Kunstbryggeriet Far og Søn, Stovt.dk

IMG_4328

Selvfølgelig skulle selveste stovt.dk sovse os til i sort stout, så der ikke var nogen vej uden om tastaturet efter tiltrængt vinterhi med stabilt misbrug af andre receptpligtige rusmidler.

Det er umuligt ikke at være fan af Martin Petersens stovt.dk, hvis pen er så syleskarp at du skærer dig på den. Et ølfagligt niveau så kompromisløst, tørt, humoristisk og ubestikkeligt, at alle andre ølblogge i læseøjebliket fremstår aldeles irrelevante. Fx var der den brillant befriende udmelding om Mikkeller og 3Floyds’ ølbar i Kødbyen, “WARPIGS”, som i følge fynsk logik slet og ret burde have heddet “Kødfløjten”. Say no more.

For de fleste ølbloggere er det vel et fair accompli at brygge sin første øl, og her på redaktionen var vi heller ikke sene til at hype “Hop Illusion”, vores egen eminente og episke India Pale Ale.

For stovt.dk, der helt og aldeles er dedikeret til det sorte øl, er en imperial stout på 10% naturligvis lige til højrebenet. En kombination af figner og eg er heldigvis en smule overraskende. Men det er intet at regne for det helt usandsynlige samarbejde med ølavantgardisterne “Kunstbryggeriet Far og Søn”. De langhårede lurianer fra den fynske muld stikker så dybt i ølundergrunden, at man for overhovedet at kende til deres eksistens skal være en indfødt bonderøv med en sær interesse for den faktiske sammenhæng og interaktion mellem højpandet lyrik, musik og fladpandede bajere. Det bliver ganske enkelt ikke mere smalt, mere niche, mere con amore og mere langt ude på landet.

Så studendikose diskussioner om øl nu også er kunst eller håndværk er hermed aflyst, da disse humlehobitter med deres navn svagt antyder, at de er hævet over almindeligheder og selve antitesen til hovedstadens hipsteri. Manden ved gryden, Bo Rino Christiansen, brygger månedligt 300 liter øl på en automatisk Brewmaster, der dog alligevel følger naturens gang uden adgang til kølefaciliteter. Det betyder at Far og Søn udelukkende brygger overgærede øl i sommerens varme og undergærede øl i vinterkulden. Pumper er no go, etikketterne klippes ved egen hånd og Per Kølster har lært ham at lave sin egen malt.

Denne hippietilgang til tingene betyder naturligvis, at det eksemplar af “Stovt.dk” vi sidder med i glasset nu er helt unik. Den kan aldrig genskabes. Som den tager sig ud når den forlader flaskehalsen, afspilles der automatisk norsk black metal med satanisk lyrik for vores indre øre. Men selvom der svæver en svag antydning af røg over glasset er inspirationen ikke hentet hos norske kirkeafbrændere med corpse paint, men blot fra en lang samtale om slutmålet for det fælles bryg en sommerdag i det fynske.

Kulsort motorolie og vildt og vindblæst skum rejser sig i glasset. Spredte store bobler danser rundt på toppen af et luftigt og meget uroligt og højt knitrende skum med en levetid på omtrendt 30 sekunder. Skummet står som en fontæne af boblen, syden og springvand, der via et irriterende forsvindningsnummer forvandles til en tynd hinde, der så er helt væk efter et par minutter. Det bør ret beset ødelægge resten af oplevelsen med lignende erfaringer fra Bøgedal og Munkebo i mente.

Det er heldigvis ikke tilfældet, da sanseapparatet automatisk stiller skarpt på en forrygende, forførende, intens og stor aroma. Næsetippen forkæles med masser af ristet malt, chokolade, kaffe, humle, læder og rar, rund røg. Netop røgen var et ønske fra Martin Petersen, der slet og ret ville tilsætte tobak. Men brygmesteren mente at kombinationen af figner og tørrøget egetræ ville give netop den effekt, og det må man sige er klinisk rent ramt.

Med en maltskrå af bla. pale, roasted barley, x-tal og chokolade samt herlige humler som Halletauer, Willamette, Target, Fuggels og Magnum, er der således ikke skortet på de luksuriøse råvarer. Som dråberne dribler rundt i mundhulen og ned gennem svælget slår man sig på den skæve karbonering, der giver en lidt ærgerligt hård mundfølelse. Men som temperaturen i øllet stiger aftager den uheldige defekt heldigvis.

Smagen holder hvad aromaen lover. Langvarig og stor med masser af saft og kraft. På den korte bane dominerer sødme og figner men langsomt forløses de sorte toner af malt, krydret bitterhed, kaffe, chokolade, lakrids og røg. En flot finish af bitre noter tager plads bagerst på tungen og bliver siddende takket være en tilpas present alkohol, der skruer op for en vintervarmende mundfølelse.

Kunstbryggeriet Far og Søn forsøger at forene kunst og business i løbet af 2015, hvor de springer ud som et rigtigt bryggeri med et fast sortiment, der har stovt.dk med på listen. Det lyder som en god idé.

Karakter (0-6): 4

IMG_4330

IMG_4336

 

2 thoughts on “Kunstbryggeriet Far og Søn, Stovt.dk

  1. Fed fed blog! Er selv helt tosset med øl, så dit oplæg var for mig helt i top! Skriver selv blog om lidt af hvert blandt andet øl! Tjek det ud hvis du har lyst! mikkel85.wordpress.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s