Det Våde Får, Uncle Sam

vadefard

På det seneste topmøde i det dansk/tjekkiske ølakademi blev denne signatur fanget bag fjendens linjer i et kynisk tilrettelagt og klinisk udført bagholdsangreb af selveste “Mesteren” og dennes propagandachef Henrik Hin Røde. Det værst tænkelige scenarie udspillede sig, da 2 øl uden humle helt uden advarsel blev langet på bordet under den falske og fagligt forkastelige parole “Ny Nordisk Øl” akkompagneret af højtravende men vandede udbasuneringer om akademiets forpligtigelse til grundforskning.

Var det en slags test? Var det en ekslusion af akademiet? Var det en degradering? Eller var det bare grundforskning?

Svaret svæver i luften over øllets slagmark,  men krigsomkostningerne ved dette granatchok i form af wanna-be bitterhed frembragt af havtorn, lyng og andre tvivlsomme ingredienser førte til hoved- og mavepine, koncentrationsbesvær og dårlige vibrationer i en uges tid.

Tilfreds med en veludført mission var Henrik Hin Røde, der dog straks satte kurs mod et par bonderøve i det nordsjællandske, og med lynets hast indkaldte til obligatorisk restitutionsmøde med adskillige hjembragte øl fra “Det Våde Får”.

Så var der heldigvis igen lejlighed til at logre med humlehalen. Det Våde Får er nemlig et yderst sympatisk håndværksbryggeri på egen gård: Tolykkegård.

Deres tilgang til øl minder denne gane lidt om gode gamle Bøgedal, da den fremstilles helt fra bunden. Brygmester Henrik Koch og co. dyrker selv kornet samt malter og rister det. Humlen er også egenproduktion, der som oftest akkompagneres af hjemegnens krydderurter. Alle produkter der indgår i produktion og brygning er økologiske og lokale.

Inden Uncle Sam fra det faste sortiment ramte glasset, var akademiet igennem stort set alle de laboratorie-øl brygmesteren lå inde med. Det blev studeret humlenavne, opkaldt efter de lokale nørder, som har avlet humlen, og indforståede koder for de forskellige gær-typer, der gjorde at ellers helt ens bryggede belgian ales faldt helt forskelligt ud.

Uncle Sam samt storebroren Traktor retfærdiggør alene Det Våde Fårs mission om et bæredygtigt bryggeri. Karakterfulde og robuste men friske og perlende. Uncle Sam falder i kategorien american pale ale og med sine beskedne 5,1% alc gør den sig perfekt udendørs nu når forårets sarte solstråler erstattes af noget der minder om god gammel dansk sommer.

I glasset står øllet lettere diset, mørkt gyldent, middelcarboneret med en fortræffelig frisk og prikkende perle. De små bobler myldrer mod overfladen lang tid efter opskænkningen. Kroppen er indtagende, silkeblød og let prikkende.

Mesteren har båthornet begravet i den store og nyeslåede aroma, der da også føles som at stå med hovedet helt nede i humlesokken. Snudeskaftet forkæles med behagelige og afdæmpede noter af citrus, frisk frugt, græs, blomster, karamel, malt og humle.

Skummet er helt æggehvidt og dækker øllet i et flot, tykt og knitrende lag. Et smukt slør af det hvide skum klæber sig stædigt til glassets sider fra første til sidste tår.

Forrest på tungen og i gummerne sætter sig sikkert noter af vidunderlig og blidt bidende humle. Det smager umiskendeligt i retning af arketypisk armerikansk humle som Amarillo og Simcoe, men eksakt sort er ikke dokumenteret på flaksen. Masser af grape, citrus, karamel, græs, harpiks, malt og krydderier omkranset af en tydelig floral tone. Malt og humle er i perfekt balance.

Bagerst på tungen bevares bitterheden, hvilket langt fra er en selvfølge i danske pale ales med afbalanceret bitterhed. Dog savnes alkoholen til at give Uncle Sam det sidste skub over humlemålstregen.

Traktor – en velhumlet IPA – sætter trumf på denne eftermiddag, selvom Henrik Hin Røde og Mesteren kategoriserer den som “for tung”. Den renser mundhulen fuldstændig for alle de andre øl du lige har drukket med solid, bredrøvet og hårdthuggende bitterhed, der sparker Ny Nordisk Øl til helvede.

Men medgivet – Traktor er et bittert bæst og absolut ikke velegnet for akademimedlemmer, der fristes af øl uden humle.

Karakter (0-6): 4

vaadefaar

 

4 thoughts on “Det Våde Får, Uncle Sam

  1. Ja, øl uden humle er bare no go! Håber i får en fed tur. Jeg forstår ikke helt hvordan du kan holde så meget ferie.

  2. Ha ha det er jo umuligt.

    Eller kun hvis du “arbejder hjemme” fra Thailand 🙂

    Skal jeg ikke snart befri dig for noget af det gode øl du har hentet hjem?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s