Brekeriet, Hundra Double Brett Pale Ale

De geeks der har penetreret den sære sure subkultur og lært at elske denne objektivt set udrikkelige kunstart var alle enige om, at niveauet for det spontangærede øl i den grad var højnet til Copenhagen Beer Celebration 2014. De var også enige om, at det eneste der på det ølfaglige niveau kan tage Copenhagen Beer Celebration til det næste niveau er de tre belgiske bonderøve Cantillon, Boon og 3Fonteinen. Men de gider ikke rejse, er ligeglade med hipstere og beer geeks, og nyder hobittilværelsen i Payottenland. Hvorfor skulle de ikke også det?

Spontansoldaterne var også enige om, at primært Svenske Brekeriet satte standarden højt. Vi har nydt Brekeriet af flere omgange både på Bischop Arms i København inden de desværre lukkede, men også på begge Bischop Arms i Malmø, hvor den genialt betitlede og fremragende “Brettlehem” gjorde et uudsletteligt indtryk.

Det er måske ikke så overraskende eftersom Brekeriet, som det eneste bryggeri i Sverige og Skandinavien udelukkende brygger vildtgærede øl med brettanomyces. Brett er hvad Barrel Aged var for tre-fire år siden, rendyrket ølmode men på den fede måde. Alle skal eller prøver at lave en, helst flere og rigtig meget går eklatant galt, hvilket er en stor del af charmen. Det er vanvittig svært at opnå et virkelig autentisk og tilfredsstillende resultat.

På den første CBC måtte vi hælde Evil Twins udrikkelige sure sokkevand ud, og på den næste blev vi taget som gidsler af et aggressivt og giftigt kemiforsøg fra Amager Bryghus. Men der var også positivte højdepunkter fx Against The Grain med Golden Sour og Mikkeller med den mildest talt populære Spontanedoubleblueberry Lambik, der på hver deres måde satte nye standarder for, hvad der lykkedes uden for Payottenland.

I år var der så den ene mere mystifystiske sour ale efter den anden. Den værste var Sour Brown Ale fra Jester King, der smagte lige så frygteligt som kombinationen lyder. Jester King bød dog også på den helt igennem  brilliante “BA Sour Beer Refermented with Rasberries”.

Brekeriets øl var dog bare lige en klasse over alle de andre, og især Hundra Double Brett Pale Ale satte sanserne på overarbejde hos blandt andre den århusianske brygmafias hårdeste håndlangere fra “Miss Håndbryg”. De havde hængt ud hos Brekeriet en stor del af lørdagens seance, og modsat de fleste andre formåede Brekeriet at have øl tilbage til aller sidste fløjt. Så det var med niven i mavesækken og stram hud, at vi lukkede og slukkede for Copenhagen Beer Celebration 2014 i godt selskab med Brekeriets brødre Frederik, Kristian og André Ek.

Hundra er finurligt nok en Pale Ale med en IBU på 100. Allerede her brydes alle traditioner, da det eneste humle der benyttes i vildtgæret øl er “gammel-humle” for konserveringens skyld. Der er ikke tilsat aromahumle i Hundra men til gengæld er der gæret 100% igennem med brettanomyces, og det er både et vanvittigt men også vellykket eksperiment. Lidt som at gå fra mono til stereo med syrlig surhed i den ene kanal og bitterhed i den anden, og i absolut fuldendt balance.

Indpakningningen er i luksusklassen. En lifligt karboneret korngul og sommerfrisk krop med det sarteste og finmaskede skum længe set. Små bitte blonder klæber sig til glassets kant til bunden er nået, og øjnene står på stilke for at få det hele med. Den mildt mousserende mundfølelse gør Hundra til den ultimative terasse-øl en varm sommerdag, og ja, for en gangs skyld er det egentlig ok at drikke øl af et diminutivt pagneglas.

Oven glasset står en stor aroma som på finurlig vis formår både at anslå noter af nyslået sommereng, græs, blomst, hø, frisk frugt og maltsødme men også en surhed og stikkende syrlighed, der nibber blidt i næseborene. Helt unikt og fantastisk forførende.

Smagen sætter afsted med humlen i centrum, og de 100 IBU kommer til sin ret i en behagesyg bitterhed der bliver i smagen helt vejen rundt i mundhulen og i den altfavnende tørre finish. Citrus, brettanomyces, maltsødme, og liflige krydderier følger op i det, der ved første indtryk føles som en forvirrende fandango af et smagssamsurium. Men som ved grundigere bekendtskab fremstår som dybt eksperimenterende ølkunst, helt uden spor af 8% alc. I begejstringens jomfruelige øjeblik er det som om summen udgør mere end brett og humle hver især er i stand til, selvom det måske er at tage munden for fuld.

Men én ting er stensikkert: Hundra går ikke i glemmebogen foreløbig og står som en enestående oplevelse ud i det muliges brygkunst med brettanomyces.

Brekeriet skal ved alle givne lejligheder tjekkes ud fremover.

Karakter (0-6); 5

Hundra_Brett_Å

brekeriet_1

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s