Munkebo Mikrobryg, Udgård Vintersolhverv

På helt ubegribelig vis er det lykkes at navigere uden om undergrundens vel nok hotteste navn lige nu, Munkebo Bryghus.

Først spændte sygdom ben for Sleipners premiere på legendariske Lord Nelson, og siden forsvandt flaskerne i bogstaveligste forstand fra hylderne hos stadens mest velassorterede ølpushere. 

Men da denne signatur endelig fik etableret glidende overgang i den nye og tiltrængte seniorbrille, kunne de genoplivede pupiller pludselig stille skarpt igen, og med lidt hjælp fra ølhobitterne i Barley Wine slæbte vi således både Sleipner, dennes sorte bror Gleipner og den bizart betitlede imperial porter “Udgår Vintersolhverv”med hjem. Anbefalingerne fra Jan Filipe og Helle Jacobsen var overvældende, ja nærmest euforiske:

“Lad dig ikke narre af indpakningen, det her er originalt håndværk fra en eminent dygtig brygger…”, lød ordene fra de to eksperter, som det altid godt kan betale sig at lytte efter.

Munkebo’s logo er smukt, ret genkendeligt, originalt og selve antitesen til flyvende bowlerhatte, neonfarver og københavneri. Men de store flader med fuldtonede farver på etiketten spænder måske lidt ben for sig selv rent visuelt og er ikke videre opfindsomt. Faktisk kan det være svært at se forskel på flaskerne, og det er sådan set årsagen til at Gleipner, står hjemme i køleskabet og Udgår Vintersolhverv i minibaren på ferien i det jyske.

Men heldigvis står stregen på etiketterne i skarp kontrast til øllets kvaliteter, hvad Gleipner og Sleipner angår. De er med ølhobitternes ord “helt ud over det sædvanlige”, hvilket da også står aldeles uden for diskussion. Især Gleipner havde et komplekst og krydret bittert bid, som ikke de fleste andre Black IPA’s kunne lære lidt af.

Desværre er det ikke helt tilfældet med i imperial porteren “Udgård Vintersolhverv”, der som navnet lægger op til sikkert skulle være åbnet på årets korteste dag og ikke i den højhellige påske. Men sådan går det åbenbart, når svagsyn kombineres med enfoldige etiketter.

Igen er det indpakningen den er gal med. Vi er tæt på den baltiske porter og forventningerne til fuldfed mundfølelse, sort motorolie og vindblæst, vildt og stædigt skum afløses ved næsom opskænkning hurtigt af forvirret forundring og storslem skuffelse.

Skum og carbonering er som cola. Spredte store bobler danser rundt på toppen af et luftigt og meget uroligt skum med en levetid på omtrendt 15 sekunder. Skummet står som en fontæne af boblen, syden og springvand, der via et fatalt forsvindningsnummer forvandles til fuldstændig fladhed. Som i zero skum overhovedet! Et særdelses sært syn, der ret beset ødelægger resten af oplevelsen, og som er dokumenteret med fire billeder, der taler for sig selv i bunden af denne anmeldelse. Efter et sip eller to får det halvfyldte glas selv en død og daggammel cola til at se frisk ud.

Kroppen på Udgård Vintersolhvev brillerer istedet med en uhomogen, ubehagelig og hård mundfølelse med en mislykket og mousserende prikken på tungen. Den er så off beat, at det ved det første glas er umuligt at stille skarpt på duft og smag.

Det er ærgerligt, for det skorter ikke på gode råvarer og intentioner. På en skrå af fire malte samt de oversete og herligt krydrede humler East Kent og Fuggle forkæles næsetippen med en fin, men også en smule fortættet aroma, af tørret frugt, ristet malt, vilcabamba kaffe, rosin og chokolade. Oven glasset lurer noter af 9,4% alkohol, der barley wine style varsler dunder og drøjde.

Alkoholen er heller ikke ligefrem gemt af vejen i smagen, der selvom sensorerne støder sig gevaldigt på den hårde mundfølelse, også byder på inciterende indtryk af ristede mørke malte, krydderier, humle, lakrids, frisk kaffebønne og en spirrende surhed med lidt rosin i bagenden. Alkoholen er lige et touch too much og sætter sig i svælget. Kaffen er markant men frisk. I finalen sluttes af med en befriende bitterhed, som for et kort øjeblik redder øllen fra total katastrofe.

Der er svært at forestille sig at øl med en carbonering som her slipper igennem kvalitetskontrollen hos Munkebo Mikrobryg, så et kvalificeret gæt kunne være, at et eller andet er gået helt galt i eftergæringen på flaske.

I påsken frigav Munkebo Mikrobryg to nye øl, en swartzbier, Udgårsloke og noget så specielt som en brettanomyces Porter, Ragnarok. Vi ser frem til en velfortjent revanche, efter vi langfredag sparede Udgård Vintersolhverv for decideret korsfæstelse med barmhjertige 2 stjerner.

Karakter (0-6): 2

munkebo

20140419-112423.jpg

20140419-112455.jpg

20140419-112515.jpg

20140419-112529.jpg

Munkebo Mikrobryg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s