Dog Fish Head, 90 minutes IPA

I disse tider hvor alt handler om me, myself, I and my iPhone er der jo ingen grænser for, hvor lavt vi synker i jagten på billige point og den bredest mulige anerkendelse. I kombination med ivrig infantil regression, hvor barnlig glæde over rent faktisk at have produceret et fysisk produkt – vores første øl, Hop Illusion – går det sikkert helt over gevind. Men stoltheden over egne meritter, gør at vi slæber Hop Illusion med til alle, der gider høre om den. Blot for at få bekræftet, at vi ikke har brygget opvaskevand, men en nogenlunde hæderlig India Pale Ale der rent faktisk kan drikkes.

Men byttebyttekøbmandskulturen er en af de ting vi elsker ved at omgås andre geeks. Automatreaktionen hos modtageren er altid berusende begejstring når hjemmebryg kommer på bordet, og derefter kigges der dybt i skabet for at fortælle anekdoter om en nyerhvervet øl, der enten skal smages i fællesskab eller med hjem som gave retur.

Denne gang blev vi virkelig overmatchet med et humleholdkæftbolsje fra en sværvægter. Ikke alene med en sjælden øl på de hjemlige breddegrader, men også en øl fra legendariske Dog Fish Head, som vi aldrig før har set hos vores foretrukne ølpushere. Men det viser sig altså ikke overraskende, at kongerigets ubetinget bedste og hyggeligste kiosk – KIHOSKH på Vesterbro’s slidte Sønder Boulevard  – har fået nyt amerikansk på hylderne sammen med bl.a Hoppin Frog, The Bruery, Green Flash, Lagunitas, Lefthand, Great Divide, Three Floyds, Ale Smith og Lost Abbey.

Dog Fish Head har haft fut i kedlerne siden 1995, og deres legendariske India Pale Ale “90 minutes India Pale Ale” er af flere medier betegnet “The best India Pale Ale in America”. Nu er marketingsretorikken og konsumkulturen hos de fuldvoksne mikro’er stateside som bekendt uudholdelig, og det er umuligt at stole på det bling bling, der uddeles på månedlige basis i alle medier. Men det ændrer ikke ved, at den innovative humleteknik fra Dog Fish Head har inspireret generationer af bryggere.

Den går kort ud på at intensivere bitterhed i aroma og smag ved at forlænge humlingstiden fra de sædvanlige 60 til både 75, 90 og 120 minutter. Dernæst fortæller myten, at bryggeren de sidste 10-15 minutter bulderkoger humlen. Selvom essentielle humleolier går tabt ved denne metode, frigiver urten nogle ekstra stærke, krydrede og florale bittertoner både i aroma og smag, hvor dry hopping giver en mere ren og grassy effekt.

90 minutes India Pale Ale er dog en stor humlehelgardering, da der også er tørhumlet med Dog Fish Heads eget guddommeligt betitlede “Me So Hoppy” apparat. Og som glasset fyldes med gyldne tætte humletåger, stiger der en stor aroma op gennem det finmaskede og creamede skum. De arketypiske noter, synes at opsummere hele den stolte amerikanske IPA-tradition via ét stort svimlende sug fra den uragtige triple C-humleraket: Cascade, Columbus og Chinook.

Det nipper i næsen som det skal, og underbevidstheden overtager det slidte sanseapparat med nyslåede indtryk af sommereng, frisk frugt, bær, smør, vanilie og karamel. Klassisk Cascade, og forventningerne er instinktivt helt oppe i stratosfæren.

Vi når dog ikke helt derop, selvom 90 minutes IPA er one of a kind, og retorikkens ulidelige niveau ikke bare er tomme tønder der buldrer. Kombination af behagelig bitterhed og befriende bredrøvet maltprofil gør, at de 9% ABV fordufter som dug for solen i en sublimt slim, silkeblød og udtørrende mundfølelse, hvor den blide prikkende perle bedækker gummerne, så der ikke er et ølerotisk øje tørt.

Bitterheden er krystalren og knivskarp. Enestående eksekveret men trods den nærmest urealistiske elegance også et touch underspillet for smagsløgene på denne signatur. På bagtungen opleves i et kort moment en slikket maltsødme, der sætter humlen en smule skak, mens masser af tropisk frugt, karamel, vanilie, brød og grape sender kadaveret en kort tur hinsides og tilbage igen.

Selvom den lange bitre og udtørrende finish vitterligt er vanedannende er det alligevel som om, at humlen mangler det sidste bistre bid, som hopheads normalt forventer fra Chinook, Columbus og en Imperial IPA på 90 IBU.

MEN men……. det ændrer dog ikke på, at 90 minutes IPA er et gennemført helstøbt humleværk, som fortjener sin plads i historien som en af de helt store klassikere. At det overhovedet kan lade sig gøre at brygge så letbenet og elegant en IIPA på 9% er om ikke magi så i hvertfald stor brygkunst.

Karakter (0-6): 5

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s