Founders, Kentucky Breakfast Stout (KBS)

Hovedstadens med afstand hårdeste humlehals har begavet redaktionen af Allbeer med to forskellige batches af KBS, en sort satan fra Founders. Han nægtede tilmed at tage sig betalt for det, muligvis fordi hans samling af ufattelige rariteter er så gigantisk stor,  at den almindelige ølentutiast med syn for sagen omgående ville rammes af altødelæggende mindreværdskomplekser.

Det skete i hvert fald for Allbeers udsendte, der siden synet af humlehalsens øldepot er diagnosticeret med skriveblokade og daglige anfald af sortsyn og spændingshovedpine.

Favoritterne blandt Founders nærmest legendariske ølportefølge tæller bla. Breakfast Stout og den uomgængelige Centennial India Pale Ale, og KBS er på alle måder en øl, der skiller sig ud fra Founders ellers ret konservative, sikre og 20 år lange produktion.

Alene alkoholprocenten på svimlende 11,2% vidner om et tonstungt bundtræk så solidt svingende som sømandens boller på vej hjem til lillemor efter et års tid på verdenshavene.

Den store, potente prætentiøse aroma er magtfuld,  ja nærmest arrogant i sit udtryk, og over den fedtede motorolie dufter der af bålplads med alt godt fra det sorte univers: kaffe, whiskey og træ fra fadlagringens bourbontønder er altdominerende, men milde toner af røg, chokolade, ristet malt og lakrids gør sanseoplevelsen total.

Skum er der ikke meget af, til gengæld er det resistent, bundbrændt, storduftende, vedholdende og en lillefingers penge hviler stødt på øllets solide overflade, og sætter sig som en skumhat på bunden af det tomme glas.

Mundfølelsen er fed, coatenede og der skrues langsomt op for  en varmende følelse i gummer og svælg. Kun lidt livlighed i øllet der er carboneret ultralavt. Normalt er denne kombination af ølkropslig ladhed og minimalt skum ikke noget der får klokkerne helt op og ringe, men med en duft og smag så rig og kompleks som tilfældet med KBS, har den drevne ølhund hurtigt andet at logre med halen over.

KBS skal stå og trække temperaturen i vejret for at de komplekse og tunge toner folder sig tilpas ud i en stor, mørk og brændt smag af tørret frugt, kaffe, bær, humle, chokolade, tjære, soya, tovværk, tobak og røg.

Finalen er lang, mørk, bitter og brændt. Bundtrækket er tungt men behageligt og når aldrig at blive bistert. Dog kræver det en synkeøvelse eller to at holde styr på svælget, der skiftevis snører sig sammen og forlanger mere af den gigantiske smag, der langsomt fortoner sig i en varmende langvarig finish af alkohol og træ fra tønden.

Uden sammenligning er dette Founders mesterværk, der ikke lader noget tilbage at ønske sammenlignet med fx Speedway Stout, Bourbon County Stout, Stormaktsporter eller andre af nattehimlens sorte stjerner.

Karakter (0-6): 6

 

foto-9

founders

 

kbs_bottlingline_fbtwitter

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s