Fish and Beer/Det Lille Bryggeri, Black Gold

Fish & Beer/Det Lille Bryggeri, Black Gold, El Jefe

Allbeer har med stor interesse fulgt med i den sidste tids omtale af lækkede papirer fra Panama. I omegnen af 11 millioner dokumenter viser, at banker og rigmænd virkelig er fantasifulde, når det gælder om at få penge så langt væk fra myndighederne som muligt.

Hittepåsomheden er så stor, at de døde i Panama går Jesus i bedene og genopstår for at kunne underskrive dokumenter, fuldmagter og erklæringer om, at fiktive selskaber slet ikke er fiktive eller sindige konstruktioner for at undgå skattefar og al hans væsen.

Den slags foretagsomhed vil Allbeer ikke stå tilbage for,. Bevæbnet med et dankort uden overtræk drog det ene af redaktionens medlemmer derfor glad og fro mod øl-pusheren Fish & Beer for at investere en del af de surt optjente sparepenge i håb om et formidabelt afkast.

Når Messi, Putin, Storbritanniens premierminister, et par pensionerede danske fodboldspillere og en anseelig del af Islands befolkning kan placere penge langt fra myndighedernes irriterende søgelys, så vil Allbeer også være med. Da banken var lukket, og nummeret til de initiativrige firmaer i Panama ikke lige stod blandt kontakterne i telefonen, måtte Amagers bedste ølbutik være det oplagte sted at gøre en god forretning.

Afkastet fra ekspeditionen kommer med stor sandsynlighed ikke til at matche en investering i Panama, men den medbragte taske var til gengæld fyldt til bristepunktet med liflig humle.

Fish & Beer kan helller ikke byde på genopstandelser som dem i Panama, men det lugtede nu lidt derhenad, da blikket faldt på en øl dedikeret til Rockers By Choice. Et band der – af meget uforståelige grunde – også genopstod for en kort bemærkning for nylig og gav (mis)lyd fra sig.

Flasken røg dog i tasken af to grunde. For det første investerede det ene af Allbeers medlemmer i et par vinylplader med netop dette band for mange år siden, da han var ganske ung. Den anden grund var regulær humle-nysgerrighed. Aksel fra Fish & Beer fik nemlig ideen til øllen, og så fik han Det Lille Bryggeri til at lave indholdet. Det Lille Bryggeri har et temmelig højt bundniveau, så det kan gå hen og blive en finurlig oplevelse.

Aksel har også overtalt Rene fra Det Lille Bryggeri til brygge denne aftens smagsobjekt. Fish & Beer står sammen med Det Lille Bryggeri (foreløbig) bag fire øl ud over den, der er dedikeret til Rockers By Choice: En dobbelt IPA, en julebryg, et bud på noget belgisk og en imperial stout kaldet Black Gold. Sidstnævnte er kommet i en ny udgave. De først to partier a cirka 800 flasker holdt 9,2 procent, men Aksel og Rene besluttede at skrue lidt op for det hele.

Black Gold er i den nye udgave endt på heftige 11,1 procent alkohol, og det er under opskænkningen tydeligt, at det er en af de tunge drenge, smagsløg og drøbel skal i nærkontakt med. Sort og sløv skvulper den fra flasken ned i glasset. Et væld af små fine bobler myldrer mod overfladen og efterlader et tyndt, men tæt lag af helt mørkebrunt skum.

Der er brugt otte forskellige slags malt i Black Gold, men det er en hemmelighed, hvilke der er tale om. Humlen er til gengæld ikke censureret. Cascade, Magnum og Warrior bidrager med en tydelig og tilpas bitterhed.

Duften af Black Gold er diskret i begyndelsen, men undervejs i smagningen strømmer nuancer af røg, mørk chokolade, mørkristet kaffe og noter af noget bittert op fra glasset. Et let snert af alkohol trænger sig på, da øllet når stuetemperatur. Det bitre er svært at kategorisere, selv om dufteorganet mangen en gang nysgerrigt kredser over væsken.

Black Gold prikker og perler på tungen fra første til sidste slurk med en markant livlighed, der står i stærk kontrast til mundfølelsen, hvor øllet nærmest danner en hinde over tænder og gane. En meget tydelig smag af mere røgede malte fylder smagsoplevelsen under indtaget af de 50 cl. Fornemmelsen af røg med røg på fylder både gane og bihuler, men det bliver ikke for voldsomt. Hverken for lidt eller for meget. Og der skal malt til at matche resten af indholdet, for Rene fra Det Lille Bryggeri har banket Black Gold helt op på 90 på bitterhedsskalaen kaldet IBU. De otte hemmelige malte klarer jobbet ganske glimrende.

Og humlerne melder også deres ankomst fra første tår, hvor en tydelig bitterhed hamrer op i ganen. Eftersmagen er røg med en snert af noget vinøst, der leder tankerne hen på Imperial Stouts lagret på bourbon- eller whiskyfade. Indtrykket bliver dog ikke for intenst, som det nogle gange gør, når humlen bliver lagt på fade.

På trods af den fede og lidt klistrende fornemmelse er humlerne i Black Gold med til at skabe en rar balance. Det bitre udfordrer de mange malte på fin vis, og den perlende fornemmelse på tungen fortsætter længe efter, øllet er skænket i glasset. Det perlende giver også en god modvægt til det knastørre indtryk, som malte og humlene efterlader i ganen.

Black Gold er en habil imperial stout og vil uden tvivl – og som så mange andre af de mere fyldige og gumpetunge drenge i humleklassen – blive endnu bedre, når den har stået i gemmerne noget tid. Om det så ender med at blive en ligeså god forretning som at sende formuen i skjul i Panama, må tiden vise.

Samlet karakter (0-6): 3

Black Gold3Black GoldBlack Gold2

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s