Husbryggeriet Jacobsen, Mermaid Porter 2013

Mermaild_porter_1

Hårdt presset af en højtagtet humlebroder har Husbryggeriet Jacobsen hermed sin debut på vor ydmyg blog. Det skulle aldrig ske og var formentlig aldrig sket, hvis ikke denne listige lurian havde lokket os i en nederdrægtig fælde hos Ølelefanten, til en smagning der viste sig at være ganske ud over det sædvanlige. I ugen efter Copenhagen Beer Celebration, er det nok også helt sundt at bakke back to basics.

Historien er også for god til ikke at fortælle. Det var Carl Jacobsen, søn af J.C jacobsen, der med Ny Carlsberg fondet simpelthen skænkede Den Lille Havfrue til København i det herrens år 1913. Så denne jubilæumsøl er på alle måder historisk og værd at fejre.

Efter en insiderdebat om differencen mellem Jakobsens Portere og denne Mermaid Porter 2013, samt studendikos tågesnak om det velvalgte indhold af strandvoksende salturt og østers i ølhyldesten til Den Lille Havfrues 100 års fødselsdag 23. august 2013, var der bare ingen vej uden om at tage et eksemplar med hjem i laboratoriet. Naturligvis for nedrullede gardiner, så vores nære omverden ikke kunne se ølsnobberiets syndefald fra første parket.

Men, indrømmet, der er ingen grund til at fortryde, tværtimod. Mermaid Porter er vel nok det absolut bedste fra Husbryggeriet Jacobsens hånd og flere længder bedre end serien af deres mere gængse og klassiske portere.

Mermaid Porter er også en kraftig krabat på hele 10,1% og lander i kategorien Baltic Porter. Porteren er for flere synonymt med med de britiske øer, men det er kun den halve sandhed. Porteren forsvandt tidligt fra det britiske marked, og derfor er de mest uragtige og ældste portere i dag fra Skandinavien og østersøområdet. Det var først i starten af 70’erne, at porteren fik en renæssance hos mikrobryggerierne i USA og England. Den særlige variant “Baltic Porter” er som regel dobbelt-up på alkometeret og var beregnet som eksport-øl til de baltiske lande. De ristede og røgede malte, den høje bitterhed og alkohol holdte øllet resistent mod mikrobacielle forandringer på sin lange vej til østersøen.

Den Lille Havfrue står som bekendt parkeret ved Østersøens kyst, så valg valg af genre og navn sidder i bulls eye. Det gør øllet også. Der er masser af saft, kraft, robusthed i Mermaid Porter, og i virkeligheden er grænserne mellem en god baltisk porter og det tjæresorte stoutske univers ganske udflydende.

Jomfruen gør sig til i glasset efter alle kunstens regler. Æggende, slim og kraftigt carboneret nattesort krop med et svagt mørkerødt skær langs glassets kant. Skummet er bundbrændt og mørkt, stort, stædigt, berusende og boblende som selve havets brusen og den vilde vestenvind. Humlebroderen for den anden ende af bordet smager på skummet med en finger, en øvelse vi aldrig vender os til, men der bliver givet thumbs up på både aroma og smag.

Med båthornet dybt nede i glasset er det faktisk svært at få det op igen. Tobak, torvværk, ristet malt, kaffe og chokolade nibber i næseborene på forbilledlig vis. Fra første fløjt en forkælende og forførende aroma. Snuses hårdt ind kommer allerede her associationer til at anden legende, Limfjordsporteren. Selvom der vitterligt at bang for the buck med Limfjordsporteren, har denne signatur altid set den som en lidt kantet og snerpende øl. Hvor den øl serverer sig selv som klodser, er Mermaid Porter en mere helstøbt og harmonisk præsentation fra det samme univers.

En anden fin detalje er, at Jacobsen har humlet igennem med den relativt oversete Sovereign-humle, der som bonus ud over bitterheden også byder sig til med tobaksduft. Den markante bitterhed står som den skal stærkt i smagen flankeret af lakrids, røg, rug, ristet malt, kaffe, salt og karamel. Østers kan ikke umiddelbart detekteres, og det er lidt svært at forestille sig østers overleve mødet med skoldhedt brygvand. Men måske har de bidraget med maritim magi og autencitet.

Finalen er lang, ja nærmest uendelig, og soverignhumlen og malten finder hinanden i et synkront parløb, der med hjælp fra procenterne skruer op for en voldsomt varmende mundfølelse.

Mermaid Porter 2013 er blandt de bedste baltiske portere vi har haft snablen i, og det kan undre, at den aldrig er blevet en del af Jacobsens faste sortiment. Den er naturligvis lige lovlig potent for konsummarkedet og kan da også kun rekvireres på Carlsberg. Omvendt kunne den snildt være en solid gangbro mod det mere kræsne og nørdede segment, og stå som et monument over, at Ølelefanten faktisk godt kan brygge store øl. Hvis den gider!

Karakter (0-6): 5

Allbeer, Carlsberg, Mermaid Porter 2013

mermaid2

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s