Nørrebro Bryghus, Hopstart

Nørrebro Bryghus, Hopstart, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Relanceringen af Nørrebro Bryghus byder på ny og gennemført gråsort New Yorker-inspireret decour med en let pastelgrøn brudfarve der pynter stoleben, øl- og menukort. Glassene taler sit klare sprog om nye tider og udfordrer forestillingen om, hvad et ølglas kan og skal. Hver øl på menukortet har sin egen lille tavle, og hele striben hænger både bag baren og midt i lokalerne på 1. sal og i kælderen. Overskueligt. Enkelt. Effektivt.

I kølvandet på den nye brillante bistromenu, hvor steaksandwich og oksetap særligt imponerer, fulgte heldigvis også tre nye øl fra brygmester Peter Sonne. Han huserer også bag baren og mixerpulten på Søernes Ølbar og hænger ud i den flyvende sofa med Jannik Sahlholdt. De to livsglade libertinere leverer god ølkarma og grovhygge til de mere grænsesøgende ganer, der ikke er bange for et eksperiment eller to.

Derfor er det måske også en smule overraskende, at lidt af legestuens løsslupne stemning har fundet vej til den ellers så stilrene og klassiske ølmenu i Ryesgade. En schwarzbier “Black Lager”, en sour ale “Duck Duck Goose” og en pale ale “Hopstart” lyder ved første gehør som konservative klassikere, bortset altså lige fra at de alle tre lander et godt stykke uden for deres egen kategori og holder et tårnhøjt niveau.

“Black Lager” er kraftfuld med en stor finurlig flot smag fra de ristede malte ledsaget af tør og behagelig bitterhed. “Duck Duck Goose” er fyldt med stikkelsbær, og så satans sur at du pludselig ligner Kaj efter et kys fra Andrea og knapt kan tolerere alle tonerne af lækker lambik, der spænder fra både acetone og eddike samt æbler og egetræ.

“Hopstart” sætter også nye standarder for Pale Ales, både hvad aroma, bitterhed og komposition angår. Travle Peter Sonne var heldigvis frisk på en kommentar til vor ydmyg blog og beretter, at målet var en simpel og letdrikkelig øl med masser af aroma og en behagelig bitterhed. Maltprofilen skulle derfor være let og lys og humleprofilen næsten uden bitterhumle men til gengæld med overdådige mængder af aromahumle. Dernæst er tretriksraketten Challenger, Centennial og Simcoe både base i humleprofilen og en efterfølgende tørhumling, som ifølge Sonne også giver en hel del bitterhed til den bagerste del af tungen.

Det sidste er let at skrive under på, og rundt bordet blev der skudt godt og grundigt forbi IBU-tallet, som Sonne afslører er på beskedne 25, da bitterheden på aromahumle ikke kan måles.Til sammenligning er alle Pale Ales moder og den ultimative reference, Sierra Nevada’s Pale Ale, på 37 IBU, og den huskes ikke tilnærmelsesvis så bitter som Hopstart. Aromaen er også større, mere intens og svævende oven glasset med masser af humle, frugt, græs og citrus.

Hemmeligheden i smagen er måske den lyse og spinkle maltprofil, som ikke kontrasterer humlen helt så klinisk og efterlader en markant og tør bitterhed flankeret af fyrrige og friske noter af frugt, karamel, grape og malt.

På den lange bane bider bitterheden sig yderligere fast med florale og krydrede toner som en fuldfed India Pale Ale. Nogen vil måske efterlyse dybde, kompleksitet og harmoni, som i fx Sirerra Nevada “Pale Ale” og Three Floyds “Alpha King”. Men i denne bog er den skarpt skårede og insisterende bitterhed herlig humlelogik.

Med beskedne 5,5% alkohol er Hopstart den ultimative bællebajer, når humlehovedet skal have sit fix og ikke vil drikke sig mange mil hinsides mælkevejen. Derfor kaster vi sjældne seks stjerner efter en Pale Ale, som fortjener at finde vej til en flaskeudgave, selvom om det nok er at tage munden for fuld. Desværre er der allerede totalt udsolgt af Hopstart på Nørrebro Bryghus, så den krævende gane for enden af tastaturet her vil i stedet blot opfordre Sonne til at gentage succesen.

Karakter (0-6); 6

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s