på fortungen til humlens arrogante dominans af hele mundhulen er 15 minutes of flames en IPA, der får alle hårde humlehunde til at logre med halen og trofast tigge om mere, mens endnu en fredag bliver til frivol fuldskab.

Nærmere studier afslører at Chad Beer har brugt “Late Hopping” for at intensivere bitterhed i aroma og smag. Fagtermen betyder frit oversat at bryggeren de sidste 15 minutter af kogetiden og lige før nedkølingen bulderkoger humlen. Selvom essentielle humleolier går tabt ved denne metode, frigiver late hopping og urten nogle ekstra stærke, krydrede og florale bittertoner både i aroma og smag, hvor dry hopping giver en mere ren og grassy effekt. Det er intet mindre end enestående eksekveret, og kombinationen af den bidende bitterhed og den beskedne alkoholprocent, gør 15 minutes of flames til en direkte drikbar IPA, hvor den tørstige geek sagtens kan tåle én til hvert ben uden at vågne op på en bænk senere på aftenen.

15 minutes of flame er Chad Beers første øl, og de er absolut værd at holde øje med på den spirende ølscene i Malmø. Missionen er at etablere eget nanobryggeri, for lige nu brygges på Fanø Bryghus. Fokus vil være på at brygge rige og bitre øl med alkoholprocenter i den lave ende, og det lyder da som en helt befriende og glimrende idé.

Karakter (0-6): 5

Chad Beer, 15 minutes of flame, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

One thought on “Chad Beer, 15 minutes of flame

  1. Pingback: Hello 2014

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s