Westbrook Brewing co., Mexican Cake

Westbrook_Brewing, Mexican_Cake, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

I over et år har vi på Allbeers lille redaktion forsøgt at holde kagedag i forbindelse med vores små redaktionsmøder. Vi har ærgret os over ikke at have nået til kagen, lagt nye planer for hvornår det så skulle være, og alligevel er det bare ikke lykkes.

Derfor står den den på solokage på Amager en lun sommeraften. Evnerne i et køkken lader i den grad meget tilbage at ønske, så kagen er købt. Og den var ikke billig. Til gengæld har denne kage stået langt inde i skabet og hygget sig i næsten et år, og det er den vist ikke blevet dårligere af. Tværtimod.

Mexican Cake fra Westbrook Brewing i South Caroline i USA var den suverænt bedste oplevelse på Copenhagen Beer Celebration 2013, og vi var så heldige, at den noget tid efter var at finde på hylden hos af hovedstadens velassorterede humlepushere. Under ølnørdernes festival i Spartahallen i 2013 var der hverken overskud eller smagsløg til på retfærdig vis at kunne bedømme denne krydderbombe af en flydende kage.

Derfor er det med en god portion spænding og lidt nervøsitet, at Mexican Cake bliver befriet for kapslen for endelig at blive underkastet seriøse humlestudier. Er kagen virkelig så god som på CBC 2013, eller var vi bare lette ofre efter næsten 12 timer i selskab med nogle af de bedste bryggerier og deres groteske og finurlige dråber?

Svaret er helt enkelt: Mexican Cake er vitterligt noget af det bedste, Allbeer har udsat vores hårdt prøvede smagsløg for. Det er faktisk mere end svært at komme i tanke om noget andet øl, der på samme måde udfordrer, blæser på konventionerne og stadig bare er forbasket godt håndværk.

Westbrook_Brewing, Mexican_Cake, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Westbrook Brewing bryggede første gang Mexican Cake i 2012. Den var tænkt som en jubilæumsøl for at markere det første år for bryggeriet, men heldigvis var folkene bag så glade for resultatet, at den nu udkommer hvert år omkring maj.

Det er en kulsort imperial stout på 10,5 procent, der er brygget op på 50 på den internationale bitterhedsskala kaldet IBU. Der er brugt pæne mængder kakao, vanilje, kanel og habenero chili i denne flommefede bryg. Desværre er det mere end sparsomt med oplysninger om humle, malt og gær, så denne anmeldelse er alene skrevet ud fra de mange og fænomenale sanseindtryk.

At dømme efter udseende er Mexican Cake ingen sylfide. Den er virkelig tung at se på, som den skvulper op i glasset. Fed, bredrøvet og olieagtig møver den sig ud af flasken for at falde til ro i glasset. Nogle få bobler kæmper sig mod overfladen og vidner om, at der er liv i kagen.

Farven er tæt på helt sort, men lidt nærmere granskning afslører, at den på farveskalaen nok mere er over i det helt kastanjebrune. Et fint og tyndt lag chokoladebrunt skum klæber sig rundt langs glassets kant. Et par enkelte skumbobler driver som øer rundt på den olieagtige overflade. Det ligner i den grad en kage, der vil få både sundhedsapostlene, Vægtvogterne og hele Danmarks kæmpe skare af spelt- og skyrelskende mødre til at skrige på forbud, fatwa, bål og brand. Og de mange sundhedsfanatikere vil nok ikke lade sig formilde af, at der er 65 cl rendyrket synd i flasken.

Langs glassets sider driver tongstunge gardiner eller et megastædigt slør ned mod den kulsorte overflade.

Øllet dufter lige så syndigt og tungt, som det ser ud. Selv om den ved første opskænkning nok lige er kold nok, vælter markante toner af chokolade, karamel, kaffe, læder og en smule vanilje langt op i næsen.

I munden er der både en genkendelsens glæde fra andre amerikansk inspirerede imperial stout, som Hopping Frogs mesterværker Boris The Crusher og Doris The Destroyer, og noget overraskende. Genkendelsen består i den helt geniale balance mellem bittert og sødt, mørk og lys.

Og så er der det overraskende:

De første par slurke prikker let på tungen, men straks derefter breder en varm og markant smag af chili sig i det bagerste af munden, op i næsen og langt ned i svælget. Det er dog ikke bare stærkt. Der er en perfekt balance til det søde, hvor chokolade af den mørke slags, brændt karamel, kandiseret sukker, kanel og vanilje dukker op og blander sig på perfekt vis med chilien. Westbrook har virkelig ramt plet med denne øl i balancen mellem det stærke, bitre og det søde.

Smagsindtrykket sluttes af med et dybt og langt bittert hug, der dog på ingen måde tager fokus fra chilifornemmelsen og den varme behagelige fornemmelse i mund og svælg. Da det er en kage på 10,5 procent glider den ikke bare ned uden at efterlade en lidt klistrende, fed og olieagtig fornemmelse i munden. Og her kommer chilien igen til sin ret, for kombinationen af den fede mundfylde og chilien harmonerer, så der undslipper kagespiseren tilfredse brumme- og smaskelyde flere gange under smagningen.

Efterhånden som de liflige dråber forsvinder, kommer der endnu flere nuancer i eftersmagen, hvor bitterhed, brændt karamel, en fornemmelse af lidt røg og læder dukker op.

Mexican Cake er en af den slags øl, der får livet som notorisk humletosse til at give mening. Der er derfor ingen vej udenom at give den allerbedste karakter og en kæmpe anbefaling herfra.

Karakter (0-6): 6

Westbrook_Brewing, Mexican_Cake, Allbeer, El_Jefe, Jesper_EgelundWestbrook_Brewing, Mexican_Cake, Allbeer, El_Jefe, Jesper_Egelund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s