Widmer Brothers Brewing, Pitch Black IPA

Genren Black IPA har aldrig sådan rigtigt for alvor fået humleklokkerne helt op at ringe. Det er sådan en “hverken-eller-fusion” som simpelt og selvmodsigende kombinerer den lyse ale med mørk malt, der farver øllet sort.

Et par højdepunkter har dog været Southers Tiers “Iniquity”, Beer Heres “Dark Hops” og Amager Bryghus’ måske bedste bryg til dato, “Black Nitro”, der blev til i collab med græsrodshippien og ølhimlens største stjerne lige nu, Shaun E. Hill. En nyere af slagsen er Mikkellers Sort Gul, der også dokumenterer, at der er mere til Black IPA end blot gimmicken med den mørke farve. De britiske humler, den hårdristede malt og chokolade  går under mange navne som Pale Stout, Bitter Porter eller Ale Schwartz men de mere officielle varierende betegnelser er Dark Ale, India Black Ale, Cascadian Dark Ale, Dark IPA, og India Brown Ale.

Til en nylig afholdt ølsmagning blandt godtfolk og ølkræmmere skabte Widmer Brothers, Pitch Black IPA stor indforstået og studendikos debat om, i hvilken boldgade Pitch Black IPA egentlig hører til. Ved ophældning står øllet stolt og storskrydende i glasset toppet af et velduftende og tæt creamefarvet skum. Den slim mundfølelse, den blide perlende carbonering og den kulsorte farve får flere til at udbryde “Porter”, den maltede sødme og tørre småsnerpende finish får denne signaturs sidemand til at tale højt med sig selv om Brown Ale’s fortræffeligheder.

Den fremragende ølfortæller tager sig en fortjent pause, da snakken overdøver hans spændende fortælling om Widmer Brothers vej fra et absolut pioneerende mikrobryggeri i sen-70’ernes Oregon, til en major player, der vel nok er blandt de stædigste og mest sejlivede legender på Oregons årlige Brewer Festival – den største i USA – der tiltrækker 70.000 besøgende.

Widmer Brothers var blandt de første, der allerede i 97 solgte en del af forretningen til ølalfonsen InBew, som smykker sig i lånte fjer på den bugnende bundlinje, da de har erkendt at craft beer efterhånden står for 25% af den samlede ølomsætning i USA, og derfor ikke længere kan ignoreres.

Pengene er nu så store, så det efterhånden kun er et spørgsmål om tid før de har kontrollen med de mikroer der opererer med “vækst” som et succeskriterie. Selv den mest dedikerede og ræverøde russiske jammerkommode må nok erkende, at bryggerier der ikke gør det, er en uddøende race. Det kræver industriel distribution af opfylde vækstmantraet, og faktum er blot, at den sidder InBew tungt på. Alliancen har således gjort Widmer Brothers til det niende største bryggeri i USA og de engang så bebrillede topnørder Kurt og Rober Widmer til fuldfede milliardærer.

Intuitivt giver det slet ikke lyst til at anmelde Pitch Black IPA. Dog er den så prægtigt et eksemplar på genren, at vi må bide i egen barm, og bare for en slurks øjeblik glemme vores fordomme om storkapitalens evne til at forvandle guld til lort for ussel mammon. I mens slås lyttebøfferne ud til fortællerens fine analyse af det amerikanske marked og de mekanismer der kontrollerer det stenhårdt, mens aromaens mørke, toastye og friske noter af malt, brød, karamel, krydderi og humle sætter vores mavesure skepsis skatmat.

Langs glassets kant sætter skummet sig sikkert i lange blonder og dråberne står stramme og sprøde til glassets bund er nået. Smagsprofilen er et flot eksempel på, at det ekstraordinære, ja den nærmest uopnåelige umami – øllets sjette smag om man så må sige – så absolut er inden for rækkevidde, når humlerne fra Cascade og Alchemy og den markante ristede mørke flavour fra de 6 malte finder hinanden i et synkront parløb, der slutter i sublim balance.

Først på tungen er chokoladen, kaffen og lidt karamel slår en sød tone an. Men de mørke ristede malte befrugter en supersprød, skarp og originalt krydret humleprofil. Stor og særegen smag. Den udvikler sig langsomt til det nærmest komplekse. Over ganen og bagerst på tungen fortoner sig en tør, sprød og markant bitterhed på 65 IBU, og de 6,5% alkohol giver god kropsvarme til den iskolde tur hjem gennem stræderne.

Vi tager den hoptimistiske mine på hvad storkapital og mikrobryg angår for et kort øjeblik og drysser 5 store og sorte stjerner ned over Pitch Black IPA.

Karakter (0-6): 5

Widmerbrothers, Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Pitch Black IPA

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s